Zahřívací kokosová polévka

Na podzim běžný člověk automaticky sáhne po aktuálně dostupných surovinách, jako jsou dýně, zázvor, mrkev a dále. Ale já si nikdy nepřipadala úplně normální a chtěla jsem vystřízlivět z dýňového opojení a maratonu dýňových polévek (byť na hokkaido nedám dopustit a brzy vám z ní něco vymyslím, těšte se), zašla jsem si pro inspiraci do thajské restaurace a poté do obchůdku s arabskými potravinami. A vzniklo toto.

Obrázek: 9f40291af05479129b99314740797a9eb7573dfd
Zdroj: Lucie Sedláčková

Příprava zabrala s krájením i vařením asi půl hodiny + odstání polévky. 

Suroviny na 4 větší porce:

1 mrkev → na jemné nudličky či plátky

3 cm zázvoru → nadrobno

4-5 stroužků česneku → na jemné plátky

červená paprika → nakrájet na krátké nudličky

2 chilli papričky → nadrobno

jarní cibulka → hodí se až nakonec na dochucení a dozdobení

koriandr → nejlépe čerstvý, který přidáte nakonec, já měla pouze sušený

šťáva z jednoho citronu

banán → na centimetr tlustá kolečka

nakládané mango, které se dá nahradit polovinou čerstvého, kterou nakrájíte na drobné kostky a na chvíli naložíte do lžíce vinného octa s trochou hořčice... a nebo taky ne, polévka tak bude schůdnější pro zastánce jemnějších chutí.

cca čtyři polévkové lžíce mungo klíčků → nemusí být, ale vyklíčilo mi tak bujně, že jsem se ho ráda zbavila :)

1 balení tofu (použila jsem s houbou shiitake, hodí se i to s řasou či prostě natural) → na větší kostky

0,5 l kokosového mléka (obchody s arabskými či vietnamskými potravinami je mívají do 60Kč )

asi 3 dcl horké vody (podle toho, jak chcete polévku hustou)

polévková lžíce hnědého cukru

Příprava:

Poměr si však nejlépe stanovíte podle vašich chutí, potřeb a oblíbenosti konzistence polévek. Chcete-li polévku hustší, šetřete s vodou, s mlékem však ne. Tak jdeme na to!

Rozpalte v hrnci se širokým dnem olej, vhoďte do něj zázvor, česnek a chilli papričky. Po dvou až třech minutkách přidejte všechnu zbývající zeleninu a opražte. Pokud máte sušený koriandr, přidejte ho ke směsi (polévková lžíce stačí). Na zeleninu vhoďte na kostky nakrájené tofu a pražte další tři minutky.

Jestli máte nakládané mango, dejte pozor s odhadem množství - je opravdu velmi intenzivní chuti i pálivosti. Já osobně přidala k zeleninovému základu zhruba tři polévkové lžíce (ano, opravdu dost pálila) a poté přilila tři deci vody. 

Směs nechte chvíli povařit, ať zelenina pustí chuť a mrkev mírně změkne. Poté přilijte celé balení kokosového mléka, nebojte se toho, ten půllitr v polévce zmizí raz dva. 

Směs vařte tak 10-15 minut, podle měkkosti zeleniny. Není dobrá rozvařená, ale ani úplně syrová. 

Polévku vypněte, přidejte banán mungo klíčky a hrst nakrájené jarní cibulky a nechte ji tak 10 minut odpočinout.

Pokud neseženete mango, nahraďte ho bambusovými výhonky, bude jemnější. A banánu se nebojte, je jemným doplňkem této vcelku pálivé, ale zato velmi prohřívací a bacily vyhánějící polévky. 

Snědli jsme ji s přáteli dříve, než jsem ji stihla vyfotit a tak jsem si řekla, že vám ji alespoň nakreslím.

Bavte se při přípravě i konzumaci, já si pro vás na příště nachystám zase něco více...lokálního, nebojte. 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 7bcd06b05c9e1239e6d8528103bb3ab23e0da313
Obrázek: 778a3b7ab48090499c8619d6cddba3a59a37a4a7
Obrázek: 21dd3dc709949bdbe148e4ad37634e9514eac6d1
Obrázek: 813e14f8f5e083aa58d91d08a91ba94ae82dc263
Obrázek: 30ce8552960dfa4bf3124c0076bf0712f03db076