Gleidshop
Eshop

Jak zatočit s jarní únavou? Aneb jaro pohledem tradiční čínské medicíny

Jaro už je téměř tady! Jak bychom měli přizpůsobit svůj jídelníček tomuto období? A co nám jarní energie přinese?
pixabay.com

Jaro je obdobím dynamické energie a nových začátků. Nejen příroda, ale i naše tělo se pomalu začínají probouzet z období klidu. Stromy natahují mízu do větví, tráva se zelená a semínka začínají klíčit. To vše je znamením, že yangová energie stoupá vzhůru. A přeje zrození nového nejen v přírodě, ale i v našem životě. 

 

Počasí je ještě pořád nestálé, větrné a chladné. Proto dbejme na dostatek oblečení a nevěřme zrádnému jarnímu sluníčko, které nás bude lákat ven. Ani se sportováním bychom to ještě pořád neměli přehánět a vysilovat své tělo nadměrnou zátěží. Začínejme zlehka a přizpůsobujme svou fyzickou aktivitu aktuálnímu klimatu.

Na jaře vládne z pěti elementů tradiční čínské medicíny (dřevo, oheň, země, kov a voda) dřevo a vrcholí činnost jater a žlučníku. Proto je dobré o tyto orgány pečovat ve zvýšené míře.

Játra představují orgán přeměny a obnovy. Podle tradiční čínské medicíny však zodpovídají také za schopnost usilovat o určitý cíl a zajímat se o okolí. Patří k nim fantazie, kreativita, rychlost, přímočarost a vůle. Játra nemají ráda omezování a emoční napětí. Emocí jater je hněv, proto si dávejme pozor a nepropadejme na jaře zbytečným výbuchům emocí.

 

Abychom úspěšně předešli všem zdravotním neduhům a jarní únavě, udrželi si svěží mysl a vyhnuli se nemocem, je třeba přizpůsobit i náš jídelníček jarnímu větrnému klimatu.

 

Čím tedy potěšit (nejen) svůj žaludek na jaře?

Elementu dřeva a tedy i všemu, co s ním souvisí, přísluší kyselá chuť. Ta se nejlépe dodá ve formě tzv. pickles – jemně zkvašená, nakládaná zelenina, šťávou z citronu či kyselejšími jablíčky. S přicházejícím jarem, můžeme pomalu začít zvyšovat i podíl syrové zeleniny a ovoce ve stravě.  Z ostatních potravin, které prospívají játrům, jsou to především: pšenice špalda, pšeničný bulgur, kuskus, výhonky luštěnin, kysané zelí a samozřejmě vše zelené – řeřicha, salát polníček, brokolice, kapusta, špenát a všechny čerstvé bylinky.

 

A rada na závěr?

Využijme příval čerstvé energie jara k novým začátkům, buďme kreativní a otevření změnám, které nám yangová energie přinese. A jarní jídelníček se postará o to, aby se nám tentokrát únava vyhnula obloukem.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

MUDr. Gabriela Počtová

tradiční čísnká medicína

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podnikatelské setkání bude pomáhat i tentokrát. Na předešlé akci se podařilo vybrat 20 400 korun pro Vanessu Borkovou trpící Marfanovým syndromem. Na setkání, které se uskuteční 7. 11. 2019 v Popůvkách u Brna, podpoříme zcela unikátní myšlenku - „Klíč k samostatnosti“ nový projekt Ligy vozíčkářů. Tento program velmi efektivně propojuje moduly otevřené recepce, denního centra, tréninkového bytu, tělocvičny a venkovního terénního polygonu do komplexního konceptu vedoucího k co možná největší samostatnosti klienta.

4.10.2019
Hodnocení:

Ke snídani si často dáváme rohlík a třeba šunku. My Češi si na pečivo zkrátka potrpíme. Existují ale lidé, kteří mají zvýšenou reakci na lepek, a musejí se mu vyhýbat. Jaký je život bez pšenice? A na co všechno si musí dát pozor?

11.1.2019
Hodnocení:

V tomto článku se dovíte, jaké rozdíly jsou mezi běžně prodávanými oleji a jak se orientovat při jejich nákupu. Rovněž se v něm dočtete, jaká kritéria je třeba brát v úvahu při uváženém výběru kvalitních rostlinných olejů a k jakým účelům je lze používat.

9.9.2017
Hodnocení:
Rok 2017 se nesl pod vládou ohnivého Kohouta a pro většinu lidí byl ve znamení prudkých změn. Ohnivý Kohout se nás totiž snažil naučit držet se praktických a ověřených cest a vedl nás k tomu, abychom si nejprve „zametli před vlastním prahem“. Neboť si libuje v pořádku, spolehlivosti a řádu věcí. Co nám ale přinese energie zemského Psa a rok 2018?
19.1.2018
Hodnocení: