Co byste měli vědět o celulitidě

Pomerančová kůže, hrbolky a důlky trápí ženy v každém věku. Hrudkovitý, hrbolatý vzhled celulitidy je způsoben strukturou pojivové tkáně (kolagenu), která leží přímo pod povrchem kůže. Když podkladové tukové zásoby začnou tlačit proti vrstvám pojivové tkáně, tak na pokožce začne vznikat dolíček. Celulitida se obvykle vyskytuje na stehnech, hýždích, břiše, pažích a může se objevit u hubených lidí, ale také u lidí s nadváhou. Celulitidu mohou mít muži i ženy, ale u žen je častější v důsledku hormonálních změn v těle.

Obrázek: 401067e7c9629db35d48bfe23b35327808bc844c
Zdroj: unsplash.com


Co způsobuje celulitidu?

Celulitidu mohou mít lidé s nadváhou, normální hmotností i podváhou, ale složení těla značně ovlivňuje přítomnost i vzhled celulitidy. Lidé s vyšším procentem tělesného tuku a méně svalové hmoty mají větší pravděpodobnost ke vzniku pomerančové kůže a hrbolků.
 

Mezi další faktory pro rozvoj celulitidy patří:

  • Hormony (estrogen)
    jak ženy stárnou, produkce estrogenu klesá. Tento hormon je zodpovědný za udržování hladkého toku krevních cév. Méně estrogenu znamená horší oběh a sníženou produkci nového kolagenu.
     
  • Kouření
    snižuje průtok krevních cév, oslabuje a narušuje tvorbu kolagenu a zapříčiňuje destrukci pojivých tkání.
     
  • Nedostatek fyzické aktivity
    lidé, kteří mají sedaví životní styl, mají pravděpodobně menší svalovou hmotu a více tělesného tuku. Jak se váha a tělesný tuk zvyšuje, tlačí proti tuku pod kůží a dodává mu svraštělý vzhled.
     
  • Dehydratace
    i když dehydratace přímo nezpůsobuje celulitidu, může způsobit další změny, které mohou zvýšit produkci tuku. Lidé obvykle pociťují hlad dříve, než pocítí žízeň a zvýšení příjmu kalorií v průběhu času může vést k přibývání na váze. Dehydratace také ovlivňuje schopnost oběhového systému štěpit tuk a vylučovat jej jako odpad.
     
  • Tloušťka a barva kůže
    celulitida je více patrná u lidí, kteří mají tenkou kůži nebo světlejší tón pleti. 
     

Jak se zbavit celulitidy?

Většina lidí, které trápí celulitida, udělá cokoli, aby se jí zbavila - čím rychleji, tím lépe. 
 

  • Krémy a zábaly
    nespočet těchto produktů slibuje snížení celulitidy, ale výsledky jsou dočasné a obvykle způsobené vytažením vody z těla, které jí dodá méně nafouklý vzhled.
     
  • Liposukce
    je chirurgický zákrok, při kterém se odstraní hluboký viscerální tuk, nikoli podkožní tuk (celulitida), navíc ve skutečnosti může zvýšit viditelnost celulitidy.
     
  • Laserové ošetření
    je invazivní postup, při kterém se rozpustí tuk, pojivové tkáně a stimuluje se produkce kolagenu. 
     

Dieta, strava a cvičení

Přestože většina lidí upřednostňuje řešení rychlého odstranění celulitidy, zdá se, že dobrá staromódní strava a cvičení jsou jedinou osvědčenou metodou pro bezpečné a trvalé snížení celulitidy a její prevence.
 

Strava

Vyvážená strava snižuje zánět v těle a podporuje hubnutí. Zaměřte se proto na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, zdravé tuky a bílkoviny, pijte dostatečné množství vody, zeleného a bylinného čaje.  Zdravá strava a pitný režim pomohou vašemu tělu s výživou a zabrání tvorbě nových tukových buněk, pokud váš kalorický příjem bude vyvážený s výdejem.

Vyhýbejte se rychlému občerstvení, zpracovaným a rafinovaným potravinářským výrobkům, potravinám a nápojům s vysokým obsahem cukru. Pokud je to možné, vybírejte organická a sezónní jídla a nezapomínejte na pravidelný pitný režim, který je velmi důležitý pro hydrataci těla.
 

Cvičení

Pravidelné cvičení je klíčem ke ztrátě tělesného tuku a snížení výskytu celulitidy. Bylo prokázáno, že kombinace aerobního cvičení a silového tréninku přináší nejlepší výsledky. 
 

  • Aerobní cvičení
    jako je chůze, běh, jízda na kole a cvičení na eliptickém trenažéru, prováděné při srdeční frekvenci nad 60 procent maximální srdeční frekvence, spálí více kalorií a spotřebuje více tělesného tuku jako zdroje paliva. 
     
  • Intervalový trénink
    trvalý trénink srdeční frekvence i intervalový trénink s vysokou intenzitou (HIIT) prokázaly adaptace v těle na spalování většího procenta uloženého tuku. 
     
  • Silový trénink
    pomáhá vytvářet novou svalovou tkáň, což zase zvýší rychlost metabolismu. Ať už jde o silový trénink s váhami nebo tělesnou hmotností, oba zpevní, napnou svaly i pokožku, takže celulitida bude méně patrná.
     

Závěr o celulitidě

I když se vám celulitida nemusí líbit, tak naštěstí není škodlivá pro vaše zdraví. Ačkoli existují některé faktory, které nelze ovlivnit (věk, hormony, genetika),  změny životního stylu (dostatečná hydratace, správná strava, pravidelné cvičení) snižují tělesný tuk, zvyšují metabolismus a díky tomu vám mohou pomoci snížit vzhled pomerančové kůže, důlků i hrbolků.
 

Reklama

Podobné články

Obrázek: df2d42cdc9eb35af904b293b2baf41c433bb4153
Obrázek: 290cc390cf873a4f97677c692dc031a7eb74ea70
Obrázek: 5519bad7e9b9e599612b335cba467970926693a6
Obrázek: 312c1b50a7c1fa54f66e1b5a4dcee7ac4a9bfab0
Obrázek: 2457ed1c334315ba90c5a33deb1b9b4d87549f78