Syndrom vyhoření a tipy, jak mu úspěšně předcházet ‍

V dnešní době je vyhoření běžným tématem mnoha lidí a stal se velmi známým společníkem našich životů. Pokud se vyhoření týká i vás, neměli byste jeho symptomy ignorovat. Je důležité věnovat pozornost tomu, jak se cítíte a nic nepodcenit.

Obrázek: 694ec13b845f16ae4c6c45897c11ed9e5c369ac1

Co je vyhoření?

Syndrom vyhoření je vysilující psychický stav způsobený dlouhodobým pracovním stresem, který má za následek:

  • Vyčerpání energie
  • Emoční vyčerpání
  • Snížená imunita
  • Zvýšená depresonalizace v mezilidských vztazích
  • Zvýšená nespokojenost a pesimismus
  • Zvýšená absence a neefektivita skrze práci
     

Stres je součástí každodenního života. Pokud ale náš život je plný úkolů, požadavků a dalších povinností často je jen otázkou času, kdy způsobí zmatek odrážející se na našem zdraví a produktivitě. Z tohoto důvodu bychom se měli snažit, vytvořit si strategii, která nám pomůže nastavit určitý balanc, než se dostaneme do úplného stavu vyhoření. Neměli bychom zapomínat na čas, který věnujeme jen sobě a odpočinku, aby naše tělo i mysli se mohli zrelaxovat a uvolnit.

Jak řídit a předcházet syndromu vyhoření?

Péče o sebe je tím nejlepším způsobem, jak se chránit před vyhořením. Teď nemluvím jen o péči o sebe v podobě bublinkové koupele, ale také o několika dalších konkrétních a velmi účinných způsobů, jak syndromu vyhoření úspěšně předejít:

  • Využijte svého volného času
    I když je možná pro vás práce na prvním místě, rozhodně byste neměli zapomínat na dny volna. Ať už jste zaměstnanec nebo živnostník, dopřejte si dovolenou a čas klidu, kde nebudou přítomné žádné pracovní povinnosti.
  • Podpora je důležitá
    Důležitým bodem je mluvit se svými přáteli a blízkou rodinou o vašich pocitech. Vhodné je především navštívit a promluvit si s terapeutem, který vám dokáže porozumět a poradit skrze nejrůznější problémy. I když máte pocit, že vše zvládáte sami a že zvládnete veškerá břemena nést na svých zádech, tak ve skutečnosti vás to brzdí.
  • Najděte si zálibu
    Většina lidí si myslí, že potřebuje být více produktivní a více času věnovat své práci než zálibám a koníčkům, které je baví. To je ovšem velká chyba! Abyste mohli předcházet vyhoření, je nedílnou součástí udělat si čas na veškeré činnosti, které vás naplňují a zároveň nemají vůbec nic společného s vaší prací ani profesí. Zamyslete se proto nad tím, co vás uklidňuje a najděte si ve svém životě na tuto aktivitu čas. Ať už se jedná o vaření, skládání puzzle, běhání nebo meditaci, zařaďte ji do svého života alespoň dvakrát týdně.
  • Hýbejte se
    Pohyb je důležitý pro tělo, mysl a celkové zdraví. Pomůže vám lépe zvládat stres i nahromaděné emoce, které přicházejí během dne. Někdy postačí pouhá procházka, lehké protažení a někdy je na místě zařadit i intenzivnější aktivitu, která posílí vaše srdce a přispěje zdravotními a uvolňujícími benefity.
  • Zdravá strava
    Žít na kávě a nezdravém jídle není skvělým způsobem, jak o sebe pečovat a proto byste se měli zaměřit i na svůj jídelníček. Ten by se měl skládat z celistvých, čerstvým a kvalitních potravin, které tělu dodají energii včetně důležitých živin, které tělo potřebuje, aby mohlo správně fungovat.
  • Dostatek spánku
    V dnešní době má většina lidí nekvalitní spánek. Zvažte proto věci, které vám pomohou rychleji usnout. Například můžete snížit teplotu v pokoji, před spaním si dopřát teplou koupel a odložit veškerou elekroniku několik hodin předtím, než ulehnete do postele.

Reklama

Podobné články

Obrázek: b743357a4eca4e04cdce93b23df86bc1c5fd6645
Obrázek: bd06281e9912ec91c9148cad86e2dd4161c81979
Obrázek: defe81ca960f3da2a76a582d9bc1004b5f276f11
Obrázek: d6d7e9fd78ebdc8534c6189f416360a0bfd0faeb
Obrázek: 433461df3652826d67bd0481d84d109c1079fa03