9 tipů, jak najít svou fitness motivaci a začít cvičit

Pro každého, kdo začíná novou cestu zdraví a kondice, může být ze začátku těžké najít a zároveň si udržet motivaci k tomu, aby vůbec začal cvičit. Fitness motivace často přichází ve vlnách, kdy přijdou dny, kdy se nemůžete dočkat až si zacvičíte a pak opět dny, kdy se vám prostě nebude chtít. Může být snadné nechat se odradit od cvičení, pokud vás to nebaví. Když jste zaneprázdněni nebo se cítíte unavení je pro vás snadnější sednou si na gauč k televizi místo toho, abyste se doma připravili na kardio nebo posilování. Ale co kdyby nebylo tak těžké najít motivaci cvičit, i když s fitness teprve začínáte nebo se po nějaké době ke cvičení vracíte? V dnešním článku najdete několik tipů pro začátečníky, které vám pomohou dostat se do kondice užít si novou cestu naplno.

Obrázek: fee790d6dd6149bd5391e2b2ff0ae2313c8e20b2

Způsoby, jak najít motivaci cvičit

Najít čas a věnovat energii cvičení může být problém. I když všichni bojujeme s kolísající úrovní motivace, existují kroky, které můžete zařadit do svého běžného života, abyste svou motivaci využili, když je vysoká a aby vás mohla přenést přes dny, kdy se cítíte méně motivováni.

Pokud je vaše fitness motivace vysoká, využijte tuto energii a dynamiku ke stanovení zdravých fitness cílů a naplánujte si, jak jich budete krůček po krůčku dosahovat. Jakmile budete mít plán, tak ani menší demotivace vás nevykolejí. Pamatujte, že vaše cíle jsou jedinečné pro vás, stejně tak jako vaše cesta za zdravějším já.
 

1. Zapište si překážky, které vám brání začít

Když dokážete jasně pojmenovat věci, které vás brzdí, můžete se k nim postavit čelem a nakonec si uvědomíte, že nejsou tak děsivé jak by se mohlo zdát. Pak stačí vymyslet způsoby, jak tyto bariéry překonáte. Najděte proto způsoby, jak se vypořádat se svými strachy a rozviňte své sebevědomí, které je důležitou součástí k tomu, abyste mohli začít.
 

2. Chce to trochu disciplíny

Jakákoliv změna vašeho životního stylu nebo tréninkového plánu vyžaduje disciplínu a síliu vůle. Disciplínu můžete využít k dosažení svých cílů tím, že odstraníte rušivé elementy, budete plánovat dopředu a dáte tělu správnou energii skrze vyváženou stravu, kterou potřebuje pro trénink.
 

3. Cvičte i doma

Nemůžete vždy navštívit posilovnu nebo se vám zkrátka cvičit mezi ostatními lidmi nechce? To nevadí, protože cvičit můžete i v pohodlí vašeho domova i v případě, že máte malý prostor na pohyb. Když upřednostníte své zdraví každodenním potřebám těla, budete se cítit zdravěji, silněji a navíc budete mít více energie a mnohem lepší náladu než tomu bylo do teď. Jakmile začnete sklízet a uvědomovat si přínosy důsledného cvičení, budete přirozeně více motivování pokračovat.
 

4. Vyberte si pohyb, který vás bude bavit

Cvičení by nikdy nemělo být něco, co vás štve nebo co děláte za trest. Udělejte z toho něco, co máte rádi a co děláte pro své duševní i fyzické zdraví. Vyberte si zkrátka styl tréninku a pohybu, který vám bude vyhovovat, budete se v něm cítit dobře a bude vás nabíjet energií. Pro některé z vás to bude silový trénink, pro některé zase běh a pro jiné aerobic, jízda na kole nebo tenis. Možností je opravdu nespočet a tak vyzkoušejte klidně více druhů pohybů a pak zůstaňte u toho u kterého vám bylo nejpříjemněji.
 



5. I krátké cvičení je lepší než žádné

Pokud se nemůžete motivovat k tomu, abyste strávili cvičením hodinu, nebo vám to situace neumožňuje, věnujte svůj čas alespoň dvaceti minutám pohybu! Krátké cvičení s vlastní vahou má velké zdravotní výhody. Možná dokonce sami sebe překvapíte a zjistíte, že jakmile začnete, budete minuty tréninku navyšovat.

I pouhých dvacet minut cvičení při pravidelnosti zlepšuje náladu, posiluje mozek a zvyšuje kardiovaskulární vytrvalost. Navíc pravidelným krátkodobém cvičením si budete vytvářet návyk skrze pohyb. Když jste připraveni zvýšit dobu trvání nebo intenzitu tréninku, vaše tělo i mysl to ocení.
 

6. Vytvořte si rituál

Pokud něco uděláte součástí svého každodenního rituálu, je mnohem snadnější, že se během chvilky z toho stane nový návyk, který bude součástí vašeho života. Ráno byste například nevyšli z domu, aniž byste si před odchodem nevyčistili zuby. Pokud svůj trénink vnímáte jako součást své ranní rutiny, může se stát přirozenou součástí vašeho dne a nebude vám připadat jako nějaké velká námaha.

Můžete se také zavázat, že budete cvičit tak, že si večer předtím nachystáte své oblečení na cvičení a vše, co k tomu potřebujete. Pak, když se probudíte, bude pro vás snadnější jít se hýbat a zároveň nebudete mít tolik času na přemýšlení, zda se vám chce či nechce.
 

7. Soustřeďte se na malé cíle

Když si stanovíte malé cíle, je pravděpodobnější, že jich dosáhnete! Malé cíle totiž zajišťují, že můžete plně svou energii soustředit na dosažení konkrétního a reálného výsledku. Pokud tohoto cíle dosáhnete, budete více motivovaní stanovit si další malý cíl, který vás bude přibližovat k tomu hlavnímu cíli.

Pokud vám překáží vnější okolnosti nebo překážky, můžete využít svého odhodlání a vášně k nalezení způsobu, jak jej překonat. V případě, že jste si v minulosti stanovili cíle, ale nedosáhli jste jich, neznamená to, že jste selhali! Udělejte si proto chvilku na změnu svého myšlení a ujistěte se, že vaším cílem je něco, čeho můžete dosáhnout na své cestě ke zdravějšímu životnímu stylu.
 

8. Pravidelnost je klíčem k úspěchu

Přes noc nevybudujete svaly a bohužel ani nezhubnete své kila navíc. Bude to chtít víc. Budování kondice, síly a pevného těla vyžaduje opakované úsilí, ale také velmi důležitý odpočinek a čas. Pokud budete důslední ve svém tréninku, odpočinku, spánku a výživě, výsledky uvidíte velmi brzy.
 

9. Najděte si parťáka a motivujte se ve skupinách

V prvním měsících budete mít možná spoustu otázek a je to zcela normální, zvláště pokud zkoušíte něco úplně nového. Najděte si například parťáka, který se věnuje cvičení a který vám pomůže ve vaší cestě. Pokud nikoho takového kolem sebe nemáte, zapojte se do skupin na sociálních sítí, kde najdete lidi se stejným zájmem a kteří svou cestu sdílí. Uvidíte, že vás to bude motivovat a hnát vpřed. Výměna rad, tipů, názorů a podpory vás posílí, naučíte se něco nového a posílí to vaše sebevědomí v cestě za zdravím.
 



Tyto tipy vám pomohou získat motivaci ke změně!

Předešlé tipy vám pomohou získat motivaci, stanovit si záměr a vytvořit plán pravidelného cvičení. Ale pozor – vytvoření pravidelné cvičební rutiny vyžaduje odhodlání a vytrvalost, ale výhody, které budete pociťovat za to rozhodně stojí! Pokud vydržíte sami uvidíte, že jsme měli pravdu.

Pamatujte, že prvních několik týdnů na nové cestě bude pro vás pravděpodobně nejtěžších. Buďte proto trpěliví sami se sebou a vždy dělejte jen malé změny, které jsou udržitelné.

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: c1b9978c892bba505b7c002bed2944237f8fa639
Obrázek: d141b6427f65e8b11089eea6d20874eed02b34af
Obrázek: 6bf149de69061de0da4b20444ab192d45dac965b
Obrázek: 5a3ec149853385278db0b3044b8bb33451860ad3
Obrázek: 2f197938423c1c7628b5506edc21a918f1739ae0