6 snadných způsobů, jak mít zdravější Vánoce

Vánoce jsou časem, kdy si rádi dopřáváme, ale pokud se snažíme o shazování kil nebo jdeme zdravějším životním stylem, tak udržet se na uzdě může být občas tvrdým oříškem. Ale nebojte se! Letošní svátky si můžete užít v klidu a bez strachu, až zase budete stoupat na osobní váhu, protože dnes vám dáme pár tipů, jak si vánoční období užít bez přílišného dopadu na vaše zdraví i kila.

Obrázek: jak na zdravější Vánoce
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva

 

1. Neseďte celý den

Víme, svátky jsou časem odpočinku, užívání si volných dní protkaných ochutnávkou cukroví a koukáním se na pohádky. Ale to není důvod k tomu, proležet celý den na gauči! Povzbuďte sebe i svou rodinu a vyrazte si na procházku – ideálně po obědě nebo po večeři, abyste zároveň podpořili i své trávení. Čím více aktivit do svého dne zařadíte, tím lépe. Navíc díky pohybu budete mít více energie, lepší náladu a můžete si dopřát o nějakou tu sladkost navíc, aniž byste pak stoupali na váhu z hrůzou.
 

2. Alkohol? S mírou

Vánoční období je spojované nejen s cukrovím, ale také s alkoholem, který se na vás může nabalit ze všech stran. Svařené víno na trzích, Baileys večer k televizi, víno k večeři, a tak bychom mohli pokračovat dál a dál. Snažte se proto vždy mít přehled o tom, kolik alkoholu pijete a střídejte alkoholické nápoje nejlépe s vodou.
 

3. Držte svou imunitu na maximu

Nachlazení o Vánocích je hojnou součástí zimního období. Minimalizujte proto riziko a svůj imunitní systém udržujte na maximu skrze zdravou stravu, kvalitním a dostatečným spánkem a teplým oblečením. Přidat můžete i vitamíny, které posílí váš organismus.

 

4. Nestresujte se

Vánoce jsou o radosti, ale radost je často to poslední, co mnozí z nás pociťují – především, když utrácíme za dárky, vaříme, uklízíme a máme nekonečné seznamy, co vše ještě musíme udělat a stihnout. Snažte se proto za každou cenu, zachovat si smysl pro humor a snažte se alespoň jeden den v roce brát věci více s nadhledem.
 

5. Jezte více ovoce

Ruku na srdce, kdo dá přednost ovoci před tou neodolatelnou nadílkou plného stolu, kde je cukroví a nejrůznější pochoutky, které se rozplývají na jazyku? Asi se mezi námi nenajde nikdo takový, že? Mějte však na paměti, že v této době, kdy navštěvujeme nejrůznější akce, večírky a rodinné sešlosti je důležité získat co nejvíce vitamínů a minerálních látek, které nám pomohou zůstat zdraví. Ujistěte se, že na vašem stole je vždy zásoba ovoce a dopřejte si alespoň jeden až dva kusy každý den.
 

6. Přemýšlejte, než budete jíst

Vánoce jsou časem hojnosti. Oříšky, čokolády, cukroví, vaječné likéry a další pochutiny, které k tomuto období neodmyslitelně patří jsou velkým lákadlem pro každého. Nemá však cenu si veškeré ty lahůdky odpírat! Bohatě postačí, když nebudete bezmyšlenkovitě hltat a strkat do úst cokoliv, co se před vámi objeví. Pokaždé, než něco sníte, tak se nejprve zastavte a popřemýšlejte o tom, zda tu danou pochoutku opravdu chcete, nebo si ji chcete dát do pusy jen z toho důvodu, že leží před vámi?
 

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 33db291c6b90caf767d1a894f374bd6ab78f9b8e
Obrázek: e00bd9f4ee68332c0afbf87bd2ef54f3da82579c
Obrázek: recepty z dýně
Obrázek: 832197960defd6ad7dfb1e475ba31f151e8349ce
Obrázek: 9fc8fb85559e85cc0179c93284d8c974e9d30439