Poznejte bylinu pro dobrou mysl a klidný žaludek. Skvěle zakročí při kašli a nachlazení. Je nejen zdravá, ale i chutná, a proto skvěle doplní italskou kuchyni. Je to skrytý poklad ze zahrádky.
Pokud musíte mít mléko v lednici stejně jako já a vadí vám neustále nakupování plastových lahví, mám ideální řešení. Není nic jednoduššího než si ho doma vyrobit. Máme potom jistotu ingrediencí a chuťově si ho můžeme sami doladit. Nemusíme potom platit necelou stovku za hodně naředěné rostlinné mléko.
Surovinu, ze které budete dělat mléko, je nutné namočit, nejlépe přes noc. Já rovnou na chuť namáčím ještě asi 3 kousky datlí. Ráno vodu vyleju, protože obsahuje antinutriční látky, a hlavně živiny z oříšků jsou takto lépe vstřebatelné. Potom dám suroviny do mixéru. Zaliju čistou (nejlépe filtrovanou) vodou v poměru 1 hrnek suroviny/ 4 hrnky vody. Přidám špetku soli na zvýraznění chutě a rozmixuju. Potom přes plátýnko (gázu, silonku...) přecedím do nachystané skleněné uzavíratelné lahve. Takto vyrobené mléko v lednici vydrží 4-5 dní.
Výhodou při výrobě takového mléka je to, že cokoli vám po scezení zůstane, tak můžete stále využívat v kuchyni. Z mandlí je možné po vysušení (například na plechu na sluníčku nebo při nízké teplotě v troubě) získat mandlovou mouku. Jemně namletý kokos můžete okamžitě přidat do pečení. Možností je opět mnoho a kreativitě v kuchyni se meze nekladou.
V dnešní době se pomalu ale jistě přichází na to, že klasické živočišné mléko není nejvhodnější doplněk našeho jídelníčku. Do bitvy proto vytáhly rostlinné varianty mléka. Můžeme je vyrobit doma a naše oblíbené kapučíno to nikterak neomezí. A na vaření - do polévek i omáček jsou skvělou náhradou za klasické mléko.
![]() |
Iveta Pečivovábloggerka a milovnice přírodyIveta je maminkou temperamentního syna, který ji změnil život a inspiroval. Věnuje se blogování o přirozeném rodičovství, seberozvoji a udržitelném způsobu života. Vystudovala zdravotní školu, ale celý život tíhne k alternativní medicíně. Najdete u ní články s ekologickým zaměřením, hlavně inspirující rady a tipy jak si udržet domácnost bez odpadu. Profil |
Zaujal vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli |
Poznejte bylinu pro dobrou mysl a klidný žaludek. Skvěle zakročí při kašli a nachlazení. Je nejen zdravá, ale i chutná, a proto skvěle doplní italskou kuchyni. Je to skrytý poklad ze zahrádky.
Spokojit se s málem, cítit vděčnost alespoň za to něco, co máme, radovat se z maličkostí, které život přináší. To všechno je úplně oukej a snad by to tak i mělo být. Nepotřebujeme být nejdál a nejvýš, mít všechno nejlepší a mít všeho nejvíc. Vůbec ne. Pokud ale skutečně, opravdově a niterně toužíme v každodenním životě opustit něco dobrého pro to lepší, je to také v absolutním pořádku.