Podzimní recepty z červeného zelí, jablek a vlašských ořechů

Využití sezónních potravin je pro náš organismus přesně to pravé. Právě v sezónních potravinách se ukrývají cenné a potřebné látky, které máme do těla dodávat. Proto vzdáváme hold dýním, cuketám, patizonu, červenému zelí, jablkům a vlašským ořechům.

Obrázek: 7a54059a56c5c18a89b4a6e3edf0b77d5dc9ae6f
Zdroj: freepik.com

Červené zelí - je bohaté zejména na vlákninu, vitamín C, B12 i železo. Velmi dobře se hodí do zimních salátů, podporuje podzimní a zimní vitalitu. Je to jeden z darů Matky přírody, kterým nás na podzim obdarovala, abychom lépe zvládli náročný zimní čas a doplnili si živiny, které potřebujeme.

Salát z červeného zelí

  • červené zelí
  • 2 lžíce kvalitní zakysané smetany
  • jablečný ocet
  • sůl
  • troška nastrouhaného křenu nebo cayenského pepře

Červené zelí (½ hlávky) nastrouháme na jemno, osolíme a přidáme ostatní ingredience. Je velmi vhodné nechat tuto "pomazánku" chvilku odležet (1 hodinu). Je velmi osvěžující a lehká. Přílohou může být opečený žitný chléb. Doporučuji tento pokrm nejíst studený.


 

Vločková polévka s červeným zelím

(uvedené množství je asi  na 1,5 litru polévky)

  • Menší červené zelí (nebo 1/2 z většího),
  • 1 hrnek ovesných vloček,
  • 0,5 hrnku červené čočky,
  • ghí,
  • sůl,
  • ochucovadlo bez glutamanu sodného,
  • kmín,
  • troška jablečného nebo vinného octa na dochucení po uvaření,
  • bobkový list,
  • pískavice,
  • jemné kari,
  • saturejka,

+ do talíře můžeme přidat lžičku kvalitní zakysané smetany.
 

Nakrájené červené zelí orestujeme na ghí, zalijeme vodou, přidáme ostatní ingredience (kromě jablečného octa a zakysané smetany). Vaříme, dokud není zelí měkké. Následně ještě dochutíme a přidáme dle libosti zakysanou smetanu. Možnou plynatost sníží použití saturejky.



 

Vločková buchta s jablky a ořechy

(množství je na větší pekáč)

  • 3 hrnky ovesných vloček
  • 1 hrnek vyloupaných a nadrcených ořechů
  • 2 hrnky pohankových vloček
  • jablka 
  • skořice
  • kardamom
  • třtinový cukr (1/2 až 2/3 hrnku)
  • rozinky (1/2 hrnku)
  • vanilkový cukr
  • 3-5 lžic ghí (přepuštěné máslo)
  • 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • mléko

Vločky dáme do zadělávací mísy, zalijeme mlékem tak, aby byly vločky celé ponořené, necháme asi 15 minut odležet. Přidáme 5-10 nakrájených jablek (střední velikost), 1 vrchovatou lžičku skořice, kardamom, vanilkový cukr, rozinky, ořechy, třtinový cukr, 3- 5 lžic ghí (přepuštěné máslo) a 1 lžičku bezfosfátového prášku do pečiva. Nepoužívejte instantní pohankové vločky. Místo kravského mléka je možné použít mandlové mléko. Pomalu pečeme jak jinak než dozlatova.

Oves - snižuje hladinu cholesterolu a stabilizuje hladinu cukru v krvi, může potlačit touhu po nikotinu, podporuje psychickou odolnost a celkově podporuje vitalitu. Oves obsahuje velké množství ve vodě rozpustné vlákniny. Tato vláknina se v zažívacím traktu mění na gel a prodlužuje čas nutný ke vstřebání cukrů z potravin. Zabraňuje tak nebezpečným výkyvům hladiny cukru v krvi.

Vlašské ořechy - jsou velkým pomocníkem při ochraně před infarktem a nemocemi srdce. Chrání cévy před poškozením, obsahují spoustu vitaminu E a zlepšují psychickou odolnost jedince.

Reklama

Podobné články

Obrázek: c4bafd8913af18395e6ee05bb371fbb1abdb2518
Obrázek: 635ac461137eae4ac18d3aa063e0bcdaa81e3337
Obrázek: 3077ba2c5c4245b1d45b55cdfcd52e459dbdbec3
Obrázek: 1daf65ea395812eb9c7d5c3087852e458ca52224
Obrázek: c7d4a36246a983a080d5b317fae0379966e2672f