5 přírodních pomocníků, které vám pomohou lépe spát

Pokud špatně spíte je pravděpodobné, že se vám příliš nedaří. Spánek je totiž jedním z nejdůležitějších procesů, při kterém se tělo uzdravuje z duševní i fyzické zátěže. Vaše tělo i mysl se během spánku regenerují a obnovují, což umožňuje vašemu mozku se doslova vyčistit od odpadu z centrálního nervového systému a zajistit lepší myšlení i učení. Spánek je zkrátka nezbytný a pokud chcete podávat ty nejlepší výkony během dne, musíte mít možnost si v noci dostatečně odpočinout a nabrat nové síly.

Obrázek: 3d1ef5a3427c7b76e2b2f97700fd9e9e6152be4f
Zdroj: Freepik


Pokud se i vy potýkáte s nekvalitním, nedostatečným či špatným spánkem, vyzkoušejte účinné přírodní léky a bylinky, které vám pomohou:
 

1. Melatonin

Melatonin je jedním z nejznámějších a nejvyužívanějších doplňků pro podporu spánku. Melatonin je mimochodem také přirozeně produkován naším tělem a hraje významnou roli v regulaci spánku a z tohoto důvodu je to jeden z nejvíce doporučovaných doplňků, když se objeví problémy spojené s nočním odpočinkem.

Naše přirozená produkce melatoninu v těle slábne a může za to zejména světlo, kterému se vystavujeme nejen přes den, ale také ve večerních hodinách, kdy neustále koukáme do monitorů počítačů, displejů i televizí. Moderní život zásadně narušuje náš cirkadiální rytmus, kdy se často probouzíme a pracujeme v umělém světle, což souvisí i s produkcí našeho přirozeného melatoninu zapříčiňující problémy se spánkem.

Pokud ve vašem životě právě probíhají změny, které jsou spojené se stresem nebo prožíváte nepříznivé období, je téměř jisté, že váš spánek nebude tak kvalitní a bude narušen díky zvýšenému kortizolu, což je stresový hormon v našem těle. V tomto případě je vhodné melatonin doplnit pomocí doplňků stravy, které pomohou regulovat spánkový cyklus a navrátit ho zpět do normálu.
 

2. Heřmánek

Žlutá bylinka je využívána pro mnoho zdravotních přínosů a její studie sahají až do léčby cukrovky, snižování krevního cukru až po snížení menstruačních křečí či jako prevence rakoviny. Navíc bylo zjištěno, že heřmánek navozuje spánek, pomáhá tělu relaxovat a navracet ho do přirozené pohody.

Heřmánek také zmírňuje úzkosti a duševní napětí, proto je to výhodná přírodní alternativa nejen při problémech se spánkem, ale i při psychické nepohodě.

Tuto bylinku je nejlepší užívat ve formě čaje alespoň hodinu před spaním. Můžete ji také najít ve formě oleje, který se využívá zejména při aromaterapii.
 

3. Levandule

Levandule je příjemně aromatická a pomáhá navodit příjemný pocit únavy, díky její uklidňující vůni. Patří mezi velmi oblíbené rostlinky, které se využívají, když trpíte problémy se spánkem. Její vůně také pomáhá k celkovému zlepšení a zkvalitnění odpočinku i duševní pohody.

Levanduli lze užívat formou aromaterapie nebo pomocí doplňků stravy.
 

4. Kadidlo

Kadidlo patří do dalších účinných přírodních alternativ při problémech se spánkovým cyklem. Jedná se o jednu z biblických vůní a esenciálních olejů, které se už po tisíciletí využívají k léčbě fyzických i duševních onemocnění. Jeho relaxační účinky a vlastnosti z něj také dělají příjemný doplněk k relaxační večerní rutině, kdy pomáhá stimulovat produkci přirozeného melatoninu a zároveň uvolňuje tělo i mysl.
 

5. Hořčík

Hořčík je další přírodní pomocník, pro všechny, které trápí problémy se spánkem. Několik obsáhlých studií ukazují, že když dochází k poruchám spánku, dochází ke snížení hladiny hořčíku, což je minerál potřebný pro více jak šest set buněčných reakcí v těle.

Hořčík má také mnoho zdravotních přínosů pro mozek, srdce, svaly ale i pro samotnou podporu a kvalitu spánku a zároveň pomáhá regulovat produkci melatoninu.

Pokud chcete zvýšit příjem hořčíků, můžete zařadit do svého jídelníčku více ořechů, luštěnin, celozrnných zrn nebo ho můžete užívat ve formě doplňků stravy.
 

Pár slov na závěr

Problémy se spánkem mohou být krátkodobé, pokud ale trvají více jak měsíc, bylo by dobré poradit se se svým lékařem, aby vyloučil případné obavy a pomohl vám vrátit váš spánkový cyklus zpět do normálu.

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: bb82023f05c29dca75588b6100cde2e5f351b1aa
Obrázek: proč je osobní rozvoj důležitý
Obrázek: 9190b8c8b94a71b722b5ee902b736be0dcde26a9
Obrázek: 638aa6530145d4aaa283d732cdf9826a02f8bbbf
Obrázek: e85376c8dabdfe41f93143479e17408662490bb1