Čas pro sebe nejen o adventu: Posiluje duševní zdraví a prospěje celé rodině

Malé, vysoké, štíhlé, baculaté, pracující, zkušené nebo novopečené. Ať jsou mámy jakékoliv, většinou je spojuje jeden ohromný nedostatek. NEDOSTATEK ČASU, který věnují jen sobě. A přitom právě ten je pro duševní pohodu i pro fungování celé rodiny klíčový.

Obrázek: jak si udělat čas pro sebe
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva

 

My ženy v sobě obecně máme sklony k tomu, abychom zanedbávaly svůj osobní čas. Dokonce nemusíme mít ani hromadu dětí. Parádně čas pro sebe zvládáme šidit i bez nich. Když už se nám ale v životě nějaké ty ratolesti objeví, tento nešvar se ještě umocňuje. V době adventní to pak platí dvojnásob a v polovině prosince jsme už téměř bez energie, vánoční nálada žádná, jsme podrážděné a ruku si můžeme podat s ubrblaným Grinchem. 

Jíme v běhu, spíme ve stoje a ono to cvičení taky počká. Koneckonců i ta knížka, co, leží pod nánosem prachu na nočním stolku, se taky úplně nezblázní. Jenže takhle je to pořád dokola a už se vezeme. Tak dlouho sebe samu sebe stavíme na druhou kolej, až z nás jsou protivné ženské. A pak se divíme, že máme věčně špatnou náladu, jsme vyčerpané, nic nedokončíme, neustále máme pocit, že tak nějak nic nestíháme a s rodinou to nakonec pocitově taky není úplná hitparáda. No, samo se to ale nezlepší…
 

Myslíme to přece dobře

O svůj vlastní čas se prakticky ochuzujeme v dobré víře. A to je na tom všem asi to nejhorší, protože cesta do pekel je vždy dlážděná dobrými úmysly. S nedostatkem možností být jen sama se s sebou je to pak zcela stejné. 

Chceme vyhovět rodině, chceme pomoci kamarádce, chceme si udělat očko u šéfa, chceme potěšit manžela, chceme to či ono zvládnout pro dítě. To je všechno v pořádku, ale abyste mohla tolik dávat, musíte někde i brát.
 

Nejde o sobectví

Představte si auto. To, pokud chce jezdit, přeci také potřebuje benzín. Nejde o žádný akt sobeckosti, ale o logické a pochopitelné splnění potřeby, bez které se dál auto nepohne už ani o centimetr. Zkrátka šlus, bez benzínu jste dojezdily, a dokud nedoplníte nádrž, auto vás už nikam nedopraví. 

A s obětavými mámami je to totéž v bledě modrém. Nelze neustále jen dávat a být za světici. Na tomhle rozdání se není nic hrdinského. Naopak. Dobrovolně se ničíte a šlapete si po duševní pohodě, která je pro klidný a zdravý život nesmírně důležitá. Volný čas, který má žena jen pro sebe, je rozhodně tím tolik potřebným benzínem. Na nějaký pocit toho, že jste sobecká, protože manžel hlídal děti, zatímco vy jste vyrazila do sauny, tak úplně klidně zapomeňte. Advent ne advent, čas pro sebe si dovolte.
 

Obrázek: Posiluje duševní zdraví nejen o Vánocích
Zdroj: Pixabay.com


Jak čas pro sebe najít 

Teď v předvánočním čase může být to hledání trošku náročnější, pravda. Nic ale není ztraceno definitivně, a kdo hledá, ten stoprocentně najde. Jasně, že teď přímo v adventu to nebude až taková sláva a těžko si odjedete na hory bez dětí, ale když s tímto faktorem budete rovnou počítat, nebudete se stresovat nereálnými cíli. 
 

V praxi to pak vypadá tak, že si dobře seskládáte priority.
Hoří například úklid? A musí být skutečně tak generální? Ne, nemusí. O Vánocích přeci chodí Ježíšek, ne hygiena. Pokud jste však neoblomnou zastánkyní velkého úklidu, pak hurá do toho. Opět ale s rozmyslem a zkuste se zaměřit jen na to nejdůležitější. Například probírka skříní v pohodě počká až na leden, který je bez svátků. 

Když si takto postupně poctivě osaháte jednu prioritu za druhou, určitě se vám pár chvil jen pro sebe podaří najít v každém dni. Nemusí jít o dlouhé hodiny, stačí například káva o samotě, pár minut na protažení těla, úprava obočí, krátká procházka, hovor s kamarádkou nebo dvě stránky v knížce. Co přesně budete dělat, záleží jen na vás. Vy nejlépe víte, co potřebujete.
 

Proč je čas pro sebe důležitý 

Nejen studie, ale také lidová slovesnost a názory žen dokazují, že čas, který matka nebo žena může dopřát pouze sobě, má jeden pozitivní dopad za druhým. A vůbec ne jen na ni samotnou, ale i na celou rodinu. Odpočinutá máma je chápavější, mírnější, nedělá zbrklá rozhodnutí, nenechá se snadno vyprovokovat, je s ní větší zábava a přirozeně se stmelují vztahy v rodině. A není přesně toto právě nakonec tím, po čem toužíme a proč jsme se odsunuly na druhou kolej? 



Zdroje:
https://www.lifehack.org/articles/featured/how-to-find-time-for-yourself.html
https://www.wikihow.com/Make-Time-for-Yourself
https://www.calmsage.com/how-to-make-time-for-self-care/
 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 91e707b49ffec9d63b8a8c3ea9227b3430176fe8
Obrázek: 182693e726afe922d1087cf3c835178ebb78ec22
Obrázek: ce902afa716dfdb7d3a2b74f19af8cb18233d996
Obrázek: 6229f1f757c47ed2f2c196b9581898308b548b22
Obrázek: db21430832b0c121f7e8206161aa36ec78970793