Kvašená zelenina (pickles) na podzim podpoří vaše zdraví

Fermentovaná strava je jednou z forem, jak můžeme efektivně podpořit svou imunitu. Věřím, že tímto způsobem si udržujeme v těle rovnováhu, která si poradí s kdejakými viry.

Obrázek: c43f1e468df2356e5e281ec6e606d26f78c8cf1b
Zdroj: pixabay.com

Přichází podzim a s ním nádherné období barev a vůní. V létě jsme tělu poskytovali vitamíny a výživu formou přímé konzumace ovoce a zeleniny a nyní se blíží čas udržování si zdraví i jejich uskladněním. Úžasnou formou pro podporu naší imunity je kvašení zeleniny.
 

Kvašená zelenina jakožto levná probiotika

Kvašení (nebo-li fermentace) je proces, který pracuje s živými kulturami prospěšnými pro naše střeva. Fungují jako probiotika, která kupujeme draze v lékárnách. Proti nim oplývají skvělým bonusem - svou chutí. Je to pochoutka plná vitamínů a minerálů, která podporuje hormonální systém a napomáhá vylučování a trávení. Tyto živé kultury také prodlužují zelenině trvanlivost. Pro nás je z tohoto odvětví známé kysané zelí, ale obecně kvašená zelenina zvaná pickles lze připravit i doma. Mezi další podobné zdroje patří i pokrm kimči.
 

Jak vytvořit pickles

Doporučuji pořídit si nádobu, kterou využijeme na kvašení zeleniny. Po celou dobu musí být zelenina pod vodou a nesmí se k ní dostat kyslík. V obchodech najdeme keramické minikvašáky, sklenice s těžítky a písty, ale vystačíme si i s běžnou zavařovací sklenicí, pokud zeleninu zatížíme například čistými kameny.
 

Můžeme fermentovat různorodou zeleninu, jako je čínské zelí, mrkev, řepa, ředkvičky, kedlubna, pórek, cibule apod. K ní přidáme mořskou sůl či nějaké oblíbené koření. Kombinaci ingrediencí si namíchejte dle vlastní chuti a velikosti nádoby. Potraviny nastrouhejte, prosolte a vymačkejte z nich šťávu. Naskládejte je do nádob a zalijte vymačkanou šťávou tak, aby byla zelenina celá ponořená. Zeleninu zatižte v nádobě, aby byla ponořená pod šťávou, a nechte kvasit tak 5 dnů. Tato doba k tomuto procesu postačí. Poté vám zelenina v lednici vydrží velmi dlouho.


Přeji vám dobrou chuť, dobré trávení a fajn náladu.


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 702a1a51f77ebc49ad6638802fa64295057dbd97
Obrázek: 81d78f23c1a78bcb6d57aba8fb62f10de2c09d59
Obrázek: ce6ec92fd4d438239258b91930ab96f4f2b7aa23
Obrázek: 184a23bd9282402dcebb0eba5859389a486c9a01
Obrázek: c07e5d0954a07612760367b71a2b8b2967201e8d