Gleidshop
Hlavní baner

Jak zatočit s jarní únavou? Aneb jaro pohledem tradiční čínské medicíny

Jaro už je téměř tady! Jak bychom měli přizpůsobit svůj jídelníček tomuto období? A co nám jarní energie přinese?
pixabay.com

Jaro je obdobím dynamické energie a nových začátků. Nejen příroda, ale i naše tělo se pomalu začínají probouzet z období klidu. Stromy natahují mízu do větví, tráva se zelená a semínka začínají klíčit. To vše je znamením, že yangová energie stoupá vzhůru. A přeje zrození nového nejen v přírodě, ale i v našem životě. 

 

Počasí je ještě pořád nestálé, větrné a chladné. Proto dbejme na dostatek oblečení a nevěřme zrádnému jarnímu sluníčko, které nás bude lákat ven. Ani se sportováním bychom to ještě pořád neměli přehánět a vysilovat své tělo nadměrnou zátěží. Začínejme zlehka a přizpůsobujme svou fyzickou aktivitu aktuálnímu klimatu.

Na jaře vládne z pěti elementů tradiční čínské medicíny (dřevo, oheň, země, kov a voda) dřevo a vrcholí činnost jater a žlučníku. Proto je dobré o tyto orgány pečovat ve zvýšené míře.

Játra představují orgán přeměny a obnovy. Podle tradiční čínské medicíny však zodpovídají také za schopnost usilovat o určitý cíl a zajímat se o okolí. Patří k nim fantazie, kreativita, rychlost, přímočarost a vůle. Játra nemají ráda omezování a emoční napětí. Emocí jater je hněv, proto si dávejme pozor a nepropadejme na jaře zbytečným výbuchům emocí.

 

Abychom úspěšně předešli všem zdravotním neduhům a jarní únavě, udrželi si svěží mysl a vyhnuli se nemocem, je třeba přizpůsobit i náš jídelníček jarnímu větrnému klimatu.

 

Čím tedy potěšit (nejen) svůj žaludek na jaře?

Elementu dřeva a tedy i všemu, co s ním souvisí, přísluší kyselá chuť. Ta se nejlépe dodá ve formě tzv. pickles – jemně zkvašená, nakládaná zelenina, šťávou z citronu či kyselejšími jablíčky. S přicházejícím jarem, můžeme pomalu začít zvyšovat i podíl syrové zeleniny a ovoce ve stravě.  Z ostatních potravin, které prospívají játrům, jsou to především: pšenice špalda, pšeničný bulgur, kuskus, výhonky luštěnin, kysané zelí a samozřejmě vše zelené – řeřicha, salát polníček, brokolice, kapusta, špenát a všechny čerstvé bylinky.

 

A rada na závěr?

Využijme příval čerstvé energie jara k novým začátkům, buďme kreativní a otevření změnám, které nám yangová energie přinese. A jarní jídelníček se postará o to, aby se nám tentokrát únava vyhnula obloukem.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

MUDr. Gabriela Počtová

tradiční čísnká medicína

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Zadívej se na tři karty ze sady Orákulum vizí a mysli na to, co Tě čeká ve výše uvedeném období. Pak si vyber tu kartu, která Tě nejvíce osloví. Odpověď najdeš pod obrázkem.

17.5.2020
Hodnocení:

Nový rok přináší otázku, zda bude lepší než ten předchozí a zda se můžeme v životě posunout nebo budeme stále stagnovat. Zda potkáme vytouženého partnera nebo stávající vztah bude harmoničtější. Zda už si konečně polepšíme finančně nebo se situace v práci zlepší. Nejen na tyto otázky vám odpoví má předpověď, v první části pro kozorohy, vodnáře, ryby, berany, býky a blížence.

Ve druhé části pak pro raky, lvy, panny, váhy, štíry a střelce.

3.1.2019
Hodnocení:
V tomto článku se zaměříme na nejrizikovější látky, jež můžeme nalézt ve složení kosmetiky. Mezi nejškodlivější přísady se řadí konzervanty, neboť většina z nich je zjevně jedovatých. Avšak v kosmetických prostředcích můžeme nalézt i mnohé další ingredience, jež mohou mít nepříznivé dopady na lidské zdraví.
13.12.2017
Hodnocení:

Skoro padesát druhů rostliny zvané levandule těší oko i čichové buňky lidí v Evropě, Africe i Asii. Nejtypičtější oblastí jejího výskytu je díky ruce člověka francouzská Provence.

27.8.2020
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Stáhněte si nás do telefonu

Náš Facebook

Náš Instagram

Instagram