Barevné kari pro nakopnutí imunity

Kari zná určitě každá z vás. Na tento recept jsem přišla během cest po Francii s mým manželem, který trval na tom, že se o něj musím podělit. Je plný zdraví prospěšných superpotravin, které vám v této době nakopnou imunitní systém a krásně hraje barvami, takže bude lahodit i oku.

Obrázek: b2d05bf37702963f397c7203a604563227671dd1
Zdroj: Lucie Doležalová

V tomto receptu využijeme superpotraviny, které zocelí váš imunitní systém. I vy si ho můžete posílit kombinací česneku, zázvoru a čerstvých bylinek. Následně vám rozeberu výhody každé potraviny.

V první řadě tu máme česnek. Zná ho každá česká hospodyňka. Je výborným přírodním antibiotikem. Pomáhá vyhánět z těla parazity, pročišťuje dýchací cesty a pomáhá vykašlávat. Zázvor pomáhá při všech respiračních onemocněních, posiluje imunitní systém a také vás zbaví bakterií. Navíc pomáhá odkyselit organismus, což způsobuje, že v zásaditém těle nemá žádná nemoc šanci. Zástupce bylin, koriandr, je zdatný pomocník proti kašli a pomůže vám pročistit játra. Navíc po něm bude vaše tělo správně trávit. Skombinujte ho s petřeželí, která se zaslouží o vyčištění krve a ledvin.

Za zmínku v boji proti nemocem stojí i dýně a cizrna. Dýně posiluje stěny střeva, a tak pomáhá v boji proti infekcím. Navíc účinně bojuje s rakovinou plic nebo prostaty díky vysokému obsahu vitamínu A. Ten nenahradíte doplňky stravy, jelikož z nich tělo vitamin nevstřebá tak efektivně. Poslední superpotravinou je cizrna, důležitý antioxidant. Obsahuje vitamín B6 prospívající psychické pohodě, kterou těď všichni potřebujeme!

Ingredience:

  • 1 plechovka naložené cizrny

  • ½ dýně (použijte klasickou dýni obecnou nebo hokaido, kterou seženete v obchodech celoročně)

  • 1 svazek koriandru

  • 1 svazek petržele hladkolisté

  • 1 červená cibule nasekaná na jemno (já sekám v elektrickém sekáčku - nepříjdete tak o šťávu)

  • 1 lžíce najemno nasekaného česneku

  • 1 lžíce najemno nasekaného zázvoru

  • 1-2 lžíce kari koření (doporučuji se poohlédnout po nějakém lepším, např. v indických obchodech či na internetu)

  • 1 lžička chilli pasty

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 hrnek zeleninového vývaru nebo bujónu

  • sůl

  • pepř

  • vařená rýže nebo placky chapati (jako příloha)

Ve velké pánvi rozpalte olivový olej a lehce osmažte dozlatova nasekanou cibuli. Přidejte kari koření, chilli pastu a opražte. Dýni očistěte, nakrájete na kostičky a přidejte na opražený základ. Vše promíchejte a opět chvíli nechte prohřát. Přilejte vývar a duste, dokud dýně nezměkne tak, aby byla kousatelná. Poté přidejte slitou cizrnu, česnek a zázvor. Míchejte do chvíle, kdy cizrna zteplá. Koriandr a petržel nasekejte nahrubo a vmíchejte do již hotového kari. Podávejte s rýží nebo chapati plackou.

Dobrou chuť!

Reklama

Podobné články

Obrázek: 5519bad7e9b9e599612b335cba467970926693a6
Obrázek: 30ce8552960dfa4bf3124c0076bf0712f03db076
Obrázek: a7b398fd4f1da8fa4da563413bbce5ad97068e9a
Obrázek: deec0a1d8df79e429e2ff89ad895969d1a1b58c8
Obrázek: 06f6d856850059c5f9fca66e6e31877ceb70e704