Jak zvládat stres a mít lepší život?

Zažívá ho každý z nás a stal se součástí našich každodenních životů. Se stresem se můžeme potýkat kdekoli, ať jsme v práci, doma, ve škole, na silnici v autě, nebo v jakékoli životní situaci. I přes tyto aspekty nelze vyloženě říci, že stres pouze škodí, protože rozumná míra stresu a zvýšení adrenalinu napomáhá koncentraci, energii, zbystřené intuice a rychlosti rozhodování. Pokud však zažíváme dlouhodobí a nekontrolovaný stres, může se to odrazit na našem zdraví - od zažívacích problémů, nespavosti, až po kardiovaskulární choroby.

Obrázek: 15d0f198e084e43e15f2226d455fffafd83b1bf1


Zvládat stresové situace a samotný stres můžete lépe, pokud do svého života zařadíte účinné metody, které vám pomohou ho zkrotit:
 

Zařaďte pohyb

Je vědecky prokázáno a není žádným tajemstvím, že fyzická aktivita přirozeně snižuje stres a zvyšuje uvolňování hormonů štěstí. Nemusíte kvůli pohybu navštěvovat tělocvičny, posilovny a ani skupinové lekce. Stačí si naplánovat jen čas, kdy chcete být aktivní a vyjít do přírody na procházku, zatancovat si, vyzkoušet pozice jógy nebo vyrazit ven s kamarádkou či přítelem na lehký běh. Vaše činnost je omezena pouze časem, který si na ni vyhradíte. Pohybové aktivitě můžete zkrátka věnovat jen několik minut denně a stále vám bude přinášet pozitivní výhody, které snižují stres.
 

Naučte se říkat NE

Neschopnost říkat ,,ne‘‘ nebo odmítnout úkol, na který nemáte čas je pro mnohé velkou výzvou. Neumět říkat ne, často vede ke zvýšené úrovni stresu a úzkosti. Je ale v pořádku říci ,,Ne, děkuji‘‘ nebo ‘‘Rád/a bych vám pomohl/a, ale mám toho teď moc‘‘. Jednou z největších překážek, kterým čelíme, je zanedbávání vlastních potřeb, protože jsme ve většině případů zaneprázdněni péčí o potřeby ostatních, ať už se jedná o rodinu, přátelé, práci. Přehodnoťte proto seznam vašich úkolů, uspořádejte si důležité věci nahoru a nechcte si prostor pro váš čas, čas na sebe.
 

Dopřejte si spánek

I když spánek považujeme za odpočinek, tak ve skutečnosti se jedná o aktivní proces. To znamená, že tělo pracuje na obnově a opravě systému těla. Je snadné uvěřit, že člověk může stoprocentně fungovat na pouhých šest hodin spánku, ale tělo a mysl s tím nesouhlasí. Dobře odpočinutý člověk, dokáže efektivněji zvládat stres. Nedostatek regeneračního spánku, značně zvyšuje hladinu stresu a to není pro nás vůbec dobře. Chcete-li zlepšit spánek, začněte tak, že si vytvoříte relaxační rutinu před spaním - ztlumte světla, vypněte televizi a odložte své telefony. Zavázat se jít do postele a vstávat v pravidelných časech, vyhnout se konzumaci kofeinu ve večerních hodinách vás dovedou k lepšímu a kvalitnějšímu spánku.
 

Autentický postoj

Je třeba něco říci i o zachování pozitivního přístupu a pohledu na světlé stránky v nepříznivých dnech. Je však stejně důležité být autentický při zhodnocení toho, jak se cítíme. Je naprosto v pořádku umožnit emocím příchod a odchod tak, jak to je pro ně přirozené, a neměli pocit, že je musíme odsunout nebo potlačit, abychom zůstali stále pozitivní. V dnešní době se příliš často lidé trvdě soudí a trestají za to, že se cítí naštvaní, smutní, zklamaní nebo flustrovaní. Místo toho byste se měli snažit vše reálně přijímat, povolit a vyhnout se zkresleným úsudkům.
 

Rozvíjejte kreativitu

Zapojit se do tvůrčích činností je velmi efektivní způsob, jak přesunout pozornost mysli, odložit strach stranou a snížit stres. Rozvíjení vaší kreativní schopnosti pomáhá proti negativním pocitům úspěšně vzdorovat. Najděte si něco, co vás baví - malování, navrhování, psaní či jakékoliv jiné tvoření. Pak si stačí každý týden vyhradit čas na vaši oblíbenou činnost, abyste se jí mohli dostatečně a pravidelně věnovat.
 

Zaměřte se na stravu

Vyvážená strava je dalším skvělým způsobem, jak zvládat stres. Když je úroveň stresu vysoká, často se zvyšuje touha po pohodlných jídlech, jednoduchých cukrech a průmyslově zpracovaných potravinách. I když se tyto druhy potravin zdají v tuto chvíli žádoucí, neposkytnou žádnou výživovou hodnotu, kterou tělo potřebuje k doplnění paliva pro  energii, která pomáhá překonávat stresující události. Konzistentní konzumace stravy s obsahem vlákniny, zdravých tuků, bílkovin, komplexních sacharidů, ovoce, zeleniny a mléčných výrobků, je klíčem k úspěšnému zvládání stresu po dlouhou dobu.

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: d5d89c0aaeb7a05d044763e8d863c0c236087214
Obrázek: a85433ee65923b50be83bf2a01f50e84f5cc34be
Obrázek: d314b6c4de98d8a66e7c800b0807aae8a09d9bbb
Obrázek: 26b3899ff4eb17cb4400850b13bc88c94f1c5efc
Obrázek: f56904da012ff35c6acc6e1ce51dd74d1918229f