Nadýmání a nepříjemné pocity? Pomozte svému trávení!

Pokud jste po jídle zažili nadýmání nebo nepříjemné pocity, možná vás zajímá, co se děje ve vašem trávicím systému. Nejen, že problémy s trávením mohou být nepříjemné, zdraví celého vašeho trávicího systému je opravdu důležité, a proto je dobré vědět, jak své trávení zlepšit.

Obrázek: Jak zlepšit trávení
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva

 

Vyzkoušejte jednoduché tipy, které vám pomohou udržet trávení pod kontrolou:
 

Pijte více vody

Hydratace je jedním z nejdůležitějších věcí, jak můžete svému tělu a trávicímu procesu pomoci. Voda vašemu tělu pomáhá strávit potravu a živiny lépe přesunout trávicím systémem. Pití vody také podporuje náš přirozený detoxikační proces a pomáhá snižovat riziko zácpy.

 

Jezte po menších soustech

Než jídlo doputuje do žaludku, chvilku to trvá. Když si vezmete menší sousto, enzymy ve vašich slinách mají více času na to, aby jídlo rozložili na co nejmenší kousky a tím snížili množství práce, kterou musí žaludek udělat, aby jídlo dokonale rozložil a zpracoval.

 

Snižte příjem kofeinu

Jakkoliv může být druhý šálek kávy chutný, může mít negativní účinky na vaše trávení. Nápoje s vysokým obsahem kofeinu mohou vést ke zvýšeným hladinám žaludeční kyseliny, což může způsobit zažívací potíže nebo žaludeční nevolnost. A proto zkuste kávu vyměnit za bylinkové čaje nebo vodu.

 

Jezte více vlákniny

Jídla s vysokým obsahem vlákniny mohou pomoci vašemu trávení, protože vláknina udržuje jídlo v pohybu trávicím traktem. Potraviny bohaté na vlákninu pomáhají udržovat zdravý trávicí systém a nedostatek vlákniny může vést k zácpě. Voda pomáhá potravinám bohatým na vlákninu snadněji procházet vaším systémem, jak jsme se již zmínili. Spousta žen nepřijímá ve stravě dostatek vlákniny, takže se ujistěte, že váš jídelníček obsahuje dostatek ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků. 

 

Přečtěte si také: Jak střeva ovlivňují naši náladu a imunitu

 

Obrázek: jak bojovat s nadýmáním
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Jezte opravdová jídla

Vysoce zpracované potraviny mají často nízký obsah vlákniny a mohou zpomalit přirozený trávicí proces, což může vést k nadýmání, plynatosti nebo zácpě. Snažte se vyhnout konzumaci potravin s vysokým obsahem rafinovaného cukru, soli a zpracovaných olejů, protože poskytují vašemu tělu malou nutriční hodnotu a mohou narušit celkový váš trávicí systém.

 

Přidejte probiotika a fermentované potraviny

Probiotika se přirozeně vyskytují ve vašem žaludku. Jejich úlohou je pomoci vyrovnat hladinu dobrých bakterií ve vašem střevě. Pro přirozený zdroj probiotik můžete jíst čistý řecký jogurt nebo zkusit zařadit do svého jídelníčku fermentované potraviny, jako je kimchi, kysané zelí nebo kefír.

 

Snižte stres

Stres může ovlivnit vaše tělo mnoha způsoby, včetně problémů s trávením. Se zvýšeným stresem se může trávicí systém dostat do tempa. Váš nervový systém může také ovlivnit kontrakce vašich trávicích svalů, což může vést k poruchám trávení nebo nevolnosti. Snažte se zvládat hladinu stresu jemným cvičením, meditací nebo vědomím dýcháním.

 

Pravidelně cvičte a hýbejte se

Cvičení může pomoci zlepšit trávení a přirozený proces vylučování tím, že stimuluje střevní svaly, což napomáhá průchodu potravy trávicím systémem. Jiné jemné cvičení, jako je jóga, může také pomoci snížit případné nadýmání a podpořit lepší trávení.

 

Je pravda, co se říká – dobré zdraví skutečně pochází zevnitř. Zkuste se řídit těmito tipy, abyste svému zažívání pomohli.

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: a492bb1813e5a0605fe95bc2e174c3e64f7c898b
Obrázek: a6700631c601e07a8c40d37ca88a3772d4d73df6
Obrázek: 5f279cd25c3d0b8904bda773fea7e36f8cae0f3f
Obrázek: ee5faebfb52bef86f94f59bc9b1879762ba70aca
Obrázek: 5aee78bce4d8a16abe8bc127ae4a40899784bac3