Jak přežít Vánoce bez stresu, úzkosti a smutku?

Vánoční období by mělo být obdobím radosti. Bohužel pro mnoho lidí je to spíše období plné stresu, úzkostí, zklamání nebo osamělosti. Vánoce přichází a s nimi i vysoké očekávání dokonalých, šťastných rodin užívající si luxusní dárky a oslavy. Nicméně ne každý z nás dokáže tyto ideály naplnit.

Obrázek: 7e2d285ef5b7d99b367281aace79ca09cacd4bdd
Zdroj: Freepik

Pro ty, kteří dávno ztratili někoho blízkého mohou navíc Vánoce zesílit pocity smutku. Někteří lidé zažívají také pocity izolace, finančního nátlaku nebo zvýšené rodinné konflikty, které mohou z tohoto období udělat velmi stresující čas. Existuje však několik kroků, které vám pomohou lépe zvládnout stres i úzkost během svátečního období.

Starosti s penězi

Vánoce jsou zátěží pro peněženku a proto byste měli umět spravovat své finance, díky čemu snížíte stres:
 

  • Uvědomte si a zjistěte, co vám způsobuje finanční stres
    Nákup dárků a účast na společenských setkání mohou být velmi drahé. Naplánujte si proto způsoby, jak své výdaje snížíte. Můžete například své rodině a přátelům navrhnout, abyste dárky kupovali pouze dětem nebo si stanovte pevný rozpočet, kterého se budete držet.
     
  • Najděte levnější způsoby, jak se zabavit a bavit
    Nedovolte, aby vás finanční situace odřízla od vaší rodiny a přátel. Pokud si nemůžete dovolit drahá jídla v restauraci, uspořádejte raději setkání doma, kam každý účastník přinese talíř s občerstvením.

Rodinné napětí

To, že jste příbuzní, neznamená, že vaše komunikace mezi členy rodiny se bude nést v harmonii. Například rozvedené rodiny a nevyřešené konflikty mohou přispívat k vánoční úzkosti, kdy hlavním spouštěčem mohou být jak rodinné, tak i vztahové problémy.
 

  • Nastavte si realistická očekávání
    Vánoce nemusí být jen báječným rodinným setkáním, ve které jste tak moc doufali. Zamyslete se proto, jak budete zvládat, jakékoliv pocity úzkosti či deprese, které se možná objeví.
     
  • Děti dejte vždy na první místo
    Máte-li děti, zvažte odložení veškerých konfliktů dospělých v jejich zájmu. O Vánocích přemýšlejte jako o dni, který patří dětem a zaměřte se na to, abyste jim umožnili prožít den plný radosti a štěstí.
     


Alkohol s mírou

I když je velmi lákavé pít alkohol během všech vánočních svátků, nezapomeňte, že alkohol přispívá ke stresu, úzkostem i depresím. Alkohol také může být problém, pokud pijete, abyste se vyrovnali s problémy, které ve vašem životě právě jsou.
 

  • Vyhněte se všem spouštěčům
    Pokud víte, že vaše rodina se v minulosti dohadovala ohledně určitého tématu, vyhněte se mu obloukem a za žádnou cenu ho nevytahujte.

Jak zvládnout osamělost

Pokud se o Vánocích ocitnete v izolaci nebo truchlíte nad milovanou osobou, vyzkoušejte jeden z těchto způsobů, které vám mohou pomoci:
 

  • Spojte se s přáteli i rodinou
    I když vás možná dělí velká vzdálenost, snažte se za každou cenu zůstat v kontaktu s blízkými – ať už pomocí online hovorů či telefonicky.
     
  • Staňte se dobrovolníkem
    Spojte se s některou organizací, která potřebuje pomoc. Vánoce jsou ideálním časem, kdy podat svou pomocnou ruku. Díky tomu budete mít dobrý pocit a navíc, uděláte radost těm, kteří to potřebují.

Udělejte si plán na Štědrý den

Sepište si plán na celý den, abyste neměli čas příliš přemýšlet a nezačali se cítit depresivně. Udělejte si například speciální snídani, kupte si dárek sami pro sebe, který si rozbalíte večer, navštivte bohoslužbu nebo se vydejte na procházku po blízkém okolí.
 

  • Myslete na své zdraví, které souvisí také s úzkostí
    Včasné rozpoznání a změna chování, která přispívá ke stresu, vám pomůže překonat vánoční období. Nezapomeňte se starat o své zdraví skrze zdravou a vyváženou stravu, cvičení i dostatek spánku. Tyto jednotlivé věci vám pomohou, abyste si udrželi psychickou pohodu a lépe se vyrovnali se stresem.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 6229f1f757c47ed2f2c196b9581898308b548b22
Obrázek: 3febc997b878e6787758e191802c3d16c0374c17
Obrázek: c0a1c90ef5bbe0878a10cf6d87c605c3355d418a
Obrázek: cff77c58236e1957c6290eba7d1d7c0011d84253
Obrázek: 8f6cbf3d20bf179402d7b458acc11179cae5421b