Upečte si doma vlastní sladký žitný chléb

Co si doma upéct vlastní chléb? Takový, který bude mít chuť svátků a pohody. Nemusíte se bát, je to jednoduché.

Obrázek: 7307d996c0d7ba16f2d8ae7e1a865065e0cdb8a1
Zdroj: Lucie Sedláčková

Ingredience:

  • žitný kvásek cca 250g
  • ovesná kaše (z velkých nedrcených vloček) 280 g → vločky přiveďte k varu a mírně rozvařte, poté nechte vychladnout
  • celozrnná žitná mouka 580 - 600g
  • datle 100 g
  • mandle 70 g
  • sůl 20 g
  • kardamom
  • muškátový oříšek
  • voda cca 600 g či „od oka“
  • mandle či jiné ořechy na ozdobu

Píšu žitný kvásek, ale můžete ho udělat třeba i ze špaldové či pohankové mouky. Je to radost, takže se toho nebojte.
Z uvedených ingrediencí se mi povedlo vytvořit tři menší bochánky, takže uvažte dle vlastních potřeb, zda množství nezredukujete na polovinu.

A jdeme na to!

Do pořádné mísy nasypte mouku, koření a promíchejte. Přidejte vlažnou vodu a nechte asi 30 minut odpočívat. Mezitím si můžete nahrubo nakrájet mandle a datle, které by měly být pokud možno šťavnaté.

Poté přidejte sůl, kvas a nakonec kaši. Pokud máte namakanou pravačku, dobře pro vás, chce to pořádně promíchat. A pak prohníst, případně přidat mouku tak, aby se z těsta dal vytvarovat vcelku kompaktní bochník. Těsto je lepivé, a tak stabilnější bochník nevytvoříte, s tím se smiřte. ALE to není našim cílem, nám jde o tu chuť!

Těsto nechte v míse přes noc odpočívat v lednici. Na druhý den jej vydělejte a nechte chvilku vzpamatovat z chladu. Vymažte olejem svou oblíbenou formu/formy, vložte váš kýžený pecen a nechte asi 30 minut odpočívat.

Rozpalte troubu na 250 stupňů, chleba před odesláním na věčnost potřete vodou a přikryjte druhou částí pečící formy. Pokud nemáte, zvolte alobal, což není ideální, ale na první půl hodinu či hodinu pečení je dobré chléb přikrýt. Po prvních 10 minutách teplotu snižte na 180 stupňů a pečte asi 40 minut stále přikryté. Stav upečenosti kontrolujte špejlí. Je-li suchá, chléb je ready. Na posledních 10 minut jej dopékám bez přikrytí dokřupava.

Nezapomeňte do trouby vložit ještě jeden pekáč s vodou, aby jste vytvořili krásně vlhké prostředí pro váš pecen.

Jelikož žiji v Anglii a chléb jsem servírovala na vánočním večírku, byl konzumován nejen s domácí dýňovou marmeládou, ale také s mnoha druhy sýrů. Takže si jej dopřávejte jak na snídani, tak třeba i k vínu. Experimentujte a vychutnávejte.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 8f79ffc046f20d7051794cb744f2d2f487d231a7
Obrázek: 2e6b383524912383e9d32bfb1884e9f2dd567130
Obrázek: 734fa43ea69da56a0070a04c4c70e5233f17a7a8
Obrázek: 42a07165f3dcf4f5f99427406dc5d2b3ca344cc1
Obrázek: 53f81a46e276617acae2244136b48ce9d77ab183