Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka s kopřivami a zelenými bylinkami je tradiční jídlo svátků jara. Zkuste jej připravit trochu netradičně, a to jen rostlinně doplněné o krále zeleniny - chřest.

Obrázek: 23fd96c17f7ce02eed1b051d156b79bf6ea71ac3
Zdroj: Alena Hilšerová

Velikonoční nádivka patří k svátkům jara neodmyslitelně. Jak je mým zvykem, nebudu se držet tradičního receptu a chtěla bych vám ukázat, že lze udělat toto velikonoční jídlo i velice lehce.

Jak dobře víte, jsou Velikonoce pohyblivé svátky, a proto je někdy těžší zajistit všechny rostlinné ingredience každý rok. Tuším, že to bylo asi před dvěma roky, kdy byly Velikonoce brzo a zima ne a ne odejít, všude bylo ještě bílo. To se kopřivy velice těžko hledaly.

Týden před letošními Velikonocemi jsem se vypravila nakoupit vše potřebné pro přípravu nádivky. Zjistila jsem, že jeden nejmenovaný obchodní řetězec vyšel vstříc, nám spotřebitelům. Asi v rámci ušetření času nabízí dokonce kopřivy v oddělení ovoce a zeleniny. Domnívám se, že je to už to trochu hraničí s leností spotřebitele. Pokud nebudeme líní a spojíme jarní procházku s hledání této bylinky, uděláme i něco trochu pro své zdraví.

Co budeme potřebovat?

  • 1/2 tofu
  • 250 ml vody
  • 4 lžíce oleje
  • 4 celozrnné rohlíky
  • misku kopřiv
  • svazek bylinek (zelená petrželka, medvědí česnek)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červená cibule
  • himalájská sůl
  • nálev z cizrny

Jak nádivku připravíme?

Tofu nakrájíme, dáme do mixéru spolu s vodou a rozmixujeme na hladký krém. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji do zlatava. Rohlíky nakrájíme na kostky, dáme do misky spolu s cibulí, česnekem, bylinkami, kopřivami a vše spojíme tofu krémem. Tady se přimlouvám za zelené bylinky. Čím více, tím lépe. Hodně kopřiv neuškodí. Pokud kopřivy nenajdete, můžete použít i špenát. Nebojte se nádivku hodně očesnekovat, použít více medvědího česneku nebo podle chuti majoránku. Aby byla nádivka výrazná a ne chuťově mdlá. Nálev z cizrny ušleháme šlehacími metlami na sníh a zlehka vmícháme do nádivky. Pokud máte rádi vaječnou vůni, můžete ještě lehce osolit černou solí.

Formu vymažeme olejem nebo rostlinným margarínem, vlijeme nádivku a pečeme do křupava. 

Přílohou mé nádivky jsou vařené brambory a chřest. Pokud máte možnost, dopřejte si chřest často. Kdy jindy než právě o Velikonocích, kdy je jeho sezóna. Je to úžasná zelenina. Vaše děti si jí zamilují. Pokud použijete zelený chřest nemusíte jej žádným zvláštním způsobem čistit. Stačí seříznout zaschlý konec a přelít vařící vodou.  Doplníte tělo o kyselinu listovou, betakaroten a spoustu minerálů.

Něco navíc:

Černá sůl neboli Kala namak - jedná se o nerafinovanou vulkanickou sůl, která voní po síře. Dodá pokrmu vůni vajíček. Lze ji sehnat ve zdravé výživě.

Aquafaba neboli veganský sníh. Je to bláznovství? Nikoliv. Jeden chytrý kuchař zjistil, že pokud se šlehá nálev ze sterilizované cizrny nebo fazolí vyšlehá se stejně jako sníh z bílků. Dá se využít velice snadno pro kypření těst, na výrobu sněhových pusinek, piškotů nebo majonézy

Reklama

Podobné články

Obrázek: 7f9dc7486d9c05aa178a65f827bb98f22d2cae46
Obrázek: 810ad06917731dacae1be35f7aacb68ca62beabe
Obrázek: 467245e64054e78ae0bd1de9b0161aaba6000d41
Obrázek: Zdravé celozrnné palačinky s kakaem
Obrázek: bf601aa1a3b80b364c8d9d5544b2676149b3c450