Gleidshop
Hlavní baner

Podzimní recepty z červeného zelí, jablek a vlašských ořechů

Využití sezónních potravin je pro náš organismus přesně to pravé. Právě v sezónních potravinách se ukrývají cenné a potřebné látky, které máme do těla dodávat. Proto vzdáváme hold dýním, cuketám, patizonu, červenému zelí, jablkům a vlašským ořechům.

freepik.com

 

Červené zelí - je bohaté zejména na vlákninu, vitamín C, B12 i železo. Velmi dobře se hodí do zimních salátů, podporuje podzimní a zimní vitalitu. Je to jeden z darů Matky přírody, kterým nás na podzim obdarovala, abychom lépe zvládli náročný zimní čas a doplnili si živiny, které potřebujeme.

 

Salát z červeného zelí

  • červené zelí
  • 2 lžíce kvalitní zakysané smetany
  • jablečný ocet
  • sůl
  • troška nastrouhaného křenu nebo cayenského pepře

 

Červené zelí (½ hlávky) nastrouháme na jemno, osolíme a přidáme ostatní ingredience. Je velmi vhodné nechat tuto "pomazánku" chvilku odležet (1 hodinu). Je velmi osvěžující a lehká. Přílohou může být opečený žitný chléb. Doporučuji tento pokrm nejíst studený.


 

Vločková polévka s červeným zelím

(uvedené množství je asi  na 1,5 litru polévky)

  • Menší červené zelí (nebo 1/2 z většího),
  • 1 hrnek ovesných vloček,
  • 0,5 hrnku červené čočky,
  • ghí,
  • sůl,
  • ochucovadlo bez glutamanu sodného,
  • kmín,
  • troška jablečného nebo vinného octa na dochucení po uvaření,
  • bobkový list,
  • pískavice,
  • jemné kari,
  • saturejka,

+ do talíře můžeme přidat lžičku kvalitní zakysané smetany.
 

Nakrájené červené zelí orestujeme na ghí, zalijeme vodou, přidáme ostatní ingredience (kromě jablečného octa a zakysané smetany). Vaříme, dokud není zelí měkké. Následně ještě dochutíme a přidáme dle libosti zakysanou smetanu. Možnou plynatost sníží použití saturejky.



 

Vločková buchta s jablky a ořechy

(množství je na větší pekáč)

  • 3 hrnky ovesných vloček
  • 1 hrnek vyloupaných a nadrcených ořechů
  • 2 hrnky pohankových vloček
  • jablka 
  • skořice
  • kardamom
  • třtinový cukr (1/2 až 2/3 hrnku)
  • rozinky (1/2 hrnku)
  • vanilkový cukr
  • 3-5 lžic ghí (přepuštěné máslo)
  • 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
  • mléko

 

Vločky dáme do zadělávací mísy, zalijeme mlékem tak, aby byly vločky celé ponořené, necháme asi 15 minut odležet. Přidáme 5-10 nakrájených jablek (střední velikost), 1 vrchovatou lžičku skořice, kardamom, vanilkový cukr, rozinky, ořechy, třtinový cukr, 3- 5 lžic ghí (přepuštěné máslo) a 1 lžičku bezfosfátového prášku do pečiva. Nepoužívejte instantní pohankové vločky. Místo kravského mléka je možné použít mandlové mléko. Pomalu pečeme jak jinak než dozlatova.

 

Oves - snižuje hladinu cholesterolu a stabilizuje hladinu cukru v krvi, může potlačit touhu po nikotinu, podporuje psychickou odolnost a celkově podporuje vitalitu. Oves obsahuje velké množství ve vodě rozpustné vlákniny. Tato vláknina se v zažívacím traktu mění na gel a prodlužuje čas nutný ke vstřebání cukrů z potravin. Zabraňuje tak nebezpečným výkyvům hladiny cukru v krvi.

Vlašské ořechy - jsou velkým pomocníkem při ochraně před infarktem a nemocemi srdce. Chrání cévy před poškozením, obsahují spoustu vitaminu E a zlepšují psychickou odolnost jedince.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování

Iva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Dostali jste chuť na něco sladkého a zároveň lahodného? Vyzkoušejte tradiční vafle, které jsou chuťově dokonalé, rozplývají se na jazyku a můžete si je připravit snadno, během několika minut i přesto, že nemáte vaflovač. Jak na to? Provedeme vás krok po kroku, jak na přípravu těsta i pečení ve vaflovači, troubě i pánvi.

27.9.2021
Hodnocení:

Léto se ještě v plné síle neozvalo a grilovací sezóna se rozjíždí. Dávno už je pryč trend, že pořádná grilovačka musí být jen o mase. Naučím vás tři druhy veganských omáček, které vám budou ujídat i masožrouti!

1.7.2020
Hodnocení:

Dnes mám pro vás recept na zdravější variantu brownies s vláčným těstem, které se doslova rozplývá na jazyku. Chuťové spojení hořké čokolády a vašeho oblíbeného oříškového másla, zajistí dokonalé spojení chutí, které skvěle uspokojí vaše chuťové pohárky pokaždé, když vás přepadne mlsná. A co je nejlepší? Recept je jednoduchý. Zvládnete ho i pokud jste úplný začátečník a navíc ho připravíte a zároveň upečete během chvilky.

27.7.2021
Hodnocení:

Jak docílit bohatého kvetení? Kdy provádět řez a kdy a jak správně sklízet květy na čaj? Už je to tady. Stačí trochu sluníčka a téměř z každé zahrady se nám do nosu bude vkrádat omamná vůně šeříku. Každý rok lituji, že nekvetou aspoň tři měsíce, ale pak si řeknu, že by nám nejspíš nebyli tak vzácný. 

14.5.2021
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Moto magazínu Gleid: Gleid není jen o kráse, ale také o životě skutečné ženy

Stáhněte si nás do telefonu

Náš Facebook

Náš Instagram