Mýt či nemýt vlasy před návštěvou kadeřníka?

Ještě si pamatuji, když za mnou chodily klientky každý týden na foukanou nebo vodovou a umývala jsem jim vlasy jenom v kadeřnictví. Dokonce si někdo vydržel vlasy nemýt i 14 dnů. To se ale hodně změnilo. A jak je to s mytím vlasů před návštěvou kadeřníka dnes?

Obrázek: Mýt či nemýt vlasy před návštěvou kadeřníka
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva

 

Mytí vlasů je v současné době častější

Neplatí to u všech, ale mytí vlasů 2x až 3x týdně se stalo běžné. Určitě i tím, že zkrátka nežijeme v úplně čistém prostředí a smog s prachem je všudypřítomný. Také záleží, v jakém prostředí pracujeme, někdo řeší i nepříjemný zápach například z kuchyně, které vlasy tak lehce přijmou. Ale z mého pohledu to má i logický důvod - před 30 lety mělo 80% žen trvalou. Ta výrazně vlasy vysušila a skoro všichni měly suché někdy až krepaté vlasy, které vydržely déle jak týden bez mytí. Nebyla kvalitní péče a domácí ,,majonézy” na vlasy nestačily. Normálně fungující mazová žlázka pracovala jak měla, ale bylo se zkrátka kam vsakovat…

A v tom je ten velký rozdíl - dnes mají ženy mnohem více opečovávané vlasy, používají mnoho stylingových uhlazujících produktů, olejů a navíc je trend mít čistou vlasovou pokožku a lesklé krásné vlasy! Proto je časté mytí vlasů logickým výsledkem. Mimochodem jsem zastáncem trvalé, jen to procento pro koho je vhodná se výrazně změnilo. Za mě tak pro 5%, ale jde spíš také o to, co se zrovna nosí a je trendy. Třeba se ještě afro účesů dočkáme..:-))

Ale teď odpověď na to, zda si máte mýt vlasy, když jdete do kadeřnictví.
 

Obrázek: mýt vlasy před návštěvou kadeřnictví
Zdroj: https://www.kenji.cz/
Obrázek: Mytí vlasů před barvením


Mýt či nemýt vlasy před návštěvou kadeřníka?

  • Z naší praxe v kadeřnictví, se nám klientky někdy omlouvají, že nemají umyté vlasy. Rozumíme tomu, že se necítí komfortně, ale ujišťujeme je, že by nás překvapilo, kdyby přišly čerstvě načesané i přesto, že půjdeme za chvíli pod vodu.


Zesvětlení vlasů a melíry

Pokud si klientka nemyla vlasy opravdu dlouho nebo má hodně vlasy nalakované, ztužené, musíme je vždy umýt a to i před službou, která to nevyžaduje. To je například u melírování. Vlasy, které zesvětlujeme nemyjeme. Jdete-li na melír a odbarvení mějte vlasy umyté 1-2 dny předem, tak aby se daly lehce rozčesat a neměly na sobě příliš stylingu.
 

Odbarvení vlasů

V jednom případě se opravdu vyplatí vlasy 1-2 dny předem nemýt a to je u odbarvení (výrazné zesvětlení) odrostů. Odbarvovací směs je agresivnější a je lepší, když je na pokožce přirozený lipidický film, který chrání vlasovou pokožku. Proto se také ze stejného důvodu nedoporučuje po službě čištění pokožky (např. po Malibu C), po peelingu nebo jiné hloubkově čistící kúře ve stejný den odbarvovat ani barvit. Pokožka je očištěná a může zbytečně reagovat na alkalické prostředí, které při procesu vzniká. Přeliv (tónování) se slabým oxidantem je však v pořádku.

V některých případech (a na to přijdeme až po několika setkáních a konzultacích) doporučujeme vlasy před barvením den předem umýt doma speciálním čistícím šamponem. Příliš tvrdá voda (hodně chlorovaná) nebo naopak příliš měkká voda (např. železitá) zanechává na vlasech film a některé vlasy nás pak ,,zlobí” a procesy odbarvení a barvení se nedějí tak jak jsme zvyklí. Potom se domluvíme na spolupráci a správné přípravě vlasů před návštěvou. Je to individuální, ale tak jak jsem už psala, zařadit čištění vlasů a vlasové pokožky do rituálu i doma je výborné.
 

Barvení vlasů

U barvení (permanentní barvy) není také potřeba umývat vlasy předem, nemusíte je ten den mýt. Z praxe máme vyzkoušené, že pokud klientka řeší šediny a používá pudry a spreje na jejich zakrytí z drogerie, špatně nám pak chytá a doporučujeme tyto produkty před návštěvou u nás vynechat.

U přelivů se myjí vlasy pokaždé a to stejně našimi přípravnými šampony, takže opět, klientku přemyjeme stejně, a to i když si vlasy ráno umývala. Často kombinujeme barvu a přeliv a v tomto případě také vlasy vždy umýváme.

Z toho vyplývá - opravdu není potřeba vlasy těsně před návštěvou kadeřníka umývat. Stejně používáme náš přípravný šampon.

 

  • Ideální tedy je, když by váš kadeřník podle služby kterou dělá, podle stavu vašich vlasů a pokožky individuálně doporučil co nedělat zbytečně a co naopak udělat. Zkrátka komfort pro obě strany. 14 dní nemyté vlasy, které pod nánosem laku ani nepoznáme není také pro nás fajn setkání. Ale jsme tu pro vás a když vidíme něco špatně, na všem se láskyplně domluvíme :-)


Přeji krásné vlasaté dny!

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 468297b76b1d041e638ddbcbdfcb8106cf74ecf4
Obrázek: 69b72622f0ea099e12327d109c0eff2cdd038888
Obrázek: 27edf8f75669deecd9e2ee2282d4eed1f6416d05
Obrázek: e42b1fe6399bc24ee28dcbec74c5029bce265a28
Obrázek: Jednoduché kváskové lívance