Rychlé hubnutí: Jaká jsou rizika?

Stále věříte na rychlé řešení, když se mluví o zdravém hubnutí? I když to na první pohled může znít lákavě, že dokážete shodit 5kg za týden, realita je taková, že mnoho z těchto nárazových a rychlých diet mohou být nebezpečné, nezdravé a neudržitelné skrze dlouhodobé řešení a shazování přebytečných kil.

Obrázek: Rychlé hubnutí a jojo efekt
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva

 

Pokud je hubnutí jedním z vašich cílů, měli byste mít jasno v tom, že snaha zhubnout příliš rychle není nejzdravější, ale je také velmi nebezpečná. Pojďme si dnes říci o věcech, které byste měli vědět, než se rozhodnete pro rychlý úbytek kil.
 

Abyste byli zdraví, nesoustřeďte se na rychlé hubnutí

Mentalita drastického hubnutí, která nás neustále krmí, může být škodlivá, a to nejen fyzicky, ale i psychicky. Ať už chcete zhubnout ze zdravotních důvodů, chcete se cítit sebevědomě nebo chcete pouze zpevnit své tělo, protože se necítíte dobře, nikdy byste k dosažení těchto cílů neměli vyvíjet extrémní tlak ani časový limit.

Být zdravý se sebevědomím není jen jeden úhel pohledu, není to jen jeden určitý typ postavy nebo soubor pravidel, které musíte dodržovat. Všichni jsme jedinečné osobnosti a to je třeba oslavit. Najít si motivaci v jiném člověku ke kterému vzhlížíte je samozřejmě skvělé, ale nikdy se nezaměřujte na to, abyste vypadali pouze jako daný člověk. Naše těla nejsou totiž stejná, každé je úplně jiné a každý z nás má jiné predispozice, a proto byste měli pomatovat, že každý z nás je výjimečný sám sobě.

I když nemusí být extrémně škodlivé jednorázové dodržování módních diet a detoxů, může to však vést k nezdravým návykům, jako je jo-jo efekt, který zapříčiní přibírání na váze než k úbytku kil. Mnoho stránek a webů, které slibují rychlé výsledky jsou založené na omezování sama sebe, obecně stravy a některé dokonce zahrnují vyčerpávající cvičební režimy.
 

Pamatujte a ptejte se sami sebe

Nejdůležitější je proto pamatovat si, že tyto typy diet nejsou zdravé a ani udržitelné. Ano, sice můžete zhubnout za pár dní, pokud třeba vyřadíte celé skupiny potravin, ale budete v tomto čase šťastní? Opravdu vám to za to stojí? A budete se během těchto dnů cítit plní energie?

 

Přečtěte si také: 7 tipů pro snadné hubnutí i bez drastických diet

 

Obrázek: Rizika rychlého hubnutí
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Co se může stát, pokud zhubnete příliš rychle?

Extrémní dietní plány nebo nárazové diety mohou být ve skutečnosti kontraproduktivní. Rychlý úbytek na váze kvůli nezdravým omezením může v člověku zanechat pocit nedostatku, ale také to může rozhodit psychickou pohodu a zvýšit potenciální zdravotní rizika!

 

Rizika rychlého hubnutí

Zdravého hubnutí je obvykle dosaženo udržitelnými změnami životního stylu. To znamená vzít v úvahu své nutriční potřeby a zařadit pravidelný pohyb.

 

Bez těchto věcí se můžete připravit na následující zdravotní potíže:

 

1.  Dehydratace

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč někteří lidé mluví o dosažení výsledků z rychlých trendů v hubnutí? Ve většině případů je to kvůli úbytku vody, který vás může přimět, abyste si mysleli, že jste zhubli. 

Problém s tím je, že vaše tělo se jednoduše zbavuje tekutin. V podstatě vaše tělo vyplavilo tekutiny z vašich orgánů a buněk. Bohužel vás to může vystavit riziku dehydratace, protože vaše tělo rychle vylučuje vodu, která je důležité pro jeho správné fungování.

 

2. Zvýšení stresových hormonů

Rychlý úbytek hmotnosti může mít dopad i na vaše hormony. Náhlá změna na restriktivní dietu nebo omezení množství jídla, které jíte, může vyvolat hormonální změny, zejména pokud jde o kortizol (stresový hormon). 

Některé nepříjemné vedlejší účinky těchto hormonálních změn zahrnují bolesti hlavy, změny nálad, narušený spánek a akné. V extrémních případech může drastická změna vašich hormonů také ovlivnit váš menstruační cyklus

Navíc zvýšená hladina kortizolu může z dlouhodobého hlediska vést k přibírání na váze a to je jen dalším důvodem, proč může rychlé hubnutí negativně ovlivnit vaše zdraví.

 

3. Snížení svalového tonusu

Když nebudete jíst dostatek jídla, abyste podpořili funkce svého těla, může začít hledat jiné zdroje paliva. To znamená, že vaše tělo se může uchýlit k odbourávání svalů, aby se samo nabilo. Pokud se snažíte cvičit se stejnou intenzitou, ale nedodáváte svému tělu palivo, které potřebuje, můžete se cítit letargicky nebo pociťovat časté motání hlavy. Navíc se vaše tělo může přinutit, aby se stalo efektivnější snížením množství spálených kalorií, což může výrazně zpomalit výsledky vašeho tréninku i samotného hubnutí.

Dodržování zdravého a dobře vyváženého jídelníčku je nejlepší způsob, jak zajistit, aby vaše tělo dostalo energii, kterou potřebuje. Tímto způsobem bude mít vaše tělo výdrž na to, aby zvládlo vaše tréninky a pomohlo vám opravit svalovou tkáň, což vás může dostat na cestu k tomu, abyste byli silnější a tonizovanější.
 

Obrázek: Proč jsou diety nebezpečné
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


To je jen pár zdravotních rizik rychlého hubnutí

Ke každému programu nebo produktu, který slibuje, že vám pomůže rychle zhubnout, byste měli přistupovat opatrně. Vaše zdraví je cenné a proto se vždy ujistěte, že jakýkoli program cvičení nebo hubnutí je pro vás z dlouhodobého hlediska vhodný a zároveň udržitelný.

Nevěřte na rychlé produkty na hubnutí, protože často používají nezdravé metody a ve skutečnosti mohou mít negativní dopad na vaše myšlení i zdraví. Měli byste chtít být svou nejzdravější verzí, PRO vás samotné. To sice může znamenat, že hubnutí bude trvat o něco déle, ale pokud se budete během cesty cítit lépe, rozhodně to stojí za to!

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: a3de85c6a4465df6e3b1acfbc97b8cd8ced7004e
Obrázek: 6f4a5cf6c929fb1a762c5bd3f32dd00f8a5ea465
Obrázek: 4bb1420a6fc607cec8bcdd05dabba2eaa7e65724
Obrázek: c99d02f20332c021ba3e356876a96f569eabe944
Obrázek: Mýt či nemýt vlasy před návštěvou kadeřníka