Bezlepkový makový koláč z ricotty

Mlsat se dá i bez hříchu. Stačí si koláč odlehčit bezlepkovou moukou a lehkou ricottou. Jak na něj? A jak se vypořádat s bezlepkovou dietou při pobytu v Itálii?

Obrázek: 300416ad847944c92abe80994366222006fe50d7
Zdroj: Barbora Nehybová

Bezlepková dieta v Itálii?

Život bez lepku v Itálii, tedy v zemi, kde vládne pizza a pasta, není zrovna nejjednodušší, ale nemožný také není. Vaše chuťové buňky však budete muset držet dost na uzdě, až se budete zastavovat u každé výlohy a koukat na čerstvou pastu, křupavé bruschetty s čerstvými rajčátky, pravou neapolskou pizzu, bramborové gnocchi atd. Ale ať už trpíte celiakií, alergií na lepek či prostě jen držíte bezlepkovou dietu pro vlastní zdraví, dobrou zprávou je, že poslední dobou se začíná objevovat stále více restaurací, které nabízí i bezlepkové varianty, třeba bezlepkovou pizzu. Přesto jich je zatím poskrovnu. Pokud zrovna v nabídce nic bezlepkového nenajdete, nezoufejte, protože risotto nebo nějaký salát bude v menu vždy. Naštěstí! Větší města už začínají rozjíždět specializovaná bistra s denním menu bez obsahu lepku, laktózy a dalších alergenů. Když dojde na dezerty, tam zatím bohužel moc možností není. Ve většině dezertů se lepek vždy v nějaké formě objeví. A pozor si musíte dát i na zmrzlinu! I když si místo kornoutku řeknete o kelímek, gelato se připravuje přímo v laboratoři, kde ho i prodávají, tudíž lehce přijde do styku s lepkem. Takže 100% jistotu, že v gelatu nenajdete stopy lepku, vám nikdo z prodávajících nezaručí. Ale po nějakém šťavnatém ovoci můžete v Itálii sáhnout vždy, takže možnosti se dají najít.

Pokud si budete chtít objednat bezlepkové jídlo, pak se naučte výraz “SENZA GLUTINE” a předem se vyptejte u obsluhy na možnosti stravování.

Já pro vás dnes mám recept na bezlepkový makový koláč z ricotty.

Co budete potřebovat:

  • 250g sýru ricotta
  • 100g bezlepkové mouky
  • 100g máku
  • 120g čokolády (nejlépe 80-85 %)
  • 30g cukr moučka bezlepkový (pozor - některá balení cukru moučka mohou obsahovat pšeničný škrob, tudíž si předem pozorně přečtěte složení či rovnou kupte se značkou bezlepkové potraviny)
  • ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 2 oloupaná jablka
  • 1 miska čerstvých malin
  • 2 vejce
  • 1 hrst mandlí

Jakou variantu bezlepkové mouky na koláč zvolit?

Pokud nejste zvyklí pracovat s bezlepkovou moukou, pak zřejmě nad výsledkem vašeho pečení budete nemile překvapeni. Bezlepkové mouky všeobecně nepojí, nejsou kypré a špatně kynou. I když do receptu použijete kypřící prášek do pečiva bez lepku, koláč vám sice nakyne, ale nikdy tak moc jako třeba při použití klasické pšeničné mouky a běžného kypřícího prášku.

Při pečení bezlepkových koláčů nebo dortů se mi nejlépe osvědčila pohanková, jáhlová či rýžová mouka. Výborná je i kokosová mouka, která vám vytvoří opravdu jemný dezert, ale musí se většinou ještě kombinovat s dalším typem mouky. Navíc celý váš dezert bude opravdu hodně provoněný kokosem a zcela překryje další suroviny. Vhodná k pečení sladkého je rovněž mandlová mouka.

Příprava koláče

Postup makového koláče z ricotty není nijak náročný a postačí nám max. 20 min, než ho strčíme do trouby. Ve větší míse smícháme ricottu, bezlepkovou mouku, mák, cukr, kypřící prášek do pečiva a dva žloutky. Dále si na prkénku nasekáme přibližně 75g čokolády na menší kousky a přidáme ke směsi. Zbytek si necháme na polevu. Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme přímo do mísy. V další misce si vyšleháme do sněhu bílky, následně pomalu přimícháváme k těstu. Nakonec jen přihodíme čerstvé maliny, těsto poté už jen lehce promícháme. Takto připravenou směs nalijeme do formy a vložíme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů, kde necháme přibližně 30-40 minut. Mezitím si ve vodní lázni roztavíme zbytek čokolády, kterým potřeme již hotový koláč. Dle vlastní chuti můžete vršek, když je ještě čokoláda teplá, posypat nasekanými mandlemi a přidat maliny, ostružiny či další lesní plody.

dort, magazín gleid

Reklama

Podobné články

Obrázek: Péče o kudrnaté a suché vlasy s metodou Curly Girl - CGM
Obrázek: c84af7945731f4027e5ec624dced27a3a17b8b03
Obrázek: 7-tipu-jak-se-vkusne-oblekat-s-par-kily-navic
Obrázek: 29acd65bbbc2d1932cba71a40ecad176909971a9
Obrázek: 4158