Bocadillo - zkuste doma jednoduché španělské tapas

Dochází vám nápady na jednoduchá jídla? Propadli jste také v tomto období pečení domácího pečiva? Zkuste si se mnou upéct tradiční španělské tapas, tedy rychlé občerstvení, bocadillos. Pokud nemáte čas na pečení, zkuste recept alespoň z kupované bagetky.

Obrázek: 2c0887e1503819bcb2ed96c73872f9449ae5231a
Zdroj: Lucie Doležalová

Konzumování tapas je jedním ze zvyků, který mě, milovnici jídla, při cestování po Španělsku uchvátil nejvíce. I v té nejmenší hospůdce někde v horách dostanete ke sklenici piva či vína malé občerstvení zdarma. Často se jedná o výběr z místních uzenin, sýrů, ryb, plodů moře, sálátů a oliv. Jisté je to, že suroviny jsou vždy kvalitní a z místních zdrojů. Tradiční tapas zvané bocadillos si dáte po celém Španělsku, na Kanárských ostrovech, na severu Maroka, za hranicemi Evropy a v Latinské Americe. V každém kraji je plní typickou potravinou. Některé specifické potraviny v jiných krajích nenaleznete. Například na Tenerife milují bocadillo s trhaným masem, zatímco v Andalusii je jí často s rybou. Někde si dáte bocadillo studené, jinde můžete dostat i teplé (třeba s vepřovým steakem nebo vajíčkovou omeletou). V podstatě se jedná o obloženou bagetu.

Vytvořte si bocadillos podle vaší chuti

Já jsem vybrala recepty, které můžete s klidným svědomím použít i u nás v Čechách, aniž byste museli navštívit specializovaný obchod se španělskými pochutinami. Základem je, aby byly potraviny čerstvé a kvalitní. Také je dobré kombinovat maximálně dvě věci, protože pak správně vynikne chuť vynikajícíh potravin. Vybrala jsem pro vás recept na bocadillo s muži milovanými ančovičkami (bocadillo anchoas), s kvalitní sušenou šunkou vhodnou pro děti (bocadillo con jamon) a s pikantním salámem chorizo (bocadillo chorizo), protože ten se dá v Čechách sehnat dobře a relativně kvalitní.


Mým favoritem při našich cestách se stalo bocadillo con pimientos - bagetka s nakládanými papričkami. Pokud máte své nakládané papriky, zkuste i tento recept. Netroufla bych si ale využít kupované papriky. Zvolit můžete variantu obkládání kupované bagetky, což je časově výhodnější. Ovšem milujete-li kvalitu jako já, upečte si podle mého receptu získaného ve Španělsku vlastní bagetky. Vaše rodina si tuto svačinku jistě zamiluje.

Jak upéct 16 bagetek pan para bocadillos:

  • 1 kg hladké mouky,
  • 5 g sušeného droždí nebo 15 g čerstvého droždí,
  • 20 g soli,
  • 600 ml vlažné vody,
  • olivový olej.

Prosejeme mouku do velké mísy. Do ďolíčku uprostřed rozdrobíme droždí. Po okrajích přidáme sůl, aby se nedotýkala droždí. Promícháme. Postupně přiléváme vodu tak, aby vzniklo lepivé homogenní těsto. Nejprve spojujeme těsto vařečkou, poté rukama. Těsto hněteme na válu. Dáme ho zpět do mísy, kterou lehce vymažeme olivovým olejem, pokapeme olejem i shora a přikryjeme utěrkou. Na teplém místě necháme 2 hodiny kynout. 


Vykynuté těsto rozdělíme kráječem na těsto nejprve na 4 bochánky. Poté každý ze 4 bochánku rozdělíme na další 2 bochánky, tzn. máme 8 bochánků, které rozdělíme dále na 16 bochánků. Můžete tešto rozdělit takto rovnoměrně od oka, nebo můžete použít váhu. 


Teď budeme tvořit z bochánků bagetky. Bochánek vezměte a všechny okraje zahněte a zamáčkněte prsty směrem do středu. Poté ho ještě přepulte a opět zamáčkněte tak, aby vznikl malinký had, kterého poté rozválejte dlaněmi směrem do stran, podobně jako při tvoření vanilkových rohlíčků. Vytvořené bagetky pokládejte na plech s pečícím papírem cca po 6 až 8 kusech. Přikryjte utěrkou a nechte ještě hodinu vykynout. Vykynuté bagetky nařežte nahoře vroubkovaným nožem. V troubě předehřáté na 200°C pečeme 20 minut.

Bocadillo s ančovičkami

  • bagetka,
  • 1 konzerva ančoviček,
  • 1/2 rajčete.

Rozřízněte bagetku podélně. Obě strany potřete rozpůleným rajčetem tak, aby na bagetce zůstala šťáva. Obložte půlku ančovičkami. Potírání pečiva rajčetem je katalánská specialita a za mě výborná náhrada za pomazánku či máslo. Navíc vám poděkuje vaše postava!

Šunkové bocadillo

  • bagetka,
  • kvalitní jamon (tedy sušená šunka),
  • olivový olej.

Bagetku podélně rozřízněte, pokapejte olivovým olejem a obložte výbornou sušenou šunkou. 

Bocadillo s pikantním salámem chorizo

  • bagetka,
  • kvalitní salám chorizo.

Bagetku podélně rozřízněte a naplňte salámem. Zde není potřeba bagetku potírat, jelikož salám je sám o sobě dost mastný.

Mnou doporučené bocadillo s nakládanými papričkami

  • bagetka,
  • jamon,
  • domácí nakládané zelené papriky,
  • olivový olej.

Bagetku podélně rozřízněte, pokapejte olivovým olejem a obložte dvěma nakládanými paprikami a jamonem. Opravdu doporučuji si nakládat papriky domáckým způsobem. U nás takto nakládané papriky lehko neseženete. Receptů najdete spousty. Já papriky vždy zpeču do měkka, oloupu a vložím je do sklenice s klasickým sladkokyselým nálevem.

Bagetky si můžete i zamrazit. Pokud budete takto připravená, vždy v minutě vykouzlíte vynikající tapas například pro nečekanou návštěvu, která jistě ocení domácí kuchyni s exotickým nádechem. Jistě sklidíte úspěch. Dobrou chuť!

Reklama

Podobné články

Obrázek: 6d4349097aa413c595a9b399a30371d5a07d2d15
Obrázek: a9da382856d8d13f4c1fafa7089e1d42ce2b1227
Obrázek: baffecd2ab7eb5e7e563b1129d397973bcf58e7f
Obrázek: 57d16924963a42d65ab5facf64bef37e5edda7f0
Obrázek: f2bc2e65511ed625b08b714291f978a66c933282