Péče o vlasy i přes podzimní krepatění, elektrizování a ztrátu objemu

Vždy, když začínají padat kaštany a listy stromů se barví do zlata, barevné scenérie ve mě navozují tu pravou atmosféru podzimu. Mám chuť tu nádheru sledovat z pohodlí domova schoulená pod dekou s hrníčkem kakaa. Pojďme se v tomto období se stejnou péčí a radostí postarat i o své vlasy a pokožku.

Obrázek: ae0a5b9e0d88ebcc73c537f64302631f485cb2a9
Zdroj: Freepik

Nejvýznamnějším faktorem ovlivňujícím kvalitu pleti a vlasů je změna počasí - hlavně střídání teplot. Nelze se divit, že na ně vlasy reagují všemi možnými způsoby, když se ještě, chudáci, ani nesebraly z horkého letního období.

Jak pečovat o vlasy na podzim?

Vlas potřebuje důkladně vyčistit a intenzivně vyživit. Čištění vlasů je ideální nechat provést u profesionála, kadeřníka, ke kterému máte důvěru. Spočívá v odstranění různých nánosů minerálů, chlóru, soli a zbytků stylingových produktů z vlasového vlákna za pomoci čistících šampónů a speciálních profesionálních lázní. Pokud nemáte možnost jít za kadeřníkem kvůli aktuální situaci, můžete vyzkoušet silné bojovníky v čištění vlasů pro domácí použití, detailně představené v jednom z našich článků. Pružnost a lesk vlasům navrátíte dodáním hydratace a proteinů v ideálním poměru přesně pro vaše vlasy.


Dbejte na správné zacházení a rozčesávání. Rozčesávejte vlasy postupně od konců ke kořínkům. Pozor na zbytečné roztřepení a lámání konců nevhodnými gumičkami do vlasů a trháním vlasů popruhem od kabelky, o kabát atd.! Jako znovuzrozená se budete cítit s novým střihem nebo třeba jen trochu zkrácenou délkou. Vaše hříva získá opět svěží vzhled a vitalitu. Nejlepší řešením, jak zjistit pravý stav vlasů a přesně to, co potřebuje, je objednat se u profesionála. Ten při mytí a prací s vašimi vlasy určí diagnózu a doporučí vám ideální péči na míru. Nepodceňujte ani takzvané finální produkty, které perfektně doladí strukturu účesu a umí úžasně podpořit i jejich výživu.

Jaké jsou neduhy podzimního počasí a co s nimi?
 

kudrnaté vlasy

Krepatění vlasů je časté

Majitelky vlnitých vlasů moc dobře vědí, co mám na mysli. Někdy dá spoustu práce vlnité či kudrnaté vlasy upravit do ideálního tvaru. Pak ale vyjdete před dům na ulici a veškerá práce je zmařena. Máte dvě možnosti, milé kudrnovlásky.

  • Anti-frizz produkty vám pomůžou prodloužit dobu trvanlivosti stylingu. Nezapomeňte před tepelnou úpravou na termoochranu a vlasy před žehlením nebo kulmováním vždy důkladně vysušte.
     
  • Dejte prostor přirozenému tvaru. Chcete-li si ušetřit práci s pracným narovnáváním vašich přirozených vlnek a vyhnout se následnému zklamání při opětovném zvlnění během tohoto období, vlasy prostě nerovnejte. Nechte je se přirozeně vlnit, ať vás zdobí a rozveselí svým objemem. Stačí zařadit mezi své produktové miláčky třeba jen jeden produkt na podporu vln a výsledek bude perfektní.

Vlasy vypadají unaveně

Vlasy povzbudí a doplní vyváženou péči dodatečné bezoplachové produkty a olejíčky pro ochranu a uhlazení vlasového vlákna. Při prvních mrazíkách nezapomeňte hřívu zabalit do čepice.

Objevuje se znatelné elektrizování vlasů

Podzim je období, kdy na každém rohu dostanete elektrický kopanec. Na změnu pólu reagují vlasy velmi rády. Lepí se na obličej, lítají si, kde nemají, nemluvě o krásné "svatozáři", kterou umí vyrobit při svlékání svetru. Stává se to také nejčastěji při otírání vlasů o kabát, šálu nebo čepici, při přechodu z tepla do zimy a opačně, v přetopené místnosti, kvůli nekvalitnímu plastovému hřebenu apod.


Prevencí a zároveň lékem je hydratace vlasů. Perfektně pomohou hydratační spreje jako dodatečná péče. Můžete si pořídit bavlněný šál, díky kterému tento problém nenastane. Porozhlédněte se i po kvalitních hřebenech. Pak zjistíte, že úprava, rozčesávání i tvarování je s ním mnohem snadnější, a navíc předcházíte i mechanickému poškození konečků. Na trhu seženete i ionizační elektroniku (žehličky, fény), která účinně bojuje s elektrizováním vlasů. Dejte při výběru na doporučení kadeřníka.

Tip, jak si poradit s poletujícími vlásky u pěšinky: nastříkejte malé množství lehkého laku na vlasy do dlaní, rozetřete ho jako krém a uhlaďte jimi vlasy od pěšinky směrem ke konečkům.

Snadno ztratíte objem

Přirozeně nadýchaný účes zbožňuje snad každá z nás. Pod čepicí na nás však vykouknou spláclé a zpocené vlasy. Můžeme se však na toto překvápko připravit předem. Objemové produkty obsahující sacharidy napomáhají udržet objem co nejdelší dobu a celkově udržují vlasy lehké a zvednuté od pokožky hlavy. Záchranou může být i kvalitní suchý šampon. Objemových produktů je na trhu spousta. Pudry, spreje,... Nechte si doporučit, které jsou vhodné přímo pro vás, pro vaše potřeby a životní styl. Dbejte na správnou aplikaci a pamatujte, že méně je někdy více i v péči o vlasy.

Pochmurné počasí zapříčiní stres

V ponurém počasí se rád vbloudí do našich nálad nějaký nepříjemný pocit a všechno se tak zdá obtížnější. Stres způsobuje stahování cévek v těle. Cévami se vyživuje vlasový kořínek i pokožka. Omezení výživy ovlivňuje stav a kvalita pokožky i vlasů. Důsledkem stresu je napjatá pokožka a vypadáváni vlasů. Proto opečovávejte i svoji dušičku a zkuste se radovat i z maličkostí.

Zvyšuje se potřeba péče o pokožku hlavy

Jen ze zdravé pokožky může vyrůstat zdravý vlas. Velmi jednoduchá věta a ještě více pravdivá. Budete-li udržovat svoji pokožku čistou, hydratovanou, budete-li ji opečovávat produkty skutečně vhodnými pro váš typ vlasů a kůže a po mytí pokožku důkladně usušíte, budete mít pevný základ pro zdravé vlasy i pokožku. Sledujete-li na pokožce nadbytek mazu (ráno umyjete, večer jsou mastné) nebo lupy, jde o důkaz, že se pokožce nedaří dobře a proti něčemu se brání. Je dobré zkontrolovat správnou techniku mytí a zjistit společně se svým kadeřníkem či trichologem příčinu problému.


Zaměřte se na sušení pokožky fénem ihned po mytí. Vlhká pokožka v kombinaci s teplotou těla tvoří základ pro vznik kvasinek a plísní na pokožce, které můžou vést až k padání vlasů! Existují produkty pro takzvané „vybalancování“ pokožky. Ty obsahují prospěšné látky, enzymy a zklidňující a hydratační látky, jejichž kvalitou je navrácení zpět ke zdraví pokožky.

Starejte se o hřebeny, žehličky, fény apod.

Občas je potřeba také zkontrolovat svoje „pomocníky“, jestli ještě podávají 100% výkon. Mám na mysli hřebeny, kartáče, fény, žehličky atd. Nezapomínejte na čištění jejich ploch a filtrů, aby vám co nejdéle sloužily. S dobrým týmem kvalitních nástrojů na vlasy vytvoříte účes mnohem snadněji a za kratší dobu.

Potěšte se barvou ve vlasech s teplým odstínem

Barevný podzim a jeho zlaté a měděné tóny barev všude kolem nenechávají v klidu ani vás, milé dámy. Přicházíte do salónů a chcete si kousek z té krásy odnést také domů. Teplé odstíny barev dokáží prozářit váš vzhled i zahřát na duši. Z těchto odstínů se budete radovat mnohem déle, podpoříte-li je tónovacími krémy a maskami, které jsou vhodné na domácí použití. Existují v mnoha odstínech, jen si vybrat ten svůj. Dále je vhodné použít šampóny bez sulfátu, které jemně myjí a udržují tak odstín mnohem déle sytý.


Věřím, že spokojenost a dobrý pocit ze sebe sama dokáže vykouzlit úsměv na tváři nejen na podzim. :)


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 7f7c437444f4824798e3d5520ca32e3e2952978e
Obrázek: b61ce15af3a79cfcbd7969604cb01c85ef28537b
Obrázek: 702379e43f0948cbcfe693c3f4f3f3b72dc91acf
Obrázek: e74d63e33695c733b93937ab9ac7f370d2d16940
Obrázek: 29acd65bbbc2d1932cba71a40ecad176909971a9