Na co je dobrý networking? A proč se v dnešní době síťovat?

Slovo síťování může v mnohých vyvolat nejasnosti. Někdo pomýšlí na sociální sítě, tedy např. Facebook. Další z nás může napadnout dokonce síť fyzická. Stále však bude menšina těch, kteří dokáží srozumitelně slovně vyjádřit k čemu je síťování dobré. Jen definice prostě nestačí. Všichni potřebujeme vědět, na co je to dobré, resp. co z toho budu mít já.

Obrázek: d07a154b5cbc57179543887418ab02a1487be3f2
Zdroj: Freepik

Na konci tohoto článku budete schopni vyhodnotit, zda vám může být networking, či česky síťování k něčemu dobrý/é. Věřím, že zvážíte zájem o aktivity, které v tomto tématu hrají klíčovou roli. Pojďme na to...

Co je networking?

Strejda GOOGLE říká, že Networking je označení pro vytváření vztahů mezi lidmi, vzájemnou výměnu informací a udržování osobních kontaktů, vedoucí k vytvoření sítě konexí. 

Lépe bych základní definici nevyjádřila. Současně tuším, že by bylo vhodné navázat tím, jakým konexím a co z těch konexí bude. Možná bychom si měli odpovědět i na otázku, zda nějaké konexe vůbec potřebujeme. Někoho dokonce může napadnout, jestli to není něco intrikářského. Měl by vůbec slušný člověk usilovat o konexe? 

Je pravdou, že dnešek dává přednost slovu spolupráce. Všichni chceme být win-win. Usilujeme o vzájemné pochopení. Hledáme synergie. Navazujeme obchodní přátelství. V prvé řadě nám nejde jen o business a vlastní prospěch. 

Jeden z klíčových bodů tohoto článku je však nutnost uvědomit si, že všem nám jde o vlastní prospěch. I kdybychom byli na pozici fundraisera (tedy, hledače finančních i nefinančních podporovatelů) v neziskové organizaci, jde nám o prospěch organizace či náš prospěch v ní, takže jakékoli aktivity spojené se získáváním konexí spadají v té chvíli do oblasti vlastního prospěchu. 
 


Uvědomění si je klíčové

A právě uvědomění si vlastního prospěchu je pro networking klíčové. Celý život budeme “náhodně” získávat konexe. Možná jste chodili se svým současným zaměstnavatelem do školky a jednoho dne se to prostě hodilo. Pak je však možné podnikat networking záměrně, protože hledáme obchodní příležitosti nebo kolegy do firmy nebo třeba jen pedikérku - aktivně se podílíme na jinak zcela běžném náhodně vyhlížejícím vytváření vztahů, které se prostě děje. 

Ano, hádáte správně. Networking vás bude bavit jen pokud si uvědomíte k jakému vašemu prospěchu by měl vést. Co z toho chcete mít? Můžete z toho mít totiž cokoli si vymyslíte.

Networking je o lidech a lidé nám můžou pomoci v čemkoli potřebujeme. Jen je potřeba si říct, jaké hledáme a pak najít cesty, jak je najít. Zní to složitě? No jo, nikdo netvrdil, že aktivní vytváření vztahů na podporu vlastních životní snů a záměrů je hračka... ale ! Může to být zábava. Při náhodném vykonávání to však samozřejmě může být zdlouhavé a pro někoho pruda. Záleží na naší trpělivosti. Dokonce možná na naši oddanosti vesmírným zákonům, které praví, že co vyšleme, to se nám vrátí. Do těchto vod však aktuálně zaplouvat nechceme. Takže, čistě prakticky, abych nezdržovala. 

Máte něco, po čem toužíte? (např. nová práce nebo kadeřnice) Máte něco, co hledáte? (např. kolega do týmu nebo dobrá rada) Máte něco, s čím chcete pomoci? (např. jak najít nové klienty nebo co teď číst za knihu) A máte pocit, že nemáte nikoho kolem sebe, kdo by vám s tím vším pomohl?

Pak je zde pro vás networking: 

  1. Napište si, co chcete.
     
  2. Napište si, kdo vám v tom může pomoci.
     
  3. Napište si, jak ho najdete. 
     
  4. Začněte to dělat!

Realizace může být někdy krkolomná. V tom případě doporučuji knihu Nikdy nejez sám. Věnuji se networkingu ať už v roli lektora, pořadatele networkingových akcí a klubů, podnikatelky, obchodníka,  ženy a matky (ano, všechny tyto role networking příjemně ovlivňuje a pomáhá mi v nich) sedm let a stále ji doporučuji. Je to nenáročná četba. Často z ní vycházím.
 


Příště si řekneme něco o místech, kde se dá seznamovat a proč. 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 4ed88154eb593d56667649c892d01d5846f41421
Obrázek: 7c876369db440929ffb73989dc8a5a4126ba859b
Obrázek: 6bc9162b51dc5cae8139c41a3bee9ce558e536b9
Obrázek: 1f076af2e2f5eb6b94a2f8ac541b666299fd5941
Obrázek: fd671e0f3805e097f3e4ca7f86246db69a414e89