Neproměňujte se v popelnici jen kvůli tomu, že jsou Vánoce!

Závěr roku je pokaždé stejný... kdo vzdal boj se svými pneumatikami už v květnu, protože to do dovolené stejně nestihne, ten je docela v klidu. Nic se pro něj o Vánocích a před nimi nemění, bez výčitek může hodovat jak pán dál – nicméně, ústa se radují, boky žalují a zdraví pláče. Těm z nás, kteří to vydrželi i po dovolené, nastává období neustálé nejistoty. „Má to cenu? Nemá to cenu? Tak jen na štědrý večer... tak jen přes svátky? Tak si nedám řízek! Tak si odlehčím salát? No kašlu na to, je to jen jednou za rok... ale nebudu jíst cukrový, dyť je to samej cukr! No tak jen vanilkový rohlíčky, ale jiný druhy ne! No, když babička mi dala i linecký, přece to nevyhodím a nikdo jinej to u nás nejí!“ No prostě stresík... člověk by chtěl na jednu stranu vypadat jako fitnessky z instagramu, ale na druhou stranu... ten salát... a myslím ten bramborový!

Obrázek: df2d42cdc9eb35af904b293b2baf41c433bb4153
Zdroj: pixabay.com


Doufám, že už jste se dostali z té dietářské bubliny a dávno víte, že zdraví ani hubnutí není o salátech (myslím, těch ledových). Že se snažíte hledat rovnováhu v jídle, které vaše tělo potřebuje, a které si čas od času dáte, protože prostě žijeme len raz. Pokud se celý rok snažíme, proč bychom si to teď měli nechat zhatit jen proto, že někdy někdo řekl, že Vánoce jsou svátky klidu, a že bychom měli nejlépe už od půlky prosince jen ležet u televize a omezit svůj pohyb maximálně na těch pár kroků k lednici pro bramborový salát. To tedy nevím, kdo to řekl... a jak vypadal.
 

Jasně. Vánoce JSOU svátky klidu. Člověk má volno, čas na to, aby si odpočinul, aby dělal, co ho baví s lidmi, co ho baví. Takže, jak to vidím já:
 

1. Neuklízejte aneb je úplně jedno, že nebudete mít srovnané ručníky ve skříni.

Neztrácejte čas tím, že budete odsouvat nábytek a vytírat pod ním. Na to je čas na jaře. Žádná návštěva vám nebude kontrolovat prach na horní polici bílou rukavičkou (pokud jste se zrovna nepřihlásili do Prostřena) – důležité je, aby se bezpečně dostala od dveří ke stolu. To si radši běžte zaplavat, a potom někam na kafe nasát tu (před)vánoční atmosféru. Šuplíky můžete vysát jindy. Leda, že byste byli uklízecí maniaci (jako já, trošku) – to se do toho jedno odpoledne klidně pusťte, ale pořádně, ať u toho ještě něco spálíte ;)
 

vánoce, gleid


2. Od 24. 12. do 1. 1. opravdu NENÍ zakázáno cvičit.

Poslední roky jsem si zvykla chodit na Štědrý den běhat. Nejlépe večer, když už je tma a město svítí. Už se dávno nemusíme bát, že by byl 24. mráz nebo dokonce sníh. Pokud neběháte, svižná hodinová procházka udělá tu samou službu. Vyčistíte si hlavu, vyklidníte se, vyvětráte se, užijete si chvilku jen pro sebe (pak totiž začnou rodinné návštěvy a už nikdy nebudete sami) a vyplaví se vám tolik endorfinů, že je budete moci ještě někomu zabalit pod stromeček.

A v tomhle tempu můžete pokračovat celé svátky. Nemusíte se vůbec bát, Grinch nepřijde a nesebere vám Vánoce jako trest  za nadměrnou sportovní aktivitu. Celý rok se vymlouváme na to, že nemáme na pohyb čas. Vánoce jsou přesně ta doba, kdy můžeme! Máme volno, neblázníme s úklidem, takže v ten čas, ve kterém normálně přerovnáváme utěrky, můžeme jít ven a chodit. Je to naprosto normální - před 100 lety se lidé přece také nezavřeli doma k cukroví, protože jsou TY svátky – krávy na statku totiž žerou každý den, ne jen do 23. 12. a pak už ne. Je to jen ve vaší hlavě - hýbat se je normální. Hýbat se je normální i o Vánocích… nebo ještě lépe, nejlepší doba na pohyb je o Vánocích!
 

3. Vánoce nejsou od slova „sněz a lež“.

Já chápu, že k tomu všeobecnému veselí jídlo patří. Každý nám strká krabice s cukrovím, člověk se celý rok těší na to, jak se zasype rohlíčky, perníčky... no prostě cukrem a k tomu se pomaže majonézou z bramborového salátu. Nicméně, během celého roku jsou dny, kdy si hlídáme, čím se krmíme i dny, kdy si dopřejeme něco navíc. Není vůbec problém v tom, udržovat tuhle tendenci i v závěru roku. Já se také těším na rohlíčky, ale nesnídám jich 4 kila jen proto, že je prosinec (stejně tak, jako během roku nesnídám 4 kila Milky jen proto, že je ráno... i když bych moc chtěla, jenže by mi pak bylo blbě). 

Neproměňujte se v popelnici jen kvůli tomu, že jsou Vánoce. Nemusíte na každé návštěvě ochutnat všechno cukroví (i když už vám někdy ani nechutná… no ale jsou Vánoce) a sekanou s bramborovým salátem - dejte si kávu a slušně odmítněte, pokud už nechcete. Je důležité, že se s přáteli/rodinou vidíte a ne to, kolik toho kde sníte. Dodržujte klasicky snídani, oběd a večeři, jezte zeleninu a bílkoviny a poslouchejte svoje tělo ještě pozorněji, než zbytek roku. A ano, dejte si salát, pokud na něj máte chuť. Ale potřebujete si dát salát s majonézou a šunkovým salámem 24., 25. večer, 26., 26. večer, 27. ...?
 

gleid, vánoce, jídlo


Nemůžeme se cítit, jako že si něco odpíráme, když do sebe nemůžeme ládovat 7dní v kuse cukroví, chlebíčky, řízky a válet se u pohádek. Vánoce jsou i o jídle, jako každé svátky, ale vyluxovat všechno, na co přijdu - to prostě není žádná tradice. Bavte se, smějte se, dělejte to, co máte rádi - na co během roku nemáte čas, ráno dlouho spěte, dívejte se na pohádky, čtěte, běžte bruslit, jeďte se projít na hory a dejte si pak něco dobrého. Ale neudělejte tu samou chybu jako v loni… nezakrňte na gauči se sekanou :)

Aktualizováno: 16.12.2022
 

Reklama

Podobné články

Obrázek: c7f57db66372e2576ce4687a8f5310c0feb6ef42
Obrázek: 4a84ec19d0dced34a2949b16038977e05d4ee06a
Obrázek: 30ce8552960dfa4bf3124c0076bf0712f03db076
Obrázek: 9bf390f534edef1e6c3fa717ca35b9132e613bfc
Obrázek: 91b7ce365c0cc0e8f6817ffa74e72744879028b2