Recepty pro zdraví - na podporu i snížení cukru v těle

Zvýšený, nebo kolísající krevní cukr se může projevovat také překyselením, plísněmi, únavou, nebo nedobrou psychikou. Připravila jsem pro vás ukázku jídel, které mohou pomoci normalizovat hladinu cukru v těle a podpořit naši psychickou odolnost a vitalitu. Zařadila jsem i ukázku sladkého jídla a moučníku, kde výběr sladidla upravte dle svého zdravotního stavu.

Obrázek: e57765731b0c1149453d0ff0f6119b9897c3bda6
Zdroj: pixabay.com

Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

Suroviny, které můžeme použít v kuchyni, a které pozitivně ovlivňují hladinu cukru

  • Pískavice řecké seno – působí proti diabetu. Pomáhá ovládat výkyvy hladiny cukru a insulinu v krvi. Působí proti průjmu, vředům i rakovině.
  • Oves – snižuje hladinu cholesterolu v krvi a stabilizuje hladinu cukru.
  • Čočka – reguluje hladinu cukru v krvi, dodává železo pro krvetvorbu, nasytí s menším množstvím kalorií.
  • Brokolice –  měla by být ovšem pouze lehce tepelně upravená. Je zdroj chrómu, bohatá na vlákninu, pomáhá snížit hladinu cholesterolu.
  • Skořice – stimuluje činnost inzulinu. Zahřívá, čistí krev, uklidňuje, pomáhá správné srdeční činnosti.
  • Olej olivový – chrání cévy, snižuje hladinu škodlivého cholesterolu LDL, aniž by snižoval prospěšný HDL, pomáhá zabránit přeměně škodlivého cholesterolu na toxickou, okysličenou formu. Snižuje krevní tlak, pomáhá regulovat hladinu krevního cukru.

Zeleninová polévka s ječnými kroupami

(uvedené množství je na 1,5 až 2 litry polévky)

  • Ječné kroupy (1 hrnek),
  • červená čočka (1/3 hrnku),
  • majoránka,
  • Solčanka,
  • bílé zelí (1/5 hlávky),
  • mrkev (1 kus),
  • brokolice (3 růžičky),
  • pískavice,
  • zelená petrželka,
  • kmín,
  • ml. koriandr,
  • černý pepř,
  • bobkový list,
  • ghí,
  • sůl.

Zeleninu orestujeme na ghí, přidáme koření, zalijeme vodou a vložíme ostatní suroviny, vaříme. Příprava vám nezabere moc času a polévka bude chutnat celé rodině.

Čočková polévka

(zhruba 4 porce, 1 až 1,5 litru vody)

  • Pórek (5 cm),
  • koriandr ml.,
  • saturajka,
  • jemné kari,
  • mrkev,
  • 1/3 celeru,
  • bobkový list (2 ks),
  • Solčanka,
  • červená čočka (1 hrnek),
  • troška jabl. octa,
  • olivový olej,
  • sůl.

Na olivovém oleji orestujeme zeleninu, přidáme koření, zalijeme vodou a přidáme ostatní suroviny, krátce vaříme.

Polévka se hodí do diet v jakémkoli ročním čase, je velmi dobře stravitelná, pouze pozor, pokud bychom měli aktivní zánětlivé obtíže, nedávejme pórek.

Ječné kroupy s brokolicí a sýrem

(recept je na 2 porce)

  • Ječné kroupy (1 hrnek nevařených),
  • sůl,
  • olivový olej,
  • brokolice (1 ks),
  • parmazán (10 dkg),
  • tymián,
  • bazalka,
  • jemné kari,
  • ml. koriandr.

Kroupy opět uvaříme, na olivový olej dáme orestovat nakrájenou brokolici a koření, po změknutí zeleniny vmícháme uvařené kroupy, dosolíme a krátce povaříme. Na talíř dosypeme na směs nastrouhaný parmazán.

Červená čočka se zázvorem a zakysanou smetanou

(asi 2 porce)

  • Červená čočka (1 hrnek),
  • sůl,
  • saturajka,
  • ml. koriandr,
  • pískavice,
  • olivový olej,
  • jemné kari,
  • nastrouhaný čerstvý zázvor (2 cm),
  • Solčanka.

Červenou čočku dáme s olivovým olejem, vodou (asi dvojnásobné množství vody než je čočky) a kořením vařit, dosolíme. Po chvilce je hotové a na talíř můžeme přidat ještě trošku zakysané kvalitní smetany. Opět rychlý a snadný recept s kvalitními živinami pro tělo.

Jablíčkové knedlíky

(množství je asi na 3 porce)

  • 6 středních jablek,
  • 1 lžíce ghí,
  • 1 lžíce tř. cukru,
  • skořice,
  • 1/2 až 2/3 hrnku vody,
  • 1 hrnek pohankové krupice.

Jablka oloupeme, nastrouháme a dáme s cukrem, ghí, skořicí a vodou vařit. Jakmile jsou měkká, přidáme pohankovou krupici a pomalu mícháme až je krupice uvařená. Odstavíme a necháme dojít, měli bychom mít hmotu podobající se tužší kaši.

Z mírně vychladlého tvoříme malé kulaté knedlíky. Podáváme s tvarohem, tmavým třtinovým cukrem a ghí. Lze je také ohřát na ghí. Jedná se o lahodné, ale syté jídlo.

Ovesná buchta

(množství je na pekáč)

Její předností je, že neobsahuje téměř žádný tuk, je méně sladká, výživná, lehce stravitelná a může posloužit i jako varianta k náhradě mlsání sušenek - místo toho, abychom sáhli po sušence, vezmeme si buchtičku.

  • 1 balíček ovesných vloček s klíčky (500g),
  • 2 lžíce lněných nejlépe mačkaných semínek - opět podporují správné vyprazdňování,
  • 1/3 hrnku tmavého třtinového cukru,
  • 1 šlehačka,
  • voda (2 až 3 hrnky), množství závisí na pohlcovací schopnosti vloček, před pečením by tekutina měla být lehce nad těstem (asi 1 cm),
  • opražená sezamová semínka (3-5 lžic),
  • 2 nastrouhaná jablka,
  • skořice, kardamom, hřebíček, badyán - vše mleté nebo nadrcené a množství závisí na vaší chuti.

Sypké suroviny smícháme a zalijeme tekutinou tak, aby byla asi 1 cm nad těstem, necháme asi 15 minut odstát. Formu vymažeme (ghí). Pečeme na cca  180 stupňů celsia, dle výšky těsta – 2cm asi 30 minut.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 1b20b02ac69ee07d29ebcdab2affc98fd7d78315
Obrázek: b552757efca7138245e9927841825a1fef7381ad
Obrázek: 86cbbcd37843a386fdf015c6fe16b6ceb6152f3b
Obrázek: ec4ce2ee2ce14f8cb7ce99b8ca6005a9672353b3
Obrázek: dbd966ce178fd53666b734aa174bc6b9f54c23d7