Jak finanční gramotnost ovlivňuje kvalitu našeho života

Dnes se ponoříme do světa financí, abychom se nejen seznámili s pojmem finanční gramotnosti, ale také porozuměli, jak hluboko to ovlivňuje kvalitu našeho života. Protože finanční gramotnost je, zjednodušeně řečeno, významnou schopností pochopit a efektivně využít různé finanční dovednosti, včetně osobních finančních řízení, rozpoznání a posouzení finančních rizik, a schopností přijímat informované rozhodnutí o finančních zdrojích. Je to složité, že? Ale nebojte, zkusím to rozvést jednoduše. Tak pojďme na to.

Obrázek: Jak na finance - finanční gramotnost
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Proč je finanční gramotnost důležitá?

Ale proč je to tak důležité? Představte si, že jste s dětmi v parku na dece a vidíte, jak se na obzoru tvoří mraky. Pokud rozumíte přírodním jevům, uvědomíte si, že se blíží bouřka a je čas balit. Finanční gramotnost vám umožňuje vidět "mraky" v ekonomickém prostředí, jako jsou inflace, pokles hodnoty měny nebo rostoucí úrokové sazby, a přijímat rozhodnutí, která vás chrání před finanční "bouřkou".

Finanční gramotnost také ovlivňuje kvalitu našeho života rozhodujícím způsobem. Pokud jsme finančně vzdělaní, jsme schopni lépe řídit své peníze, plánovat naši budoucnost, investovat moudře a minimalizovat finanční stres. Finanční gramotnost nám poskytuje svobodu a kontrolu nad našimi finančními rozhodnutími, což znamená, že máme větší šanci na dosažení finanční stability a bezpečí, což je klíč k šťastnému a plnohodnotnému životu.

 

Být finančně gramotný může zabránit tomu, abychom se stali obětí podvodu

Svět nákupů a financí může být jako divoká džungle plná nebezpečí. Ať už hledáte ten nejlepší výprodej, nebo se rozhodujete, zda skutečně potřebujete nejnovější iPhone, existuje mnoho možností, jak se snadno ztratit v tomto pralese. Ale dnes vám chci pomoci naučit se, jak se v této džungli nejen orientovat, ale také jak se vyhnout finančním podvodům. Protože, ať už si to chceme připustit či ne, jsou mezi námi a číhají na nás a čekají, kdy uděláme chybu.

Podobně jako ve filmu Indiana Jones, kde je hlavní hrdina věčně pronásledován nebezpečími, i v reálném světě může hrozit nebezpečí tam, kde to nečekáte. A aniž bychom chtěli být paranoidní, je důležité být opatrní a vědět, co dělat, aby se z nás nestaly oběti.

Začněme třeba s příkladem. Představte si, že jste na trhu a prodavač vám nabízí jablka za cenu, která je příliš dobrá, na to aby byla pravdivá. Místo toho, abyste se vrhli přímo na nákup, je důležité se zastavit a položit si několik otázek. Jsou ta jablka skutečně tak dobrá, jak se zdá? Nejsou náhodou shnilá nebo třeba ošetřená nějakými chemikáliemi? Co když je to podvod a prodavač jen chce rychle zbohatnout?

Podobně je to i s finančními nákupy. Může se zdát, že nějaká nabídka je jedinečná a příliš dobrá na to, aby byla pravdivá. Ale je důležité se zastavit a položit si několik otázek. Je to opravdu tak výhodné, jak se zdá, nebo se za tím skrývá nějaký podvod? Tyto lákavé nabídky jsou zejména kolem investování. Dnes a denně se na nás z internetu valí lákavé nabídky s garantovaným zhodnocením 20% a výše. A tady je třeba se mít na pozoru.

 

A jak poznat, že je něco podvod?

Existuje několik znamení, na které byste měli být pozorní. Pokud je nabídka příliš dobrá na to, aby byla pravdivá, je to červená vlajka. Pokud vás někdo tlačí do rychlého rozhodnutí, je to další varovný signál. A pokud vám někdo něco nabízí a vy toho nemáte dostatek informací, je to další důvod k opatrnosti. 

Být finančně gramotný znamená být informovaný a vzdělaný o tom, jak fungují finance a jak je spravovat. Znamená to být schopný rozhodovat se na základě informací a ne na základě emocí nebo tlaku ze strany jiných. A také znamená být schopný rozlišovat mezi tím, co skutečně potřebujeme, a tím, co jen chceme. 
 

Vždy si pamatujte, že finanční gramotnost je důležitá nejen pro vaše peníze, ale také pro vaše duševní zdraví. Finanční stres může vést k úzkosti a depresi, takže je důležité se naučit spravovat své finance efektivně a bezpečně.
 

Obrázek: Jak na finanční gramotnost
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Jak získat finanční gramotnost?

Prvním a nejdůležitějším krokem je nastavení jasného a reálného finančního plánu. Nezapomeňte, že jde o váš vlastní plán, takže by měl odrážet vaše osobní cíle a možnosti. Nekopírujte slepě své přátele a sousedy. Vy sami jste originál, tak i finanční plán by měl být originální. Když nevíte, jak si ho sestavit, tak vám s ním může pomoci třeba váš finanční poradce. Ale toho si také dobře vybírejte a rozhodně se nenechte do ničeho tlačit!

Dále je důležité si uvědomit, že finanční gramotnost není jen o penězích. Jde také o pochopení finančních principů, jak fungují banky, jaké jsou rizika spojená s investováním a jak funguje úrokování. 

 

Jak se tedy stát finančně gramotným? Klíčem je vzdělání. Je důležité naučit se o finančních produktech, investicích, daních a právních otázkách. Dále je nutné sledovat naše výdaje, porovnávat ceny a hledat nejlepší nabídky. A konečně, je důležité učit se z našich finančních chyb a neopakovat je.


V době internetu je docela snadné získat znalosti, které nám pomohou zlepšit naši finanční gramotnost. Existují aplikace, jako například Walet, které nám pomohou hlídat rozpočet. A pak je nepřeberné množství on-line platforem, které pomáhají a nabízejí širokou škálu finančních kurzů. Některé jsou částečně i zdarma. Další možností je sledovat různé youtube videa, či další sociální sítě, kde jsou také zajímavé rady. Ale pokud nejste odborník ve financích, tak je vždy lepší na to nebýt sám a mít pro finanční věci svého odborníka – finančního poradce. Vyberte si takového, který má o vás doopravdy zájem a nevidí ve vás jen to, že vás rychle zobchoduje a už vás ideálně neuvidí. Jak si vybrat toho pravého, bude také jedním z témat tohoto blogu. 


Ať už se rozhodnete pro jakýkoli způsob vzdělávání je důležité mít na paměti, že zlepšování finanční gramotnosti je jako běh maratonu, nikoli sprint. Vše chce čas, ale důležité je začít.
 

Obrázek: Finanční gramotnost - jak na to
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Říkáte si, že celý tento článek se tak hezky čte, ale to přece nemůže fungovat!

Tak vám řeknu příběh mého klienta Marka, který byl po mnoho let zavalen dluhy. Jeho kreditní karty byly na maximu, měl několik půjček a nevěděl, jak se z tohoto začarovaného kruhu dostat. Ale pak se rozhodl změnit svůj život. Setkal se se mnou, začal studovat finanční gramotnost, naučil se rozumět své finanční situaci a dělat lepší rozhodnutí. Rozplánovali jsme společně cestu, jak splatit dluhy, snížit výdaje a našli jsme způsoby, jak zvýšit jeho příjem. Po několika letech tvrdé práce a disciplíny se mu podařilo splatil všechny své dluhy a dosáhl konečně klidu a finanční stability.

A pak je tu ještě příběh klientky Petry, která nikdy nebyla v dluhové pasti, ale bála se budoucnosti, co bude až bude v důchodu. Nemá totiž děti a bojí se, aby to zvládla. Studovala o investicích, učila se o akciích, dluhopisech, nemovitostech a dalších finančních instrumentech. A začala jim věřit. Oslovila mě, aby v investování nebyla sama. Sestavily jsme spolu investiční plán, díky kterému jsme začaly pomaličku investovat. I covidové propady jsme spolu zvládly bez emocí a nervů a nyní je spokojená, protože ví, že je na správné cestě a vše funguje tak, jak jsme se dohodly.

Oba tito lidé nám ukázali, že finanční gramotnost je klíčem k finanční svobodě. Ať už jste v dluhové pasti, nebo jen sníte o finanční svobodě. Vzdělání a informované rozhodování vám mohou pomoci dosáhnout vašeho cíle.
 

Finanční gramotnost není jen o tom, jak pochopit, co jsou úroky, jak fungují investice nebo jak nastavit rozpočet. Jde o mnohem víc. Jde o to, že máte na výběr, jak chcete žít svůj život, nezávisle na tom, co se děje kolem vás. Jde o to, že máte možnost rozhodnout se, zda chcete cestovat, studovat, začít svůj vlastní podnikání nebo jen si bez stresu užívat život. 

 

Tak co na to říkáte? Jste připraveni vstoupit do světa finanční gramotnosti a začít psát svůj vlastní příběh? Věřím, že ano! A těším se na vaše úspěchy.
 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 711c911c9fe074695b5525f2b0a72eb1ba356640
Obrázek: 28dafeaa298569527bf2af6eb18fe11a859cb398
Obrázek: Co na tření mezi stehny
Obrázek: a577aefe6f6b260232c2cf62f390208c0f901098
Obrázek: e83eab2152f8c5ccb35989cd3ee3075bea2c3e98