Jóga v kanceláři II. část - ulevte celému tělu

Víte, že podle studie Columbijské univerzity je sedavý způsob života váš zabiják? Lidé, kteří sedí v kuse méně jak 30 minut, mají nižší riziko úmrtí než ti, co pracují v sedě i několik hodin. Podle studií existuje přímá souvislost mezi sedavým zaměstnáním a předčasným úmrtím. Podle lékařů má sezení na židli negativní vliv na: spalování tuků, snižuje se hustota kostní tkáně, zužuje se průměr cév a naopak se zvyšuje krevní tlak, zvyšuje se hladina cholesterolu v krvi, zvyšuje se riziko rakoviny prsu a tlustého střeva, nefunguje správně lymfatický oběh. Dostatečný výčet negativ proto, abyste zařadili pár cviků i do své kanceláře.

Obrázek: 791f1633f4ffeefcb51a2129aac7cbbd32644aa0
Zdroj: pexels.com

Nastavte si pár základních pravidel pro každodenní práci v kanceláři.

První pravidlo: střídejte pozice v sedě, často měňte pozice nohou, sedu, ideálně střídejte sed na židli se sedem na nafukovacím míči. Ovšem ne dlouhodobě, ideální doba pro změnu sedu je jedna hodina. Zařazujte stání i krátkou chůzi.

Druhé pravidlo: nastavte si pracovní plochu tak, aby odpovídala ergonomickým zásadám!

Třetí pravidlo: dělejte si v práci pravidelné přestávky. Pokud se nedaří myslet na pravidelnost přestávek, nastavte si do mobilu upomínky nebo používejte sportovní náramky.

Čtvrté pravidlo: zvyšte počet kroků. V průměru by měl každý ujít denně cca 10 000 kroků. Je dokázáno, že při práci v kanceláři obvykle ujdete pouze 3 000 kroků (přepravou na pracoviště, volným časem v domácnosti). Snažte se deficit vědomě doplnit na odpovídající počet pohybu. Opět můžete využít techniku, která vám ke sledování kroků pomůže.

Páté pravidlo: zacvičte si v kanceláři.

  • První cvik je na uvolnění. Stoupněte si s nohama na šířku pánve a předkloňte se. Uchopte se v předklonu za lokty a pohupujte spojenými pažemi do stran a dopředu, dozadu. Nechte působit gravitaci, úplně se vyvěste směrem k zemi.
  • Další uvolňovací cvik provedete přímo na židli. Sedněte si na celou plochu sedáku a předkloňte horní část trupu tak, že hrudník položíte na stehna, ramena nechte volně spadnout a vyvěsit k zemi, hlava je vyvěšená. V této pozici proveďte několik nádechů a výdechů.
  • Poslední cvik je protahovací a provedete ho ve stoje. Stoupněte si za kancelářskou židli, chytněte se za horní konec opěrky na záda. Ohněte tělo v kyčlích, předkloňte se směrem k židli, představte si, že vás někdo tahá za nohy směrem od židle, dozadu. V této pozici proveďte opět několik nádechů/výdechů. Protahujete se v bederní části zad.

Šesté pravidlo: dbejte na správné postavení těla při sedu. Hlava by měla být v neutrálním postavení (ne předklon, ne záklon), paže by měly svírat v lokti úhel 90 stupňů (nelomit zápěstí při psaní na klávesnici), sedět byste měli na kancelářské židli, ne v křesle, kolena by při sedu měla také svírat úhel 90 stupňů  a chodidla by měla dělat základnu pro opření nohou o zem, nohy by neměly být zkřížené nebo zasunuté pod židlí (brání to oběhu krve v končetinách).

Sedmé pravidlo: používejte v práci zdravotní obuv, která splňuje požadavky na správné postavení chodidel a správnou chůzi. Pokud to umožňuje vaše práce, občas se vyzujte a chodidla uvolněte protažením a ohnutím nebo kroužením v kotníku.

Na závěr poslední doporučení: nezapomeňte, že účinek jakéhokoliv cvičení se projeví pouze v dlouhodobém horizontu, aby si tělo zapamatovalo nové pohybové vzorce, je nutné  cviky denně provádět alespoň po dobu 40 dnů. Ve dvou se to lépe táhne - tak praví staré přísloví, najděte si v práci parťáka na nový pracovní styl a uvidíte, že se výsledky dostaví.

Reklama

Podobné články

Obrázek: Podle čeho vybrat pleťový čistič
Obrázek: 5fea31475ac6b77d4d4dcce4b9d696e3b085afcd
Obrázek: 8b23dba2d60a6c62e7bdcfc22ecb9f520abd5bbd
Obrázek: ef2bfd8e2b571d95b1ecb30ec2250136028d8a83
Obrázek: 12afc0cd4b97accdaa86968b6660412c310dcd75