Přestaňte už jednou provždy bojovat s váhou!

Změna vnitřního postoje k hubnutí z boje na spolupráci s vlastním tělem není snadná, ale není nemožná. Tak pojďme do toho.

Obrázek: 852d0d9eab11d5a31acfbf95133719bab123989f
Zdroj: pexels.com

Stále je možné setkat se s tím, že odborná veřejnost v oblasti racionální výživy chápe redukci váhy jako bolestivý boj a takto jej prezentuje i svým pacientům nebo klientům. Není to však jediný pohled na tuto problematiku a dost možná, že ani není zcela správný.
 

Musíme se vzdávat toho, co máme nejraději?

Snaha o hubnutí sebou často nese nutnost vzdát se sladkostí, a toho se většina žen nejvíce obává. Je totiž pravdou, že tato závislost může být i silnější, než například závislost na nikotinu. Kombinaci sladké a tučné chuti totiž preferuje nejenom mozek lidský, ale tuto slabost máme společnou, jako mnoho jiného, třeba s divokými prasaty. Z tohoto pohledu tedy nemůže jít jen o slabost, ale jedná se o důsledek evolučního vývoje. Tímto způsobem nám mozek jednoduše signalizuje, kde se nachází ty nejefektivnější zdroje energie. A patříme také k živočichům, kteří dokážou tyto zdroje snadno získat a zpracovat. Ovšem nepřijímat více energie, než potřebujeme, je dovednost, kterou se musíme během života víceméně učit.
 

Máme na vybranou

Je pro nás velkým štěstím, že žijeme v té části světa, která nás nečiní závislými na určitém druhu potravy, ani netrpíme jejím nedostatkem, ale máme možnost takřka neomezeného výběru. Řada potravin, které máme k dispozici, tak efektivně naplní naši oprávněnou energetickou potřebu i potřebu buněčné výživy, uspokojí tím naše chutě a zároveň se v našem těle nechová destruktivně. Jde jen o změnu úhlu pohledu na to, co jíme. Ve skutečnosti nám naše chutě neříkají, že je lepší dort z bílé mouky slazený bílým cukrem, než krajíc žitno-pšeničného chleba s máslem a medem, který lze směle považovat za plnohodnotné jídlo na rozdíl od onoho kusu dortu. Ten jíme prakticky vždy navíc k hlavnímu jídlu a představuje tak nejen zcela zbytečný přísun kalorií, který se uloží ve formě nežádoucího podkožního či vnitřního tuku, ale samozřejmě také vážné zdravotní riziko.
 

Nebojte se experimentovat

Pokud chcete rychlý výsledek a cítíte se na trochu toho boje nebo jste dokonce schopná si jej užít, můžete začít tím, že si nežádoucí potraviny odepřete a necháte se vlastní chutí inspirovat k novým potravinám a jejich neotřelým kombinacím. 

Zajímavou alternativou k průmyslově vyráběnému jogurtu s ovocem, který obsahuje zahušťovadla, rafinované cukry a tepelně zpracované ovoce, může být například bílý smetanový jogurt s kusem datlové pasty. Taková dobrota uspokojí většinu vašich fyziologických potřeb a můžete ji sníst tam, kde musíte být, nebo kde se naopak cítíte nejlépe. 

A pro ty z nás, které raději jdou cestou menšího odporu, stačí začít tím, že budeme taková jídla do svého jídelníčku zvolna přidávat a necháme pracovat své instinkty a přirozenou inteligenci, která časem sama rozpozná, co je pro naše zdraví a radost ze života tím nejlepším.

Podstatou úspěchu u jakékoliv snahy o změnu nemusí být tedy jen boj, který má nakonec smysl spíše v krizových situacích. V běžném životě je důležitější spolupráce, umění naslouchat a snaha vyhovět. Tedy dovednosti většině žen zcela vlastní. Nezbývá, než jich využít také ve vlastní prospěch.

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: Podle čeho vybrat pleťový čistič
Obrázek: 4c5c01fb042970a6f5c47944d9184a45a90b1328
Obrázek: ddb9ac4ef4fed0cb4284ccaa9fa473099cc2ccf9
Obrázek: 518e21696b9d5416a8be36cd53c8c65d3c752c93
Obrázek: c9af036019d63e90d70f5f96d4a7fa90995e5519