Pečujte o své duševní zdraví v období karantény

Život se zatím pořád ne a ne rozběhnout. Máme guláš v tom, co vlastně smíme, nesmíme, co máme dělat a co naopak v žádném případě nedělat. Na každý zdánlivě pádný argument najdeme tři další, které ho vyvrací. Mezi čtyřmi stěnami teď více pozorujeme dění tam venku. Vstupenkou do okolního světa je tak televize, telefon a počítač. Dobrých zpráv je v těchto prostorech ale čím dál méně a rozumování i překřikování čím dál více. Jak se tedy udržet v duševní pohodě a nestat se zamračeným kritikem všech a všeho? Jak si dopřát svou dávku osvěžujícího nadhledu a být v dobré náladě?

Obrázek: 854379d4c18078dadc80abc12458d0aea4348b90
Zdroj: pixabay.com

Pozor na "nákazu"

Říkáte si, že už je to tady zase, že ano? Opět jen další článek o všudypřítomném viru. Ne, ne. Nic takového. Budeme mluvit o nákaze úplně jiného rázu. O nákaze, která na našem zdraví i duši zanechá nehezké šrámy. Je nebezpečná svou plíživostí a intenzitou. Zatne do nás drápky a nepustí. Požírá nás zevnitř tak dlouho, až se rozložíme zdravotně, ale i duševně. Tahle nákaza je taková otrava otravná. Nákazou je špatná nálada.


Má mnoho podob i stovky různých jmen. Sami doplňte, jak byste ji pojmenovali. Co je špatná nálada pro vás? Je to věčná únava? Negativismus? Strach, nejistota, rozkolísanost? Nechuť cokoliv uklidit, uvařit, přestěhovat, vymyslet a zrealizovat? Ztráta inspirace pro cokoliv? Šplhání kil směrem nahoru? Bloumání od ničeho k ničemu a vaše protivné chování vůči okolí? Vyzvánějící telefony vypnete, protože starosti jiných lidí by už na vaši hlavičku byly příliš? Vlastní děti už nemůžete ani vidět a o partnerovi už vůbec nemluvě? Usedáte k internetu a převracíte oči v sloup nad přehršlemi informací? Co vám vlastně vadí? Že se někdo viru bojí nebo si někdo jiný vesele šlape túru bez obav? Odlišnost názorů na aktuální téma? Odpovězte si, je to klíčové!


U každého z nás se za vlastní otrávenou náladou skrývá něco jiného. Důležité ale je si svého nepřítele pojmenovat. Když dostane jméno, hned máte jasnější představu o tom, čemu chcete nakopat zadek a s čím zatočit. Díky označení nepřítele už vám dojde i řešení, jak se proti němu postavit a vrátit se zpět na pohodovou vlnu. Když známe problém, známe i řešení.


Odnaučení zobecňování

Jeden z pilířů vlastní pohody, vyrovnanosti a klidu je odnaučit se zobecňovat. Je příjemné odnaučit se říkat věty typu Všechno mě štve., Všichni mě žhaví doběla svými názory., Všechno mě prudí, protože se situace zveličuje. Jenže se zamyslete nad důležitým faktem. Co jsou hlouposti pro jednoho, nejsou hlouposti pro druhého. Všichni a všechno jsou jen slova. Navíc velmi nespravedlivá. Jak můžete vědět, že všichni a všechno mohou za vaši nespokojenost? Vždyť přece neznáte všechny a všechno. Proč si tedy otravujete svou náladu i vlastní zdraví tím, že budete řešit všechny a všechno?


Ač se to zdá jako jáma lvová, právě teď je ideální čas se tohle zobecňování všeho odnaučit. Bude se vám to hodit nejen v aktuální situaci, ale také až vše pomine. Naučte se rozdělovat nepříjemnosti na nepodstatné a na skutečně důležité. Důležité řešte nebo se nad nimi pozastavte, ale nad nedůležitými "starostmi" s klidným svědomím mávněte rukou. Nedůležitosti v souvislosti se vším a všemi vám jen ubírají energii, tudíž kradou i spánek, elán, způsobují špatné stravování a nechuť k pohybu. Jedno souvisí s druhým, a poté se ve vás špatná nálada zabydlí, ani nemrknete. Ve finále takto podkopáváte sami sebe i svou imunitu.


Letem světem k dobré náladě

Ano, my ženy a návody nejdeme dohromady. Pro jednou si ale malý, žensky nedokonalý návod, jak si udržet dobrou náladu, dát můžeme.

  • Netýrejme se omezeními. Myslet si o nich můžeme, co chceme, ale teď je nezměníme.
  • Nepitvejme stále dokola co by kdyby. Přijměme, že je to tak, jak to je.
  • Nepodléhejme každé konspirační teorii. Přemýšlejme, ale nezničme se tím. Nyplýtvejme dnem pouze tím, že budeme každý nový poznatek rozebírat z každé strany.
  • Nečíhejme na každou zprávu v domnění, že je dobré vědět vše. To skutečně důležité se k vám dostane, nebojte se. Neustálý strach není mostem k dobré náladě.
  • Mluvme s lidmi, které máme rádi. Povídejme si s přáteli i rodinou, ale nezapomínejme, že existují i jiná témata než koronavirus a nárůst počtu nemocných.
  • Chovejme se zodpovědně, ale nezapomínejme normálně žít. Vyjděme na zdravotní procházku. Hlava si na chvíli odpočine, tělo se protáhne, zklidníme se a odvedeme pozornost od toho, co vypadá jako jedno jediné možné téma k debatě i přemýšlení. Když pak den završíme skvělou večeří, sklenkou vína a dobře se vyspíme, bude nám fajn.

Cítit se dobře. To je, oč tu běží. Vystrčit nos z té hromady negativismu a potěšit se čímkoliv. Mít v rámci možností fantastický den je to nejlepší, co pro sebe můžete udělat. Uchopte jednoduše nastavená pravidla a vyšperkujte si je žensky po svém.

Reklama

Podobné články

Obrázek: jak zmírnit PMS
Obrázek: 364bb7d3976d36d33db2de06fee08498061d1516
Obrázek: c0b10b409bc92a685d49395b426cb80ce849b6e7
Obrázek: Co na tření mezi stehny
Obrázek: d314b6c4de98d8a66e7c800b0807aae8a09d9bbb