Pleťové masky – jaké typy existují a které jsou skutečně účinné?

Pleťové masky jsou pro nás příjemnou chvilkou, kdy si chceme dopřát pocit relaxu a kdy chceme své pleti dopřát něco navíc s okamžitým efektem. Díky tomu jsou tyto kosmetické produkty velmi oblíbené, najdeme je doslova v každém obchodě a jejich výběr je široký od nejrůznějších druhů, tvarů až po konzistenci, které slibují excelentní efekt. Ale co masky vlastně jsou a opravdu jsou tak moc dobré a přínosné pro vaši pleť? V dnešním článku se dozvíte o různých typech, výhodách i nevýhodách pleťových masek, včetně toho, jak na pleť působí.

Obrázek: c5ec52059889bd635fc47a70f9086af5523a4839


Typy pleťových masek

Pleťových masek existuje velké množství včetně jejich možností. Můžeme je rozdělit podle jejich funkce, účinku na pokožku, nebo podle jejich formulace.
 

Rozdělení masek podle účinku:

  • Čistící
  • Proti černým tečkám
  • Hydratační
  • Peelingové
  • Omlazující
  • Matující
     

Rozdělení masek podle typu:

  • Odlupovací masky
  • Krémové masky
  • Jílové masky
  • Plátýnkové masky
  • Mechanický peeling
  • Chemický peeling
     


1. Exfoliační masky

Tyto masky můžeme rozdělit do 3 podkategorií – mechanické, peelingové, chemické a enzymatické peelingové masky:
 

Mechanický peeling

Mechanický peeling odstraní suché šupinky ,,odřením´´ a pokud vám to zní trochu agresivně, tak se nepletete. Čistící exfoliační masky nejen odstraňují odumřelé kožní buňky, ale při špatném používání mohou také poškodit zdravé okolní kožní buňky. Obzvláště u citlivé pokožky byste měli jejich použití zvážit! Peelingové masky obsahují drsnější částice z různých semínek i skořápek.

Než se pustíte do zkoušení exfoliačních masek, doporučujeme, abyste se nejprve ujistili, že vámi zvolený typ exfoliace bude pro vaši pleť jemný a žádným způsobem pokožku nepoškodí. Exfoliační masky jsou nejméně šetrné a často napáchají více škody než užitku. Vyhněte se proto u těchto peelingů na přílišné dření a myslete při každém použití na to, že je vaše pleť jemná, tenká a náchylná k poškození. Pokud chcete pokožku exfoliovat, dejte přednost enzymatickým peelingům, které jsou vhodnější.
 

Chemický peeling

Při tomto typu peelingu se odumřelé kožní buňky uvolňují pomocí kyselin, které jsou v masce obsaženy. Nejčastější složkou jsou kyseliny jako například – mléčná, citrónová, glykolová, salicylová.
 

Enzymatické masky

Tímto způsobem se odumřelé kožní buňky odstraňují takzvaným uvolněním a následným odstraněním. Jejich velká výhoda spočívá v tom, že působí jen a pouze na odumřelé buňky, a ne na ty zdravé, nepoškozené. Ve srovnání s mechanickým či chemických peelingem je tento typ nejšetrnější a méně škodlivější pro pleť.
 


2. Odlupovací masky

Odlupovací masky obvykle najdete v tekuté či gelové formě. Tyto masky aplikujete na pleť, kdy po pár minutách změní konzistenci – zaschnou. Pak je stačí jednoduše sloupnout. Tento druh masek se používá nejčastěji k odstranění nečistot a černých teček, kdy díky stahujícím účinkům minimalizují viditelnost pórů.
 

I odlupovací masky mohou přinášet nevýhody:

  • mohou pokožku podráždit
  • mohou odstranit ochranný film pokožky
  • mohou vysušovat
     

3. Krémové masky

Tento typ pleťových masek se velmi podobá klasickým krémům a jsou celkově k pokožce velmi šetrné. Často obsahují složky a přísady jako je kyselina hyaluronová, která dokáže pleť výrazně hydratovat. Po použití krémové pleťové masky je pokožka krásně jemná a hladká. Jejich aplikace je velmi rychlá. Stačí masku nanést na pleť, nechat pár minut působit a následně ji opláchnout vodou. Výhoda spočívá v tom, že pokud pocítíte nepříjemný pocit, masku můžete okamžitě z obličeje odstranit.
 


4. Plátýnkové masky

Tyto masky pochází z Jižní Koreje. Jsou z plátýnka ve tvaru obličeje, které je nasáknuté aktivní tekutinou. Ta obsahuje určitý druh séra, který obsahuje aktivní složky, jako jsou hydratační látky (kyselina hyaluronová, glycerin), nebo vitamíny. Rozdíl mezi plátýnkovou maskou a klasickou spočívá v tom, že po jejich použití nemusíte pokožku oplachovat. Plátýnkovou masku z obličeje pouze sundáte a tekutinu v podobě séra necháte vstřebat. V závislosti na typu masky a přítomných složek můžete dosáhnout nejrůznějších účinků – hydratace, omlazení, vyhlazení nebo minimalizaci pórů.
 

6. Jílové masky

Jílové masky se používají zejména k čištění pórů, absorbci nečistot, nadměrného mazu a mají antibakteriální účinek. U tohoto druhu je velmi důležité masku pečlivě smýt a nepřekračovat limit působení. Pokud jílovou masku budete nechávat na obličeji příliš dlouho, může z vaší pokožky vytáhnout i vlhkost, kdy následně způsobí dehydrataci a zarudnutí pokožky.
 


Závěrem o maskách

Pleťové masky jsou účinným a rychlým způsobem, jak dodat pokožce intenzivní dávku výživných složek ve vysoce koncentrované formě. Spolu s dobrým složením vaší pečující kosmetiky a režimu péče o pleť mohou zlepšovat texturu a vzhled vaší pokožky. Kromě toho si díky tomuto rituálu můžete udělat chvilku pro sebe a dopřát si příjemný terapeutický pocit v pohodlí vašeho domova.
 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 1edb17b33ea2e98aa4f2e05ff52bb93eb5a599dc
Obrázek: 8a7e360633d957ea222efea56d1725e5a53a7316
Obrázek: pece-o-plet-na-jare
Obrázek: 0d1d2b8606b456dcc0dd99b71c192f562c47ab48
Obrázek: 68e603083ba9a8ade41b17614022856aabe91783