Nestíháte pořídit dárky? 3 tipy na jedlé dárky na poslední chvíli

Nestihli jste nakoupit dárky včas nebo vás zničehonic polila panika, že vám ještě nějaké dárky chybí? Nezoufejte, prošmejděte kuchyň a určitě to ještě zachráníme. Jedlé dárky dělané od srdce totiž mnohdy dokážou potěšit nejvíce. Nechte se inspirovat následujícími mnou vyzkoušenými recepty od nejšikovnějších food blogerek v ČR. Tak, jdeme na to!

Obrázek: e27100573be8ce8a710063c443af51af59e94c45
Zdroj: pixabay.com

Vaječný koňak

Touto klasikou opravdu nic nezkazíte. Dobrý "vaječňák" vždy přijde k chuti a navíc je za 5 minut hotový. Můžete ho ještě vylepšit použitím nějaké zajímavé lahve či nádoby. Poté už jen dozdobit mašlí či přidat nálepku jakožto etiketu s věnováním. A originální dáreček je na světě.

Na 1,3 l budeme potřebovat:

  • 500 ml rumu (Božkov),
  • 200 g zahuštěného, neslazeného, plnotučného mléka (Tatra),
  • 600 g tradičního Salka (Tatra),
  • 5 žloutků,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 100 g cukru moučka.

Postup:

Vyšlehejte žloutky spolu s cukrem moučkovým i vanilkovým a Salkem. Přidejte neslazené mléko a dále postupně přilévejte rum dle chuti. Vše promíchejte a nalévejte do dobře vyčištěných sklenic. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do 3 měsíců. Jako inspirace sloužila Moje barevná kuchyně.

Nakládaný hermelín

S tímto pokrmem si lze opravdu vyhrát. Můžete zkusit různá koření či přísady. Fantazii se meze nekladou a čím více barev, tím lépe. Je na vás, jak velké sklenice zvolíte. Můžete například páry obdarovat jednou velkou sklenicí a jednotlivce zase sklenicemi menšími.

Na 15 ks budeme potřebovat:

  • 15 camembertů nebo vyzrálých hermelínů,
  • 4 šalotky,
  • 5 červených cibulí,
  • 7 snítek rozmarýnu,
  • 3 bobkové listy,
  • 4 stroužky česneku,
  • červenou mletou papriku,
  • 1 – 1,5 l slunečnicového oleje,
  • sklenici beraních rohů,
  • 3 chilli papričky (podle chuti),
  • 10 kuliček nového koření,
  • 10 kuliček celého pepře,
  • čerstvě mletý pepř a sůl.

Postup:

Cibuli a šalotku nasekejte na kolečka. Rozdrťte česnek a promíchejte ve dvou lžících oleje. Podélně rozkrojte hermelíny a připravte si je řeznou stranou nahoru. Všechny pořádně osolte, opepřete a posypte červenou paprikou. Dále naneste mašlovačkou česnekovou směs a poklaďte trochu šalotky. Nyní hermelíny přiklopte zpět tak, že vzniknou takové hamburgery. Začněte plnit sklenice. Dno pořádně zaplňte hermelínem a posypte znovu solí a pepřem i červenou paprikou.


Naneste červenou cibuli, pár kuliček pepře a nového koření, asi dva beraní rohy, chilli papričku, rozmarýn, bobkový list a dále pokračujte s dalším patrem hermelínů. Pokud vám zbyl česnek, klidně ho také přidejte. Až bude sklenice zaplněná, celé to zalijte olejem. Na závěr sklenicí několikrát opatrně bouchněte o kuchyňskou desku, aby vyšel ven všechen vzduch. První den nechte hermelíny v tmavé tašce při pokojové teplotě. Poté je umístěte do tmy a do chladu, ideálně do lednice. Spotřebujte do 3 měsíců. Inspirováno blogem s recepty Cat&Cook.

Pesto z medvědího česneku

Ano, pesto je k dostání všude v obchodech. Avšak toto z medvědího česneku má tu pravou, nezaměnitelnou a plnou chuť. K tomuto dárku můžete přidat ještě nějaké kvalitní, zajímavé těstoviny či recept a krásný dárek je na světě.

Budeme potřebovat:

  • svazek medvědího česneku,
  • parmazán,
  • olivový olej,
  • sůl,
  • trochu pepře,
  • ořechy dle chuti (piniové, kešu, vlašské).

Postup:

Všechny ingredience rozmixujeme v mixéru dohladka. Dle chuti a požadované konzistence pak postupně přidáváme olivový olej, parmazán a sůl. Uchovávejte v lednici, kde by mělo vydržet opravdu dlouho, zvláště pokud přidáte více oleje.


Tip: Můžete samozřejmě připravit pesto tradiční bazalkové. V tom případě jen vyměníte medvědí česnek za čerstvou bazalku a přidáte česnek čerstvý a nadrcený. Zdroj tohoto receptu je My Cooking Diary.

Mějte krásné a delikatesní Vánoce!


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 464187d3e21f3a46726cc997af4ce0aab6c0e0f6
Obrázek: 6c96525480f085c3fafc1b4b99b03192c0f5769f
Obrázek: 8705a3207093ed47191177f4d423e9a07d97c62b
Obrázek: f8716c2544a3c6a11d0e77f51058bb3e451b7d0e
Obrázek: 339172b8d421ab2c8e6cc71814f159a0b0423325