Nestihli jste nakoupit dárky včas nebo vás zničehonic polila panika, že vám ještě nějaké dárky chybí? Nezoufejte, prošmejděte kuchyň a určitě to ještě zachráníme. Jedlé dárky dělané od srdce totiž mnohdy dokážou potěšit nejvíce. Nechte se inspirovat následujícími mnou vyzkoušenými recepty od nejšikovnějších food blogerek v ČR. Tak, jdeme na to!
Touto klasikou opravdu nic nezkazíte. Dobrý "vaječňák" vždy přijde k chuti a navíc je za 5 minut hotový. Můžete ho ještě vylepšit použitím nějaké zajímavé lahve či nádoby. Poté už jen dozdobit mašlí či přidat nálepku jakožto etiketu s věnováním. A originální dáreček je na světě.
Vyšlehejte žloutky spolu s cukrem moučkovým i vanilkovým a Salkem. Přidejte neslazené mléko a dále postupně přilévejte rum dle chuti. Vše promíchejte a nalévejte do dobře vyčištěných sklenic. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do 3 měsíců. Jako inspirace sloužila Moje barevná kuchyně.
S tímto pokrmem si lze opravdu vyhrát. Můžete zkusit různá koření či přísady. Fantazii se meze nekladou a čím více barev, tím lépe. Je na vás, jak velké sklenice zvolíte. Můžete například páry obdarovat jednou velkou sklenicí a jednotlivce zase sklenicemi menšími.
Cibuli a šalotku nasekejte na kolečka. Rozdrťte česnek a promíchejte ve dvou lžících oleje. Podélně rozkrojte hermelíny a připravte si je řeznou stranou nahoru. Všechny pořádně osolte, opepřete a posypte červenou paprikou. Dále naneste mašlovačkou česnekovou směs a poklaďte trochu šalotky. Nyní hermelíny přiklopte zpět tak, že vzniknou takové hamburgery. Začněte plnit sklenice. Dno pořádně zaplňte hermelínem a posypte znovu solí a pepřem i červenou paprikou.
Naneste červenou cibuli, pár kuliček pepře a nového koření, asi dva beraní rohy, chilli papričku, rozmarýn, bobkový list a dále pokračujte s dalším patrem hermelínů. Pokud vám zbyl česnek, klidně ho také přidejte. Až bude sklenice zaplněná, celé to zalijte olejem. Na závěr sklenicí několikrát opatrně bouchněte o kuchyňskou desku, aby vyšel ven všechen vzduch. První den nechte hermelíny v tmavé tašce při pokojové teplotě. Poté je umístěte do tmy a do chladu, ideálně do lednice. Spotřebujte do 3 měsíců. Inspirováno blogem s recepty Cat&Cook.
Ano, pesto je k dostání všude v obchodech. Avšak toto z medvědího česneku má tu pravou, nezaměnitelnou a plnou chuť. K tomuto dárku můžete přidat ještě nějaké kvalitní, zajímavé těstoviny či recept a krásný dárek je na světě.
Všechny ingredience rozmixujeme v mixéru dohladka. Dle chuti a požadované konzistence pak postupně přidáváme olivový olej, parmazán a sůl. Uchovávejte v lednici, kde by mělo vydržet opravdu dlouho, zvláště pokud přidáte více oleje.
Tip: Můžete samozřejmě připravit pesto tradiční bazalkové. V tom případě jen vyměníte medvědí česnek za čerstvou bazalku a přidáte česnek čerstvý a nadrcený. Zdroj tohoto receptu je My Cooking Diary.
Mějte krásné a delikatesní Vánoce!
![]() |
Eva StiborováfotografkaJmenuji se Eva a baví mě od všeho něco. Ráda zkouším nové věci a následně je i ráda sdílím. Zajímám se o fotografování, design či hudbu. Nesmírně ráda cestuji a poznávám nová místa. Táhne mě to také k astrologii či numerologii. V neposlední řadě se ráda zabývám ekologií, jelikož si myslím, že je to cesta, kterou bychom se jako společnost měli vydat. Profil |
Zaujal vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli |
Něco vám doma chybí, nebo vám došel váš oblíbený úklidový prostředek? Určitě doma najdete alternativu, kterou můžete použít, aniž byste museli jít do obchodu. Podívejte se na 10 věcí, které máte doma a můžete je uplatnit i jinak.
Vymezení vlastních hranic nezná hranic. Víte, proč je důležité stát si za svým názorem, přáním či dokonce potřebou? Pokud nebudete vnímat to, co skrýváte uvnitř, a necháte druhé lidi překračovat pomyslnou čáru toho, co si k vám mohou dovolit a co už ne (třeba proto, že o ní ani neví), budete se trápit vy i druzí.