Nebezpečné diety - opravdu je nutné ničit si své tělo?

Striktní režimy a nevhodná volba potravin vám mohou ublížit.

Obrázek: 25b9a78103ba688d2da6a884fc3f9eab9b9e35b7
Zdroj: pixabay.com

Od roku 2004 se zabývám dietami profesionálně, osobně však už od roku 1992, kdy jsem sama měla problémy s příjmem potravy. Původním povoláním jsem zdravotní sestra a v roce 2004 jsem ukončila studium nutriční terapeutky. Doplnila jsem tedy zdravotnické vzdělání o rozměr vlivu stravy na zdraví člověka.

Během let jsem pomohla spoustě lidí s nadváhou a to i při nemocech jako je cukrovka, při selhávání ledvin a dalších. Na základě i svých osobních zkušeností jsem věděla, že striktní režimy nejsou dlouhodobým řešením hmotnosti. Většina bývalých klientů se vracela k původní váze a mnohdy ještě s navýšením.

Jsem člověk, který jde do hloubky. Toužící najít příčinu, jádro problému a tak začalo posupné hledání odpovědí. Tyto odpovědi jsem hledala i pro sebe. Stále jsem se motala v odpírání jídla, přejídání a následném mučení v posilovnách.

V roce 2012 jsem založila svou výživovou poradnu. Navštěvovala mě spousta nadšenců o hubnutí. Přicházely úžasné výsledky, klienti hubli a někteří i o 50kg.
Nicméně mezi nimi byli i ti, kteří již vyzkoušeli spoustu možností, částečně zhubli a opět nabírali a zase hledali. Tito mě posouvali v mém oboru nejvíce. Naučila jsem se s klienty pracovat trošku jinak. Vždy mě zajímá jejich zdravotní stav. Léky, jelikož spousta léků je brzdičem hubnutí. Míra stresové zátěže a hlavně jejich spokojenost v rodině a v práci. Využívám znalostí z východních směrů. Je v nich pokora k přírodě, což je další rozměr, který mi pomáhá jít do hloubky. V neposlední řadě mě okouzlila psychosomatika. Jde o nový úhel pohledu, který sleduje vliv psychiky na tělo.

Protože každý člověk je jiný a potřebuje něco jiného.

Tento článek však píši hlavně proto, abych upozornila na následky nevhodných diet. Zde jsou ty nejčastější.

  1. Po 3-5 dietách vznikají adaptační mechanismy a další redukční režimy již špatně nabíhají.
  2. Tvorba žlučových kamenů – vzniká u klientů, kteří jedli hodně tučné pokrmy a následně je v krátkém čase omezili. Žlučník je váček, který vypouští žluč na štěpení tuků ve střevě. U lidí, kteří jedí tučná jídla, je v neustálé činnosti. Ve chvíli, kdy se tuky striktně omezí, nastává zahušťování žluči, v dříve aktivním žlučníku. Je zde tedy vyšší náchylnost k tvorbě žlučových kamenů.
  3. Vysoký krevní tlak - nadměrný přísun bílkovin v proteinových dietách má silný dopad na ledviny. Ledviny vylučují odpady z bílkovin a tyto diety je přetěžují.  Klienti jsou pak náchylní k vysokému krevnímu tlaku, jelikož ledviny se podílí na jeho regulaci. Hodně mých klientů má hypertenzi a uvádí období, kdy jedli pouze maso, salámy a zeleninu.

Všechny tyto následky jsou na úrovni fyzického těla. Pokud se na vše ještě podíváme z pohledu přírody, psychosomatiky, najdeme následky i v psychickém stavu.

 
  1. Pocity viny – vznikají, pokud nám něco nejde, jak bychom si přáli. Jde o jedny z nejdestruktivnějších pocitů. Mohou se v nás odrážet formou bolestí. Např. migrény, bolesti kloubů a zad.
  2. Zloba sám na sebe – další destrukce mající vliv na játra. Může se zvýšit cholesterol a zhoršit další funkce jater.
  3. Neustálé vnitřní napětí, že se musíme mít pod kontrolou – vede ke zvýšení krevního tlaku, k podvědomému tonu svalů, zadržování vody v oblasti bříška a nohou.
  4. Zhoršení spánku opět jako následek přetížení psychiky.

Pro svůj cíl potřebují klienti najít svou cestu. Tato cesta vede skrz poznání sebe sama.
Jaký pocit mě vede k čokoládě? Kdy potřebuju sklenku vína? Proč potřebuju silnou kávu?
Je potřeba se pustit starých zvyklostí a postupně je nahrazovat novými. Je to trpělivý proces, ale stojí to za to.

Reklama

Podobné články

Obrázek: d22594f1ecfd5bf898e2a6ab8729dd2475e9910c
Obrázek: 319ab7b2139d7b7c2ef7d69fa7509c594a261907
Obrázek: 5bc04dfebc4c2c80fe07d09c4f4f9598181b2b71
Obrázek: dd831662933be60fa56f0c9db7c3567467218be9
Obrázek: 8f08a31a84e1d5fcf4d8f559790f05c2216c6cca