5 tipů, jak udržet rodinu zdravou v zimním a nepříznivém období

Děsí vás podzimní a zimní období, kdy nachlazení a chřipka číhá na každém rohu? Letos se chladných dnů bát nemusíte! S trochou úsilí není důvod, aby vaše zdraví v chladnějších měsících trpělo. Existuje celá řada jednoduchých způsobů, které můžete udělat proto, abyste pomohli udržet sebe a svou rodinu v zimě stejně zdraví a aktivní jako v létě.

Obrázek: 8eba966362aa368c9f79ee1d29e6cbcea760c3c8
Zdroj: Freepik

Vyzkoušejte těchto pět tipů, které vám pomohou zůstat zdraví a vitální po celou zimu:
 

1. Dostatečný spánek

Dostatečný odpočinek je důležitý, pro normální fungování imunitního systému. Spánek je čas, kdy tělo regeneruje, obnovuje cirkadiální rytmus a pomáhá vyrovnávat vzniklé záněty v těle. Za nekvalitním a špatným spánkem může stát stres, který nepříznivě ovlivňuje naše nálady a zapříčiňuje podrážděnost. Pokud si chcete dopřát klidný spánek, udělejte si večer bylinný čaj z kozlíku lékařského, chmelu a třezalky. Tyto bylinky mají uklidňující účinky, pomáhají proti stresu, uvolňují křeče a přispívají k psychické rovnováze.

2. Hydratace

Neustále zapnuté topení má tendenci vzduch vysušovat a proto byste se měli zaměřit na dostatečný příjem tekutin. Pokud budete dostatečně pít, zjistíte tím posílení imunity a zdraví dýchacích cest. Pokaždé si doma udělejte konvici vašeho oblíbeného čaje a dejte ho na viditelné místo, aby vám neustále připomínal, že se musíte hydratovat. Skvělým pomocníkem je také zvlhčovač vzduchu, do kterého můžete přidat několik kapek éterického oleje, v podobě meduňky, rozmarýnu či levandule.

3. Klid a dobrá energie

Rozčílení, nervozita a špatná nálada je bohužel součástí našich životů. Tyto negace mají nepřízniví vliv, protože tělo dostávají do stresu a oslabují ho. Zkuste si proto najít během dne chvilku pro sebe a vyzkoušejte techniky hlubokého dýchání, vizualizace, nebo jógy. Tyto cvičení vám pomohou ke zklidnění mysli a k psychické rovnováze.

4. Strava

Zdravá strava je základem a klíčem k celkovému zdraví. Když se ochladí, máte větší touhu a chuť po teplém jídle, jehož základ tvoří kořenová zelenina a štiplavé bylinky jako rozmarýn, tymián či šalvěj. Připravte si doma kuřecí vývar, který doplníte o tyto bylinky a přidejte zázvor, který má antioxidační účinky a podporuje trávení. Nebo zkuste teplé rostlinné mléko s medem a kurkumou, která podporuje imunitní systém. Nezapomínejte zařazovat zdravé tuky, které jsou důležité. Vyzkoušejte ořechy a semínka, které pomáhají buňkám zadržovat vodu a slouží jako izolace pro tělo v zimě.

5. Vitamín C

Tento vitamín patří mezi nejznámější a nejzákladnější doplňky v zimních měsících. Je známo, že pomáhá posilovat imunitní systém, bojuje proti nachlazení a udržuje zdravé buňky v těle. Zařaďte ho do životosprávy nejlépe v kombinaci s bioflavonoidy, které posílí a podpoří vstřebatelnost vitamínu.

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: dbd966ce178fd53666b734aa174bc6b9f54c23d7
Obrázek: 6f4a5cf6c929fb1a762c5bd3f32dd00f8a5ea465
Obrázek: 0cce2d0571fbee270266194e330126ed2ec965cd
Obrázek: tipy pro energii
Obrázek: b9647ed6de3dd2862d1b17f5cdb2999fa190a8dc