Jak střeva ovlivňují naši náladu a imunitu

Ne nadarmo se říká, že jsme tak zdraví, jako jsou zdravá naše střeva. Pokud se už dlouho potýkáte s nějakým zdravotním nešvarem (poruchy trávení, autoimunitní onemocnění, kožní problémy, únava, poruchy spánku, potravinové intolerance), zkuste se zaměřit na jeho příčinu, ne projev.

Obrázek: 780f0d5a9aeedcad08a28b135b5b4b15e85504ca
Zdroj: pixabay.com


Zdraví našich střev totiž neovlivňuje pouze trávení, ale fungování celého našeho organismu (nervový systém nevyjímaje). Jestli si tedy budete mazat váš ekzém drahým krémem z lékárny, ale současně dál (a třeba i nevědomě) ničit svůj střevní mikrobiom, uzdravení bude dál zůstávat v nedohlednu, je to takový začarovaný kruh. Naším střevům například neprospívá nedostatečný spánek. A pokud nejsou zdravá, výsledkem bude to, že se ani my v noci v klidu nevyspíme. Tak je to se vším a stále dokola.

Pro začátek vám povím...
 

Co všechno může střevní mikrobiom ovlivňovat:

imunitní systémaž 80 % imunitních buněk se nachází v našich střevech. Není tedy divu, že se viditelně NĚKDE něco projeví a NĚCO nebude fungovat tak, jak má, pokud je jejich funkce narušena. 

Projevem může být:

  • autoimunitní onemocnění (záněty, revma, kožní nemoci),
  • alergie, ekzémy, astma,
  • infekce (bakteriální, virové, plísňové),
  • pásový opar, tuberkulóza,
  • souvislosti byly zjištěny dokonce i u rakoviny,
  • zamezení prosakování toxinů do krevního řečiště,
  • produkci důležitých hormonů a neuropřenašečů pro správnou funkci celého organismu a naší nervové soustavy (tady je potřeba zmínit nejen naši náladu, stres, poruchy spánku, ale i úzkosti, deprese, autismus),
  • absorbci vitamínů a minerálů.

 

Mají větší moc, než si myslíme

Naše tělo potřebuje imunitu a výživu, aby mohlo správně pracovat. První, co nás možná napadne, je potřeba jídla, abychom se mohli smát (běhat, milovat, dojít si na nákup). Potřebujeme jídlo, protože je palivem, které se nám úplně vstřebá až ve střevech. To ano. Ale zapomínáme na to, že smích je jen výsledek neskutečného procesu a že cesta vstřebání např. vitamínu C z brokolice je neuvěřitelně komplikovaná a ovlivňuje snad všechny orgány v našem těle. Pokud v téhle cestě bude nějaká překážka (nebo spíše překážky, které jsou velmi časté), negativně to ovlivní nejdřív naše orgány a celou vnitřní rovnováhu. Tělo se bude úpěnlivě snažit si s tím poradit všemi možnými způsoby tak, aby nás to minimálně poznamenalo a ovlivnilo.


Proč? Protože to dělá celý život. Proč? Protože tělo je naprogramováno k tomu, aby dělalo maximum pro přežití. Svádí každodenní boj s našimi špatnými návyky, protože potřebuje, abychom se mohli hýbat, najít si potravu, utéct před predátorem. Ono neví, že máme výtahy, auta, eskalátory, Kaufland na každém rohu a že jediným, před kým by mělo utíkat, jsme my sami.
 

Negativní příčina

Pokud to ovšem necháme dojít tak daleko, že negativní příčinu dokážeme přímo pocítit a pojmenovat, berme to tak, že jsme naše tělo a všechny obranné mechanizmy zahnali do kouta. Ono už neví co dělat… A tak máme seboreu, ekzémy a jsme alergičtí na kdejakou ptákovinu. A my? Koupíme si jednu mastičku. Když po třech dnech nezabere, jsme z toho nešťastní, zatímco naše tělo už má jazyk až na vestě.


Poučení je jasné. Pochopme, že naše tělo je náš parťák. Nebojujme proti němu - pomozme mu! Už tak dělá hodně záslužnou práci, kterou my nevidíme. Pokud naše střeva ovlivňují fungování celého našeho organismu, snažme se jim dát péči, kterou si zaslouží. Já vím, že masáž, pedikúra a návštěva kadeřnice jsou záživnější než popíjet řepný kvas a kefíry. Ale z dlouhodobého hlediska bude větší zábava chodit za deset let ve zdraví na ty nákupy než vysedávat po ordinacích.
 


Pečujte o svá střeva

  • Jezte přirozené, minimálně zpracované potraviny a vyhýbejte se rafinovaným cukrům.
    Je to pořád to samé dokolečka, ale pořád to není dost, protože nejsme schopni si zautomatizovat ani úplné základy. Svůj jídelníček stavme na kvalitních bílkovinách, tucích a sacharidech. Vyhoďme (ne, nedojídejte to!) z lednice všechny zpracované salámy s 30 % masa, brambůrky smažené v přepálených olejích, levné trans tuky, (nedejbože!) sladké limonády, ledové kávy s příchutí vanilky a pistácie, tukové rohlíky, pšeničné chleby a „ovocné“ jogurty.

    Udělejte si procházku do obchodu a nakupte si zeleninu, ovoce, sýry, vysokoprocentní šunky, maso, vejce, ryby, kvalitní tuky (olivový olej, olivy, avokádo, ořechy, semínka), kysané zelí (bez přidaných cukrů - informaci najdete napsanou ve složení na obalu), kefíry (neochucené), podmáslí (neochucené), luštěniny a kosti na vývar.

    Neznamená to, že jste odsouzeni ke kuřeti na vodě. Zdravá strava je mnohem chutnější, než si možná zatím myslíte. Musíte ale trošku hledat, objevovat, zkoušet. Pokud vám nechutná brokolice, nemusíte ji jíst. Existuje x druhů zeleniny a určitě vám nějaká z nich zachutná. Musíte si jen najít mezi tím množstvím zdravých potravin TO SVOJE. Úplně stejně jako jste si našli svoji nejoblíbenější příchuť smažených brambůrek.

    Vždyť zdravá a rozumná strava není za trest. Maso se zeleninou a přílohou? Ryba s bramborovou kaší? Míchaná vajíčka se šunkou a zeleninou? Zdravé kakaové brownies z červené řepy, vajec a kakaa, které ani nemusíte doslazovat? Zapečené zelí s mletým masem a sýrem? To není za trest. Jen to musíte vyzkoušet. A hlavně k tomu nepřistupovat s negativní motivací, tj. „Já to MUSÍM jíst, protože je to zdravé.“ Vy to CHCETE jíst, protože je to zdravé a dobré a protože máte rádi sebe i svoje tělo.
     
  • Volte vhodné nápoje.
    Pijte čistou vodu (nebo s citrónem), bylinkové čaje (heřmánkové, mátové, mateřídouškové), kávu (nesladit!). Jestli máte doma šťávy, limonády nebo kolu, běžte je vylít (až na tu Coca-Colu. Víte, že vám nádherně vyčistí odpad v záchodě?)

    Pokud jste zvyklí každý den na nějaké to pivko (tři), vínko (flašku), slivovičku (panáček až tři), nedejbože slazené alkoholické koktejly, nezapomeňte, že dělají možná šťastnější mysl, ale nešťastné střevo.
     
  • Každý den snězte jednu fermentovanou, probiotickou potravinu.
    Jestli máte rádi ty slavné měsíční výzvy, berte tohle jako takovou 12 měsíční výzvu. Ode dneška. Takže si udělejte zásobu:
     
    • kysaného zelí (bez cukru - informaci najdete na obalu),
    • kefírů, podmáslí, acidofilních mlék (bez cukru - opět je informace zmíněná na obalu),
    • kvašené zeleniny,
    • tempehu, misa, pickles, kombuchu, kimchi, řepného kvasu (který je rychlý, snadný, levný na přípravu a vychlazený v létě jako super osvěžující nápoj)
    • nechte si vyklíčit semena. Ne, není to žádná velká věda, použijte Google. Spoustu toho můžete připravit doma za pár korun. Určitě prohledejte internet. A nebojte se, nemusíte jíst všechno. Důležité je, abyste si vybrali to, co vám chutná, a neměli jste tak problém si to každý den dát.
       
  • Mějte neustále připravený domácí vývar.
    Doporučuji koupit pomalý hrnec (nestojí příliš, nemějte strach), do kterého můžete naházet maso, kosti a zeleninu podle libosti, nechat pracovat a neustále mít doma připravený vývar v lednici, který můžete použít nejen jako samostatné jídlo, ale můžete ho popíjet, přidávat do salátů jako zálivku a dělat z něj omáčky (ano, omáčka může být zdravá, když do ní nenasypete kilo zpracované jíšky nebo levné mouky). Vývary jsou zázračné (ty domácí, poctivé). Jsou plné kolagenu a aminokyselin, které léčí poškozené buněčné stěny.
  • Vyjděte na procházku nebo si zaběhejte
    Pokud nejste sportovní nadšenec, nevadí, když si zrovna každé ráno nedáte svých 11 kilometrů. Pokud ale většinu času trávíte v sedě či leže, vadí to. Máte tělo, pro které je pohyb naprosto přirozený, až esenciální. Pravidelný pohyb prostě ke zdravému tělu patří. Cvičíte? Super. Nezapomeňte ale na to, že kvalita pohybu se také počítá. Klidně si odjeďte svůj trénink v posilovně, určitě je to fajn. Pak ale nezapomeňte jít do posilovny a z posilovny pěšky, pokud to jen trochu jde (nebo vystupte o zastávku dřív či nechte auto dál). Proč? Protože pohyb na čerstvém vzduchu je také esenciální. Neustále trávíme čas někde uvnitř – v kanceláři, v autě, v autobuse, v bytě, v obchodě, v posilovně. Jděte ven a nechte vaši kůži nadechnout. Svítí sluníčko? Super. Je zataženo? Nevadí. Je zima? Nevadí, oblékněte se víc.



A vy, co necvičíte? Necvičte, ale choďte. Choďte, co nejvíc to půjde. Pokud vám to nějaký den zrovna nevyjde, běžte ještě večer na 20minutovou procházku. Čím více si pohyb zautomatizujete, tím rychleji se stane naprosto normální součástí vašeho života přesně tak, jak by to mělo být.


Jak už jsem zmínila, neměli bychom zapomínat na to, že péče o naše zdraví není za trest. Pečujete o svoje vlasy, nehty, pleť, děsíte se vrásek a akné. Prostě k tomu jen přidejte ještě střevní mikrobiom. Jde jen o to udělat si z toho návyk jako např. u péče o vlasy. Pravidelně si je myjete, chodíte ke kadeřnici, jemně je rozčesáváte. Pravidelně teď budete také zařazovat fermentované potraviny, dostatek zeleniny a vlákniny, nezpracované potraviny, vodu a procházky. Takhle jednoduché to je. A tolik problémů si tím ušetříte! :)

 

Aktualizováno: 13.11.2022

Reklama

Podobné články

Obrázek: 68978172a150b1dc1e23257d46b98592af96c32e
Obrázek: tipy pro energii
Obrázek: cff32229d1c133a4df42e69bd1efbcdf3e20eb24
Obrázek: jak-poznat-ze-po-vas-touzi-muz
Obrázek: 293b7dd33d7cc4aa1af2fcdf18529f003df2e8bd