Klíčem ke spokojeným Vánocům je minimalizace vlastních očekávání!

Lidé, kteří ovládají strategii Života v přítomnosti, odhalili věčné tajemství člověčího štěstí. Je ukryto jen ve dvou slovech. ŽÁDNÁ OČEKÁVÁNÍ! Vypadá to jednoduše, pro někoho možná odpudivě, ale je to jedna z nejpravdivějších premis života, na jakou mohli lidé přijít.

Obrázek: b0d30bf6343529448f93a099327a3896fee4c46c
Zdroj: pixabay.com

 Prosincová sváteční sezóna vtrhla do našich domovů, ať jsme připraveni, nebo ne. Komerční sektor rozjíždí už mnoho dní dopředu svou promyšlenou fantazijní továrnu na ty jediné a pravé vánoční sny a snaží se implantovat své představy do mozku příjemců všemi možnými způsoby. Stokrát nic umořilo osla a vy, pokud se necháváte i nevědomě ovlivňovat proudem vánoční reklamy, filmů a videí, nemáte sebemenší šanci odolat. „Šťastné a veselé“ vám bude rezonovat v hlavě při každém pomyšlení na Vánoce a snaha naplnit očekávání vyjádřené v těchto dvou slovech bude vládnout spolehlivě vašim myšlenkám posledních kalendářních týdnů roku.

Psychologii Vánoc máme hluboce vyrytou v naší řídící jednotce jen díky dětství!

Rodiče, nejbližší rodina a společnost lidí z našeho okolí vytváří svými opakujícími se zvyky a tradicemi pocit bezpečí a pospolitosti, a proto je rádi absolvujeme každý rok znovu. Máme tendenci se držet zákonitostí, které už známe a náš mozek vždy udělá všechno proto, abychom si věci spíše usnadňovali, než se vydali zkoušet neznámý svět. I v dospělém věku lpíme na maličkostech, které dokáží zaručeně sepnout zvonkohru barev, zvuků a vůní tajemných svátků, a s nadějí hledáme ve svém okolí jakoukoliv stopu, která nás vrátí do časů našeho dětství.

Až potud je všechno v naprostém pořádku, protože libé pocity si musíme hýčkat a neobracet se k nim zády. Budou to ony, které nám pomohou překonat všechny nesnáze a zmatky, jež nám konec roku pravidelně připravuje. Vánoční fantazii bychom ale měli ponechat její vlastní křídla a nespoutávat ji do našich myšlenek, které budou určovat situacím a lidem okolo nás jejich úlohu ve sváteční hře do všech detailů.

Představová koláž očekávání vytváří v naší hlavě falešný mýtus, že pokud se nám podaří všechno podle ní zrealizovat, budeme šťastní!

Zejména ženy, které v převážném počtu rodin stojí uprostřed vánočního dění, jsou v jednom myšlenkovém kole. Jejich mozek jako super výkonný mixér se snaží spojit předpokládaná očekávání dětí, manžela či partnera, rodičů, kolegů, přátel i její vlastní do jedné hmoty tak, aby držela pohromadě. Pocukrují ji notnou dávkou emocí a nasadí všechny své síly, aby chutnala všem. A v tom je ta velká zrada. Sisyfovsky válcují skutečnost, aby odpovídala jejich představám a zapomínají, že nad ní nemají žádnou moc. Pokud ten balvan podrobných nadějí nenechají stát už na začátku, riskují, že je klidně na konci cesty zavalí.

Opakem očekávání je totiž zklamání. Slovo, které by k Vánocům patřit nemělo.

Je to opravdu velice jednoduché. Když předpokládáme, že se něco stane nebo se někdo bude chovat tak, jak jsme si vymodelovali ve svých myšlenkách, existuje určitá pravděpodobnost, že to tak skutečně bude. Ale mnohonásobně větší, že ne! Pokud si něco představujeme a navíc do toho vkládáme spoustu energii, aby to klaplo, cítíme rozčílení a naše nálada padá dolů okamžitě, jestliže se naše očekávání nesplní.

Chtěla jste být o Vánocích konečně jen se svou rodinou doma? Ale nakonec jste ještě večer odjeli k tchyni alespoň na chviličku? Sháněla jste svému muži ten fantastický dárek tak dlouho a v myšlenkách se kochala představou, jakou mu udělá radost? A nakonec nic moc? Prostřela jste vánoční tabuli jak ze žurnálu, ale nikdo si toho skoro ani nevšiml? Upekla jste výstavní cukroví, ale stejně se jí jen dva druhy, kterých je tak pro všechny málo?

Trpěla jste v minulosti během nebo na konci svátků pocitem ukřivdění, nedocenění, nervozitou nebo dokonce otráveností?

Tak letos už neudělejte tu chybu, že si budete dopředu malovat, jak celé Vánoce proběhnou a jak se bude kdo chovat a tvářit. Přelstěte sama sebe a snižte své očekávání na minimum! Shrňte je na obyčejné a přitom kouzelné BUĎME SPOLU TI, KTEŘÍ SPOLU MŮŽEME BÝT, a vyhlížejte s důvěrou následující hodiny a dny. Případné negativní zážitky uložte na pozdější zpracování a všechny ostatní, které přijdou, ve vás zákonitě probudí pocit vděčnosti, pohodu, spokojenost a pocity štěstí, protože se stanou nadstandardem, který nebyl v plánu.

Zkuste žít o Vánocích jen na pár dní pouze přítomností, vnímejte skutečnost všemi smysly a radujte se z toho, co vám život přinese. Když nebudete mít co srovnávat ve své hlavě, budou ty letošní ŠŤASTNÉ A VESELÉ na sto procent! Nebo možná že na tisíc!

Reklama

Podobné články

Obrázek: Problémy se spánkem v těhotenství
Obrázek: 7f37de30209aabad7dd532faa0b6b2d3fd63cec8
Obrázek: 975abf9230ee36954777613fc6454519f2bf43a3
Svatební trendy účesy 2022
Obrázek: 04e634f9265e3a86f0a7c87021e2c12544cce570