5 běžných veganských dietních chyb a jak se jim vyhnout

Dnes se stále více lidí přiklání k vegetariánství, ale jen malá skupina, kolem jednoho milionu jedinců, volí cestu veganskou! Ať už jste na začátku veganského dobrodružství nebo už jste na této cestě, existují triky, jak udělat přechod co nejsnazší. Máte zájem zjistit více? Tak tady máte 5 častých veganských chyb, na které byste měli dát pozor.

Obrázek: 5 běžných veganských dietních chyb
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva

1. Nedostatek kalorií

Je jasné, že každý potřebuje svoji dávku energie. A ano, i při veganství je to možné, aniž byste se omezili na nudnou syrovou zeleninu! Nemáte představu, co vegani jedí? Nebo si myslíte, že se zdraví a energie skrývá pouze v syrových zeleninových mističkách? To není pravda!

Veganská strava může být plná chutných produktů, které nejen nabídnou potřebné živiny, ale také dodají energii na celý den. A nebojte se, není to jen o syrové zelenině! Takže zapomeňte na stereotypy a dejte veganským dobrotám šanci. Vaše tělo vám za to poděkuje!
 

Objevte nové chuťové zážitky s našimi jedinečnými recepty. Klikněte a přiveďte do své kuchyně něco výjimečného – nechte se unést veganskou kulinářskou kreativitou!

 

2. Veganské produkty nemusí být dobré

Máme tu mýtus, že vše, co má štítek „vegan“, musí být automaticky zdravé. To však bohužel neplatí!

Nevěřte všemu, co vás na první pohled oslní. Překvapivě mnoho produktů označených jako veganské skrývá v sobě umělé přísady a nezdravé látky. Typickým příkladem jsou falešné masné výrobky, které mohou být plné chemických aditiv.

Podobně jako mezi tradičními potravinami, najdeme i v řadě veganských produktů takové, které bychom mohli označit jako „ne zrovna zdravé“. Abychom se vyhnuli pastem, naučme se číst etikety na potravinách a vybírat ty, které nám skutečně prospějí. Takže nezapomeňte - i mezi veganskými produkty platí, že některé jsou skvělé, ale ne všechny jsou opravdu zdravé.
 

3. Okamžitá změna jídelníčku

Vstoupit do světa veganství nemusí být sprint, ale spíše dlouhý běh. Přestože okamžitá změna stravy může někomu vyhovovat, pro většinu z nás to může být příliš rychlé a odrazující. Vezměte to tedy raději krok za krokem. Co třeba nahradit mléko a sýr veganskými alternativami na týden nebo měsíc? A co taky postupné snižování množství masa, které každodenně zkonzumujete?

Věřte, že ani nezaznamenáte, jak se stanete veganem, aniž byste cítili tlak časového limitu. Cesta k veganství může být pohodlná a bez velkého úsilí. A kdo ví, co nového a chutného na této cestě objevíte!

 

4. Nedostatek vitamínů a živin

Začínat s veganským životním stylem může znamenat nejen novou výzvu, ale i zápas s nedostatkem některých klíčových živin. A ne, není to jen mýtus – mnoho z nás může začít pocítit nedostatek vitamínů B12, železa, vápníku, bílkovin a omega-3 mastných kyselin.

Nemusíte se však bát, není to konec světa! Stačí vědět, jak se o své tělo starat. Jeden z nejlepších společníků pro vás může být kvalitní multivitamin. Denní dávka tohoto superhrdiny může udržet vaši energii na vrcholu, protože tyhle vitamíny jsou jako náš osobní zázrak pro buňky, co potřebují natankovat energii.

 

5. Veganství se vzdát nemusíte ani v restauraci

Není žádným tajemstvím, že většina restaurací klade důraz na maso. Ale nemusíte se vzdávat svého veganského stylu jen kvůli venkovnímu stolování!

Máme pro vás pár triků. Salát je vždy spolehlivou volbou, když chcete znát každou ingredienci. A co víc, existuje spousta skvělých webových stránek a aplikací, které vám pomohou najít veganská jídla nebo restaurace hned vedle vás.
 

Vyvarujte se chyb a držte krok s veganstvím

Teď, když znáte některé běžné chyby, kterých se můžete při veganství dopustit, máte před sebou jednodušší cestu. S těmito novými poznatky se veganský životní styl nejen stane snazším, ale i udržitelnějším.

Reklama

Podobné články

Obrázek: péče o pleť v létě
Obrázek: 78c089b941203eb3ccdbeb428006967b58948434
Obrázek: 523d0dd2a9cc53910a13caee4fa091d29078c407
Obrázek: 09c0515d8a52bd00fb12fccc9a8a369a2425e627
Obrázek: 57d16924963a42d65ab5facf64bef37e5edda7f0