Jak zatočit s jarní únavou? Aneb jaro pohledem tradiční čínské medicíny

Jaro už je téměř tady! Jak bychom měli přizpůsobit svůj jídelníček tomuto období? A co nám jarní energie přinese?

Obrázek: 2630f4e73e4daaf65955e1133398b9fbb5824f51
Zdroj: pixabay.com

Jaro je obdobím dynamické energie a nových začátků. Nejen příroda, ale i naše tělo se pomalu začínají probouzet z období klidu. Stromy natahují mízu do větví, tráva se zelená a semínka začínají klíčit. To vše je znamením, že yangová energie stoupá vzhůru. A přeje zrození nového nejen v přírodě, ale i v našem životě. 

Počasí je ještě pořád nestálé, větrné a chladné. Proto dbejme na dostatek oblečení a nevěřme zrádnému jarnímu sluníčko, které nás bude lákat ven. Ani se sportováním bychom to ještě pořád neměli přehánět a vysilovat své tělo nadměrnou zátěží. Začínejme zlehka a přizpůsobujme svou fyzickou aktivitu aktuálnímu klimatu.

Na jaře vládne z pěti elementů tradiční čínské medicíny (dřevo, oheň, země, kov a voda) dřevo a vrcholí činnost jater a žlučníku. Proto je dobré o tyto orgány pečovat ve zvýšené míře.

Játra představují orgán přeměny a obnovy. Podle tradiční čínské medicíny však zodpovídají také za schopnost usilovat o určitý cíl a zajímat se o okolí. Patří k nim fantazie, kreativita, rychlost, přímočarost a vůle. Játra nemají ráda omezování a emoční napětí. Emocí jater je hněv, proto si dávejme pozor a nepropadejme na jaře zbytečným výbuchům emocí.

Abychom úspěšně předešli všem zdravotním neduhům a jarní únavě, udrželi si svěží mysl a vyhnuli se nemocem, je třeba přizpůsobit i náš jídelníček jarnímu větrnému klimatu.

Čím tedy potěšit (nejen) svůj žaludek na jaře?

Elementu dřeva a tedy i všemu, co s ním souvisí, přísluší kyselá chuť. Ta se nejlépe dodá ve formě tzv. pickles – jemně zkvašená, nakládaná zelenina, šťávou z citronu či kyselejšími jablíčky. S přicházejícím jarem, můžeme pomalu začít zvyšovat i podíl syrové zeleniny a ovoce ve stravě.  Z ostatních potravin, které prospívají játrům, jsou to především: pšenice špalda, pšeničný bulgur, kuskus, výhonky luštěnin, kysané zelí a samozřejmě vše zelené – řeřicha, salát polníček, brokolice, kapusta, špenát a všechny čerstvé bylinky.

A rada na závěr?

Využijme příval čerstvé energie jara k novým začátkům, buďme kreativní a otevření změnám, které nám yangová energie přinese. A jarní jídelníček se postará o to, aby se nám tentokrát únava vyhnula obloukem.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 892f5c0fe38b77f799bca9e199a84f773df79264
Obrázek: d4664a94be7e07b0852bc0a6a8de5a0daa74b3a5
Obrázek: 40c3ad5ea745eb1de6350292b650647a1334ef50
Obrázek: eeeb4fcb7fe06c3d7490b4906a6c151b21cf92ee
Obrázek: c7f57db66372e2576ce4687a8f5310c0feb6ef42