Chcete být zdraví? Posilněte svůj imunitní systém a zvyšte svou odolnost

Imunita je alfou omegou pro zdravý život. Je tedy třeba o ni pečovat jako o náš nejcennější poklad. Pokud například rychleji pociťujete únavu, býváte často nachlazení nebo jste po léčbě antibiotiky, vaše imunita rozhodně potřebuje vzpružit. V dnešním článku najdete několik tipů a rad, jak posílit a udržovat si stabilní imunitní systém, který vás ochrání nejen proti vnějším cizorodným látkám.

Obrázek: 17eda6d25c1d3efe8aec5ac020b28f6fe604a658
Zdroj: unsplash.com

Hlavní stavební kameny, jak posílit a zlepšit svou imunitu:

Strava

Zdravé střevo je klíčové pro naši imunitu. Na 80 % všech buněk imunitního systému totiž sídlí ve střevech. Nezdravý životní styl rovnováhu střevní flóry ničí. Proto je žádoucí zaměřit se na vyvážený jídelníček s dostatkem vlákniny a nezpracovaných či kvašených potravin. Například kysané zelí, ale také kefíry nebo bílé jogurty podporují činnost střev a posilují imunitu. Dodržování pitného režimu je stejně tak zásadní, aby tělo mohlo průběžně a bez problému odstraňovat toxiny pryč.

Dostatečná pohybová aktivita

Sedavý způsob života představuje v dnešní době největší hrozbu pro naše zdraví. Nemusíme však proto cvičit hodiny denně a podávat rekordní sportovní výkony. Bohatě stačí do svého režimu zařadit pravidelné procházky a protahování celého těla. Lymfatickému systému pomůže čistit nečistoty a posiluje systém imunitní. Další sportovní aktivita – např. běh, plavání či trénink s vlastní vahou už mohou být jen třešničkou na dortu. Důležité je, aby pohyb nebyl hned ze začátku příliš náročný a aby vás bavil. Jedině tak u něj vydržíte po celý život.

Odpočinek, spánek

Možná ještě výraznější vliv než pohyb a sport má spánek a odpočinek. Někdo si může říct, že odpočívá sportem. A i když to může přinášet jisté benefity pro naši psychiku, tělo si naopak neodpočine vůbec. Pokud jsme celý den v běhu a stresu a poté se jdeme ještě vyřídit do fitka, představuje to pro tělo obrovskou zátěž.  Často pak není schopné večer vypnout a usnout. A my se tak ocitáme v začarovaném kruhu. Je tedy nutné myslet na celkově vyvážený aktivní život. Odpočinek a kvalitní spánek jsou pro imunitu stěžejními faktory. Pozor také na modré světlo, elektrosmog škodí a ve spánku zvlášť.

Pozor na stres

Ano, stres je největším strašákem pro naši imunitu. Pokud se po celý den zabýváme jen tím, co všechno musíme stihnout, zařídit a udělat, misky vah jsou převážené na stranu hlavy a rozumu. Měli bychom se snažit více spojit s naším tělem na emocionální a citové úrovni a vnímat jeho potřeby. Je dobré, zkusit brát život lehčeji a s nadhledem. Meditace, jóga, grotesky – hlavně ať je stres pryč! Smích a humor jsou proti němu nejlepšími obránci.

Čím dále posilovat imunitu

  • Česnek a cibule: kromě toho, že je česnek antibakteriální a antivirový, je bohatý na antioxidanty a selen. Cibule mu je v patách.
  • Zázvor: zalitý horkou vodou či přidaný do čaje působí jako jeden z nejsilnějších přírodních posilovačů imunity.
  • Rostliny na talíř: dejte šanci zrnům, semenům, čerstvému ovoci a zelenině, fazolím či ořechům.
  • Ne příliš cukru: jeho nadměrná konzumace potlačuje imunitní reakce a naopak podporuje zánět.
  • Brokolice: je plná vitaminů A, C a E, antioxidantů a vlákniny. Vařte ji co nejkratší dobu pro využití celého jejího potenciálu.
  • Každý den jablko: obsahuje kvercetin, který slouží k prevenci nemocí. Hlavně pod slupkou se schovávají minerální látky a vitaminy, které významně posilují obranyschopnost.
  • Kurkuma: je silným pomocníkem v boji proti virům. Má také schopnost potlačit zánětlivé procesy v těle.
  • Vitamin D: právě na něm stojí celá naše imunita. Slunce se nám však často nedostává tolik, kolik bychom si přáli. Syntetický vitamin D je rozpustný v tucích. Ideální je tedy sníst například chleba s avokádem či nějakým tučnějším sýrem, a zároveň sezobnout déčko v jakékoli formě.
  • Probiotika: přátelské bakterie vyvolávají vhodné reakce bílých krvinek na útočníky a ovlivňují naši duševní pohodu.
  • Ženšen: krom toho, že velmi posiluje imunitní systém, také napomáhá k psychické pohodě, udržuje rovnováhu hormonů, upravuje poruchy spánku a paměti, má antioxidační účinky a mnoho dalšího.

Výzva, která den udělá veselejším

Rozšířeným nešvarem v naší společnosti je braní příliš mnoha věcí příliš vážně. Proto si zkuste malou výzvu a po celý den si dělejte ze všeho, včetně sebe sama, srandu. Uvidíte, že se vám to bude chtít opakovat znovu a znovu. Nepřetěžujte se a myslete na svoje zdraví, jelikož to máme jen jedno.

Znáte nějaké další tipy či způsoby, jak posilnit imunitu?

Reklama

Podobné články

Obrázek: d07a154b5cbc57179543887418ab02a1487be3f2
Obrázek: c829587dadd8ed1b06f3fee2f707e1a271bc5255
Obrázek: 0d4b2e3827b2f9130abc6492210d21be16eba5e7
Obrázek: c1fd023e2992dcb92206b34c345e5733834607e6
Obrázek: 297e15d2757a95d134bfd727f7dd253d237db218