Gleidshop
Eshop

Upečte si doma vlastní sladký žitný chléb

Co si doma upéct vlastní chléb? Takový, který bude mít chuť svátků a pohody. Nemusíte se bát, je to jednoduché.

Lucie Sedláčková

 

Ingredience:

  • žitný kvásek cca 250g
  • ovesná kaše (z velkých nedrcených vloček) 280 g → vločky přiveďte k varu a mírně rozvařte, poté nechte vychladnout
  • celozrnná žitná mouka 580 - 600g
  • datle 100 g
  • mandle 70 g
  • sůl 20 g
  • kardamom
  • muškátový oříšek
  • voda cca 600 g či „od oka“
  • mandle či jiné ořechy na ozdobu

Píšu žitný kvásek, ale můžete ho udělat třeba i ze špaldové či pohankové mouky. Je to radost, takže se toho nebojte.
Z uvedených ingrediencí se mi povedlo vytvořit tři menší bochánky, takže uvažte dle vlastních potřeb, zda množství nezredukujete na polovinu.

 

A jdeme na to!

Do pořádné mísy nasypte mouku, koření a promíchejte. Přidejte vlažnou vodu a nechte asi 30 minut odpočívat. Mezitím si můžete nahrubo nakrájet mandle a datle, které by měly být pokud možno šťavnaté.

Poté přidejte sůl, kvas a nakonec kaši. Pokud máte namakanou pravačku, dobře pro vás, chce to pořádně promíchat. A pak prohníst, případně přidat mouku tak, aby se z těsta dal vytvarovat vcelku kompaktní bochník. Těsto je lepivé, a tak stabilnější bochník nevytvoříte, s tím se smiřte. ALE to není našim cílem, nám jde o tu chuť!

Těsto nechte v míse přes noc odpočívat v lednici. Na druhý den jej vydělejte a nechte chvilku vzpamatovat z chladu. Vymažte olejem svou oblíbenou formu/formy, vložte váš kýžený pecen a nechte asi 30 minut odpočívat.

Rozpalte troubu na 250 stupňů, chleba před odesláním na věčnost potřete vodou a přikryjte druhou částí pečící formy. Pokud nemáte, zvolte alobal, což není ideální, ale na první půl hodinu či hodinu pečení je dobré chléb přikrýt. Po prvních 10 minutách teplotu snižte na 180 stupňů a pečte asi 40 minut stále přikryté. Stav upečenosti kontrolujte špejlí. Je-li suchá, chléb je ready. Na posledních 10 minut jej dopékám bez přikrytí dokřupava.

 

Nezapomeňte do trouby vložit ještě jeden pekáč s vodou, aby jste vytvořili krásně vlhké prostředí pro váš pecen.

Jelikož žiji v Anglii a chléb jsem servírovala na vánočním večírku, byl konzumován nejen s domácí dýňovou marmeládou, ale také s mnoha druhy sýrů. Takže si jej dopřávejte jak na snídani, tak třeba i k vínu. Experimentujte a vychutnávejte.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Lucie Sedláčková

veganka s láskou k jídlu

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Baby špenát, červená řepa, čerstvé chilli, pražené kešu ořechy a černé olivy. Je třeba více dodávat?
17.11.2017
Hodnocení:

Venku je stále ještě pořádná zima a sluníčka není mnoho. V dnešním článku vám proto představím recepty plné železa a suroviny, které v tomto období tělo podpoří. 

 

12.2.2019
Hodnocení:

Dneska bych vám chtěla představit jak může být veganské jídlo rozmanité a nádherně barevné. Buddhova miska je o fantazii, o tom na co máte chuť, o tom co máte doma k dispozici. Pokaždé můžete mít svojí misku úplně jinou. Vždycky tu svojí. 

28.3.2019
Hodnocení:

Ve středu 6. března začalo jarní postní období, které bude trvat až do soboty před Velikonocemi do tzv. Bílé soboty. V tento čas se hodí ulevit svému trávicímu traktu a uvařit si tyto odlehčené dobroty.

19.3.2019
Hodnocení: