Gleidshop
Eshop

Upečte si doma vlastní sladký žitný chléb

Co si doma upéct vlastní chléb? Takový, který bude mít chuť svátků a pohody. Nemusíte se bát, je to jednoduché.

Lucie Sedláčková

 

Ingredience:

  • žitný kvásek cca 250g
  • ovesná kaše (z velkých nedrcených vloček) 280 g → vločky přiveďte k varu a mírně rozvařte, poté nechte vychladnout
  • celozrnná žitná mouka 580 - 600g
  • datle 100 g
  • mandle 70 g
  • sůl 20 g
  • kardamom
  • muškátový oříšek
  • voda cca 600 g či „od oka“
  • mandle či jiné ořechy na ozdobu

Píšu žitný kvásek, ale můžete ho udělat třeba i ze špaldové či pohankové mouky. Je to radost, takže se toho nebojte.
Z uvedených ingrediencí se mi povedlo vytvořit tři menší bochánky, takže uvažte dle vlastních potřeb, zda množství nezredukujete na polovinu.

 

A jdeme na to!

Do pořádné mísy nasypte mouku, koření a promíchejte. Přidejte vlažnou vodu a nechte asi 30 minut odpočívat. Mezitím si můžete nahrubo nakrájet mandle a datle, které by měly být pokud možno šťavnaté.

Poté přidejte sůl, kvas a nakonec kaši. Pokud máte namakanou pravačku, dobře pro vás, chce to pořádně promíchat. A pak prohníst, případně přidat mouku tak, aby se z těsta dal vytvarovat vcelku kompaktní bochník. Těsto je lepivé, a tak stabilnější bochník nevytvoříte, s tím se smiřte. ALE to není našim cílem, nám jde o tu chuť!

Těsto nechte v míse přes noc odpočívat v lednici. Na druhý den jej vydělejte a nechte chvilku vzpamatovat z chladu. Vymažte olejem svou oblíbenou formu/formy, vložte váš kýžený pecen a nechte asi 30 minut odpočívat.

Rozpalte troubu na 250 stupňů, chleba před odesláním na věčnost potřete vodou a přikryjte druhou částí pečící formy. Pokud nemáte, zvolte alobal, což není ideální, ale na první půl hodinu či hodinu pečení je dobré chléb přikrýt. Po prvních 10 minutách teplotu snižte na 180 stupňů a pečte asi 40 minut stále přikryté. Stav upečenosti kontrolujte špejlí. Je-li suchá, chléb je ready. Na posledních 10 minut jej dopékám bez přikrytí dokřupava.

 

Nezapomeňte do trouby vložit ještě jeden pekáč s vodou, aby jste vytvořili krásně vlhké prostředí pro váš pecen.

Jelikož žiji v Anglii a chléb jsem servírovala na vánočním večírku, byl konzumován nejen s domácí dýňovou marmeládou, ale také s mnoha druhy sýrů. Takže si jej dopřávejte jak na snídani, tak třeba i k vínu. Experimentujte a vychutnávejte.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Lucie Sedláčková

veganka s láskou k jídlu

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

O víkendu jsme se s maminkou daly do pečení vánočního cukroví a já si uvědomila, že se nemůžu nepodělit o recept na moje nejoblíbenější - marcipánové čtverečky. Jsou křehoučké, voní jako Vánoce a když je uděláte dostatečně malinké, vlastně se ani nepočítají do denního kalorického příjmu (že ne?).

13.12.2018
Hodnocení:

Vítejte v Espelette, v Baskitcké vesničce, která produkuje nejdražší chilli papričku na světě - Piment d'Espelette. V tomto článku vám barvitě vylíčím její chuť, prozradím tajemství, proč je tak drahá a obohatím vás o recept na Baskitskou specialitu.

20.11.2019
Hodnocení:

Podzimní listí skrývá nejeden plod z přírody. Vyrazte na jedlé kaštany a udělejte si doma voňavou dobrotu, která vás zahřeje nejen v žaludku.

19.11.2020
Hodnocení:
V poslední době je více doporučován pařený chléb než pečený, zejména pro lidi s potížemi trávicího ústrojí. Pařený chléb je stravitelnější a šetrnější zejména pro stěny tlustého střeva.
26.7.2016
Hodnocení:

Vyhledávání

O nás

Stáhněte si nás do telefonu

Náš Facebook

Náš Instagram