Banánový chlebíček s čokoládou a ořechy

Tento moučník se statečně přibližuje k našemu biskupskému chlebíčku. Pokud si jej se mnou upečete, zjistíte proč. Chlebíček, který je křupavý, protože jsou v něm ořechy, propojuje se v něm vůně čokolády a banánů, je kyprý i vláčný. Bude mu slušet pořádná porce kokosové šlehačky nebo lžíce arašídového másla.

Obrázek: b5d593e6a224e871c5ebc62f09dc96429ed89d7e
Zdroj: pexels.com

Banány. Toto exotického ovoce je dobře známé všem. Myslím, že ho najdeme ve většině českých domácností. Je zajímavé svými antioxidačními účinky, hojným zastoupením vitamínů i nerostných látek i stravitelností. Pro dnešní recept jsem si připravila moučník, na který budeme potřebovat toto ovoce. A protože připravuji veganská jídla, nenajdeme zde žádné živočišné ingredience.

Tento moučník má své základy v Americe, ale myslím si, že se velice rychle zabydlel i v našich končinách. Jeho pojmenování chlebíček má spíše svou příbuznost s naším biskupským chlebíčkem než s klasickým chlebem.

Údajně ho vymyslely americké hospodyňky, které nechtěly plýtvat přezrálými banány a vymyslely tuto dobrotu.

Určitě se Vám stalo, že jste koupili banány. Zrovna nikdo na ně neměl chuť a banány postupně začaly měnit svojí barvu až se na slupce objevily hnědé skvrny. To je nejlepší čas pro přípravu našeho banánového chlebíčku.
 

Banánový chlebíček

Co budeme potřebovat?

  • 3 větší banány, nejlépe pokud jsou hodně zralé
  • ¼ hrnku oleje
  • ¼ hrnku rostlinného mléka
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 2 hrnky špaldové mouky
  • ¼ hrnku třtinového cukru
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • hrst hořké čokolády
  • hrst vlašských ořechů
     

Jak budeme postupovat?

Lněné semínko namočíme na 20 minut do rostlinného mléka. Do mixéru vlijeme toto rostlinné mléko se semínky, olej a dva banány, které jsme oloupali a nakrájeli na kousky.

V míse rozmícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl a kypřící prášek. Přidáme nalámanou čokoládu a vlašské ořechy nakrájené na malé kousky. Do mísy vlijeme obsah mixéru a promícháme do kompaktního těsta.

Formu na chlebíček vyložíme pečicím papírem, vlijeme do formy těsto, uhladíme povrch a vtlačíme do něho banán, který jsme podélně rozkrojili.

Přemístíme do vyhřáté trouby na 185 stupňů a pečeme 30 minut. Vyzkoušíme, jestli je chlebíček dostatečně upečený zapíchnutím špejle. Pokud je špejle po vyndání z těsta suchá, máme upečeno. Vyndáme z trouby. Necháme chladnout ve formě asi 30 minut, poté přendáme na mřížku, kde necháme vychladnout úplně. Poté můžeme nakrájet. Vychutnáme si jej třeba samotný, s arašídovým máslem nebo s kokosovou šlehačkou.


Dobrou chuť.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 106ccd6e662e86d03339b03970d586b7f7dd5102
Obrázek: 702a9f70f3e140b1f5a644791185bbc48d00f230
Obrázek: 84d39975a7f27e1d02c48a5e5398f4949450737d
Obrázek: co-je-bukalni-masaz
Obrázek: 0dca3b5cc98aba8233e32ba2e58a54f5360d56c6