Gleidshop
Eshop

Nestíháte pořídit dárky? 3 tipy na jedlé dárky na poslední chvíli

Nestihli jste nakoupit dárky včas nebo vás zničehonic polila panika, že vám ještě nějaké dárky chybí? Nezoufejte, prošmejděte kuchyň a určitě to ještě zachráníme. Jedlé dárky dělané od srdce totiž mnohdy dokážou potěšit nejvíce. Nechte se inspirovat následujícími mnou vyzkoušenými recepty od nejšikovnějších food blogerek v ČR. Tak, jdeme na to!

pixabay.com

 

Vaječný koňak

Touto klasikou opravdu nic nezkazíte. Dobrý "vaječňák" vždy přijde k chuti a navíc je za 5 minut hotový. Můžete ho ještě vylepšit použitím nějaké zajímavé lahve či nádoby. Poté už jen dozdobit mašlí či přidat nálepku jakožto etiketu s věnováním. A originální dáreček je na světě.

Na 1,3 l budeme potřebovat:

  • 500 ml rumu (Božkov),
  • 200 g zahuštěného, neslazeného, plnotučného mléka (Tatra),
  • 600 g tradičního Salka (Tatra),
  • 5 žloutků,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 100 g cukru moučka.

Postup:

Vyšlehejte žloutky spolu s cukrem moučkovým i vanilkovým a Salkem. Přidejte neslazené mléko a dále postupně přilévejte rum dle chuti. Vše promíchejte a nalévejte do dobře vyčištěných sklenic. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do 3 měsíců. Jako inspirace sloužila Moje barevná kuchyně.

 

Nakládaný hermelín

S tímto pokrmem si lze opravdu vyhrát. Můžete zkusit různá koření či přísady. Fantazii se meze nekladou a čím více barev, tím lépe. Je na vás, jak velké sklenice zvolíte. Můžete například páry obdarovat jednou velkou sklenicí a jednotlivce zase sklenicemi menšími.

Na 15 ks budeme potřebovat:

  • 15 camembertů nebo vyzrálých hermelínů,
  • 4 šalotky,
  • 5 červených cibulí,
  • 7 snítek rozmarýnu,
  • 3 bobkové listy,
  • 4 stroužky česneku,
  • červenou mletou papriku,
  • 1 – 1,5 l slunečnicového oleje,
  • sklenici beraních rohů,
  • 3 chilli papričky (podle chuti),
  • 10 kuliček nového koření,
  • 10 kuliček celého pepře,
  • čerstvě mletý pepř a sůl.

Postup:

Cibuli a šalotku nasekejte na kolečka. Rozdrťte česnek a promíchejte ve dvou lžících oleje. Podélně rozkrojte hermelíny a připravte si je řeznou stranou nahoru. Všechny pořádně osolte, opepřete a posypte červenou paprikou. Dále naneste mašlovačkou česnekovou směs a poklaďte trochu šalotky. Nyní hermelíny přiklopte zpět tak, že vzniknou takové hamburgery. Začněte plnit sklenice. Dno pořádně zaplňte hermelínem a posypte znovu solí a pepřem i červenou paprikou.


Naneste červenou cibuli, pár kuliček pepře a nového koření, asi dva beraní rohy, chilli papričku, rozmarýn, bobkový list a dále pokračujte s dalším patrem hermelínů. Pokud vám zbyl česnek, klidně ho také přidejte. Až bude sklenice zaplněná, celé to zalijte olejem. Na závěr sklenicí několikrát opatrně bouchněte o kuchyňskou desku, aby vyšel ven všechen vzduch. První den nechte hermelíny v tmavé tašce při pokojové teplotě. Poté je umístěte do tmy a do chladu, ideálně do lednice. Spotřebujte do 3 měsíců. Inspirováno blogem s recepty Cat&Cook.

 

Pesto z medvědího česneku

Ano, pesto je k dostání všude v obchodech. Avšak toto z medvědího česneku má tu pravou, nezaměnitelnou a plnou chuť. K tomuto dárku můžete přidat ještě nějaké kvalitní, zajímavé těstoviny či recept a krásný dárek je na světě.

Budeme potřebovat:

  • svazek medvědího česneku,
  • parmazán,
  • olivový olej,
  • sůl,
  • trochu pepře,
  • ořechy dle chuti (piniové, kešu, vlašské).

Postup:

Všechny ingredience rozmixujeme v mixéru dohladka. Dle chuti a požadované konzistence pak postupně přidáváme olivový olej, parmazán a sůl. Uchovávejte v lednici, kde by mělo vydržet opravdu dlouho, zvláště pokud přidáte více oleje.


Tip: Můžete samozřejmě připravit pesto tradiční bazalkové. V tom případě jen vyměníte medvědí česnek za čerstvou bazalku a přidáte česnek čerstvý a nadrcený. Zdroj tohoto receptu je My Cooking Diary.

 

Mějte krásné a delikatesní Vánoce!


 

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Eva Stiborová

fotografka

Jmenuji se Eva a baví mě od všeho něco. Ráda zkouším nové věci a následně je i ráda sdílím. Zajímám se o fotografování, design či hudbu. Nesmírně ráda cestuji a poznávám nová místa. Táhne mě to také k astrologii či numerologii. V neposlední řadě se ráda zabývám ekologií, jelikož si myslím, že je to cesta, kterou bychom se jako společnost měli vydat.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Léto nám pomalu končí, ale to neznamená, že bychom měli sedět doma a smutnit. Naopak. Měli bychom se řádně rozloučit s létem 2018 a přivítat novou podzimní sezónu. Jak jinak se rozloučit s létem než tak, jak jsme jej zahájili – hudebními festivaly.

23.8.2018
Hodnocení:

Že je letošní zima poněkud nezimní? Chvilkami mám chuť vyběhnout ven na zahradu a dostat trochu té voňavé země za nehty. Ale opatrně, vše má svůj správný čas. Poradím vám, jak ochránit svoji budoucí úrodu nebo jak pomoci půdě, aby dostatečně podpořila růst rostlin.

17.2.2020
Hodnocení:

Ach ty hormony, povzdechne si kdejaká dívka a žena, když řeší problémy kolem menstruace a kvality pleti ve svém mladém věku. Kdyby tušila, co ji tyto biochemické látky chystají po čtyřicátem roku života, své stesky by si nechala na časy budoucí.

10.3.2018
Hodnocení:
Víte, jak se správně chovat ve společnosti? Kdo první zdraví, podává ruku nebo v jakém outfitu nešlápnete vedle? Pár základních a jednoduchých pravidel a rad najdete v tomto článku.
4.4.2018
Hodnocení: