Gleid
Gleidshop
Kulma s vlastní inteligencí

Jak zatočit s jarní únavou? Aneb jaro pohledem tradiční čínské medicíny

Jaro už je téměř tady! Jak bychom měli přizpůsobit svůj jídelníček tomuto období? A co nám jarní energie přinese?
pixabay.com

Jaro je obdobím dynamické energie a nových začátků. Nejen příroda, ale i naše tělo se pomalu začínají probouzet z období klidu. Stromy natahují mízu do větví, tráva se zelená a semínka začínají klíčit. To vše je znamením, že yangová energie stoupá vzhůru. A přeje zrození nového nejen v přírodě, ale i v našem životě. 

 

Počasí je ještě pořád nestálé, větrné a chladné. Proto dbejme na dostatek oblečení a nevěřme zrádnému jarnímu sluníčko, které nás bude lákat ven. Ani se sportováním bychom to ještě pořád neměli přehánět a vysilovat své tělo nadměrnou zátěží. Začínejme zlehka a přizpůsobujme svou fyzickou aktivitu aktuálnímu klimatu.

Na jaře vládne z pěti elementů tradiční čínské medicíny (dřevo, oheň, země, kov a voda) dřevo a vrcholí činnost jater a žlučníku. Proto je dobré o tyto orgány pečovat ve zvýšené míře.

Játra představují orgán přeměny a obnovy. Podle tradiční čínské medicíny však zodpovídají také za schopnost usilovat o určitý cíl a zajímat se o okolí. Patří k nim fantazie, kreativita, rychlost, přímočarost a vůle. Játra nemají ráda omezování a emoční napětí. Emocí jater je hněv, proto si dávejme pozor a nepropadejme na jaře zbytečným výbuchům emocí.

 

Abychom úspěšně předešli všem zdravotním neduhům a jarní únavě, udrželi si svěží mysl a vyhnuli se nemocem, je třeba přizpůsobit i náš jídelníček jarnímu větrnému klimatu.

 

Čím tedy potěšit (nejen) svůj žaludek na jaře?

Elementu dřeva a tedy i všemu, co s ním souvisí, přísluší kyselá chuť. Ta se nejlépe dodá ve formě tzv. pickles – jemně zkvašená, nakládaná zelenina, šťávou z citronu či kyselejšími jablíčky. S přicházejícím jarem, můžeme pomalu začít zvyšovat i podíl syrové zeleniny a ovoce ve stravě.  Z ostatních potravin, které prospívají játrům, jsou to především: pšenice špalda, pšeničný bulgur, kuskus, výhonky luštěnin, kysané zelí a samozřejmě vše zelené – řeřicha, salát polníček, brokolice, kapusta, špenát a všechny čerstvé bylinky.

 

A rada na závěr?

Využijme příval čerstvé energie jara k novým začátkům, buďme kreativní a otevření změnám, které nám yangová energie přinese. A jarní jídelníček se postará o to, aby se nám tentokrát únava vyhnula obloukem.

 

foto-redaktor

MUDr. Gabriela Počtová

tradiční čísnká medicína
Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články
Pojďte se s námi podívat na to, jak vypadá opravdový proces hubnutí - správný proces hubnutí. Se všemi strastm...
21.7.2017
Do jaké míry se cítíte být svobodní a spokojení ve svém životě? Máte možnost volby, můžete svobodně dýchat, ne...
4.10.2017
V tomto článku se zaměříme na nejrizikovější látky, jež můžeme nalézt ve složení kosmetiky. Mezi nejškodlivějš...
13.12.2017
Návštěva fitness je pro někoho noční můra, pro jiného nejlepší věc na světě. Každý to máme jinak, ale ti, kteř...
1.11.2016