Rizika dekorativní kosmetiky - víte, co si denně dáváte na obličej?

Mnohé ženy se dennodenně líčí, k čemuž užívají rozličné prostředky dekorativní kosmetiky. Přitom si málokdy uvědomují, co si přitom na svá ústa, obličej či oči nanášejí. A pak se leckdy podivují nad tím, proč mají rozličné problémy, ať již s pokožkou či dalšími orgány. V článku se proto zaměříme na možná rizika těchto moderních „zkrášlovacích“ pomůcek.

Obrázek: 71459fa5e68b8963f62239ce26e3d55c32a9f724
Zdroj: pixabay.com

Za dekorativní i další kosmetiku jsou leckteré ženy ochotny utratit značné finanční obnosy. Domnívají se, že „musí mít“ maximum pomůcek ke „zkrášlování“, které jim často doslova vnucují mnozí „odborníci“. Kdyby ovšem nahlédly pod pokličku producentů a zjistily by jejich strategii, zřejmě by pochopily, že údajná „nezbytnost“ těchto prostředků vyplývá jen z reklamních kampaní či dalších marketinkových triků.

A odkud berou výrobci finanční prostředky na drahé reklamní kampaně? Musí je zjevně ušetřit na jimi tolik vychvalovaných kosmetických přípravcích. Jelikož jim v prvé řadě většinou jde o zisk, užívají pokud možno levné suroviny. K nim patří např. uměle vyráběné syntetické látky či ropné produkty, jejichž nepříznivé zdravotní dopady jsou skutečně varující (více v knize Tajemství kosmetiky).

Tyto nevhodné složky, jež třeba naleznete i v běžně užívaných krémech, mohou způsobovat mnohé nepříjemnosti, jako jsou pupínky, vřídky, zvadlá, příliš suchá nebo přecitlivělá pleť atd. Kromě vlivu celkové životosprávy mohou tyto i další problémy vyplývat z chybné péče o pleť. Někteří odborníci dokonce uvádějí, že nevhodná péče zničí kůži. Též je známo, že se těchto prostředků užívá příliš mnoho. I zde platí pravidlo – méně je více.

K často užívaným prostředkům denní péče patří rovněž dekorativní kosmetika. Původně se používala spíše jako maskovací prostředek. Herci v divadlech si kupříkladu odedávna nanášeli na obličej masky – tzv. kamufláž, jež jim měla napomoci změnit vzezření podle toho, jakou roli hráli. V dnešní době ovšem patří dekorativní kosmetika k základním a hojně využívaným prostředkům módy. Dekorativní kosmetika je hlavně o barvách. Proto se v těchto produktech užívá nesmírně mnoho rozličných barviv, přičemž většina z nich v současnosti nepochází z přírody.

Barvicí prostředky se dělí na dvě základní skupiny: do první patří rozpustná barviva, která se též používají k barvení textilu, nápojů a potravin. Do druhé skupiny patří nerozpustné pigmenty, jež barví jemným rozptýlením v daném produktu. V kosmetice se užívají oba typy barviv. Dle daného výrobku a jeho požadovaných vlastností však mohou u určitých přípravků převládat barvící prostředky jedné z těchto skupin. Třeba v make-upech se zpravidla uplatňují pigmenty, zatímco v ostatní dekorativní kosmetice se využívají spíše barviva.

Módní návrháři, kteří jsou v těsném kontaktu s výrobci, určují, jaká barva je v daném roce v kurzu. Masmédia poté předvádějí, jak se oblékají a malují celebrity a modelky. Pokud někdo podlehne této iluzi a sní o tom, že by chtěl vypadat podobně, jednak tím jen přejímá cizí vkus; mimoto tím také zvyšuje zisky výrobců líčidel. Ti přitom většinou vůbec nehledí na to, zda a nakolik dané prostředky poškozují zdraví.

Převážná část barevných složek, využívaných v dekorativní kosmetice, se vyrábí synteticky. Z těchto důvodů mohou již jen tyto nevhodné ingredience způsobit rozličné problémy /viz předcházející článek/. Mimoto však můžete v jejím složení nalézt i další přísady, jež zjevně neprospívají kůži ani našemu zdraví. Proto se většinou pod make-up cíleně nanáší ještě některý z tzv. denních krémů. Tyto krémy však také často obsahují nevhodné ingredience, jež mohou mimo jiné ucpávat i póry. Je logické, že kůže tím dost trpí, neboť pod těmito nepropustnými vrstvami kosmetiky v podstatě nemůže dýchat!

Kromě toho může dekorativní kosmetika způsobovat až život ohrožující alergické reakce. Jedna žena mi vyprávěla, jak se v mládí poprvé namalovala, když měla jít do divadla. Nalíčený obličej jí otekl natolik, že místo kulturního zážitku musela být odvezena na několik týdnů do nemocnice. Na vině nemusel být jen vysoký obsah nevhodných barviv, ale do některých z těchto produktů se přidávají také silně dráždivé konzervanty.

Uveďme si zde alespoň několik příkladů z široké nabídky dekorativní kosmetiky. Většina moderních žen chce mít nalakované nehty. Laky na nehty od běžných výrobců však mohou obsahovat mimo jiné toxický formaldehyd, parabeny, ftaláty, škodlivá rozpouštědla jako je toluen, aceton atd. Aceton mimoto obsahují i následně užívané odlakovače. Naleznete-li kdekoli ve složení uveden „dimethylketon“, je to systematickým názvem „maskovaný“ aceton. Přitom toto páchnoucí rozpouštědlo může být nahrazeno ethylacetátem, tedy ethylesterem kyseliny octové. Avšak ještě prozíravější je laky na nehty vůbec neužívat!

K často užívané dekorativní kosmetice se též řadí rtěnky. Ty se navenek liší hlavně svým zbarvením. Každou sezónu přicházejí výrobci s novými trendy a barevnými kombinacemi. Ženy, které sledují módu, si pak těmito přípravky malují rty, aniž by si uvědomily, co si vlastně na ústa nanášejí. Kdyby si ovšem přečetly složení a zjistily, jakým zdravotním dopadům se v důsledku toho vystavují, zřejmě by se snažily nalézt nějaké bezpečnější řešení.

Nezanedbatelná část přípravků, jež jsou nanášeny na rty, se totiž dostává přímo do těla, neboť jejich uživatelé je sní. Pokud někdo používá rtěnku denně po řadu let, pochopitelně jí spolyká značné množství. Dle statistik prý přibližně 80% žen ve věku od 14 do 60 let používá rtěnku a 20% z nich se rtěnkou líčí každý den. Rovněž se uvádí, že žena, jež celoživotně používá rtěnku, jí sní průměrně 3,5 Kg (viz https://blog.biorganica.cz/co-vsechno-snime-z-rtenek/).

Většina rtěnek a ostatních přípravků na rty přitom obsahuje škodlivé ingredience, jejichž požívání může jen těžko zůstat bez následků. Základ rtěnky většinou obsahuje kolem dvaceti složek; zejména různé uměle připravované tuky, vosky či oleje, jež mají zabezpečit odpovídající konzistenci a pravidelné rozptýlení barvicího prostředku. Kromě toho v jejich složení většinou nalezneme další chemikálie - od škodlivých barviv až po dráždivé konzervanty. Takže moudřejší je takovéto prostředky pokud možno též neužívat.

Pokud někomu vysychají rty, může k jejich ochraně užít pomádu na rty s vhodným tukovým základem. Kvalitnější prostředky obsahují třeba lanolin, ricinový olej, včelí vosk či další příznivě působící složky. Hlavně v zimě a mrazu je prospěšné mazat si rty ochrannými prostředky, jež obsahují také vyživující účinné látky – kvalitní balzámy či pomády na rty mohou obsahovat např. rakytníkový olej, který je bohatý na vitaminy a má i léčebné účinky. Vaše rty pak budou zdravě vyhlížet samy o sobě, aniž byste na ně musely nanášet nějaká umělá barviva. A nejvíce rty ozdobí upřímný úsměv!

Reklama

Podobné články

Obrázek: c8e60d2ad66ce14800345390407cc3eeee900a88
Obrázek: c930e833108d74b51d59b22c88b3356ebaa16a1e
Obrázek: 0499946cea2d4d1f8aac8edc13fdf7f9deff2a85
Obrázek: d1053f9477ceae0b6a485b08aba4b341915185ee
Obrázek: d22594f1ecfd5bf898e2a6ab8729dd2475e9910c