Vlasy o ženách prozradí každé jejich významné hnutí mysli

Člověk už dávno zapomněl, že vlasy má na hlavě jen díky propracovanému termoregulačnímu systému v jeho organismu. Společenský vývoj napříč celou historií lidstva jim ale přiřadil roli úplně jinou.

Obrázek: 0647b384d654ad13a83e1fde40a53cabdf324152
Zdroj: pixabay.com

Každá žena stráví formováním svého účesu podle statistik v průměru dvě hodiny týdně. Přikládá svým vlasům patřičný význam. Moc dobře ví, že to, jak vypadáme, do značné míry záleží právě na našem vlasovém porostu. A tak se není čemu divit, že úvaha nad atraktivním sestřihem a barvou vlasů dokáže vyplnit čas nejedné představitelky ženského pokolení už od útlého věku jejího života.

Vlasy jsou korunou krásy

A ty dlouhé zvlášť! Hříva alespoň do půli zad z evolučního hlediska vždy patřila do arzenálu ženských zbraní v boji o co nejlepšího muže. Pokud se její majitelka mohla pyšnit navíc jejím zářivým leskem, atraktivní barvou a patřičnou hustotou, stala se pro příslušníky mužského pohlaví symbolem mladosti a plodnosti, který je přitahoval podvědomou silou. Měli dobře odpozorováno, že vlasy mění svou kvalitu i barvu v okamžiku velkých hormonálních změn, které přináší těhotenství a menopauza, a stávají se tak pro ně důležitým ukazatelem při výběru jejich životní partnerky. Většina žen jim to potvrzuje i tím, že právě po těchto hormonálních bouřích svou vlasovou chloubu většinou zkracuje. Snad také z bezděčné snahy skrýt špatnou kvalitu svého vlasového porostu právě před muži.

Mezi životními událostmi, emocemi a vlasy existuje silné spojení

Pro ženy není nic neobvyklého v dobách výjimečných radostí, smutku, vzteku, nudy či zklamání napochodovat do kadeřnictví a svou vlasovou chloubu radikálně změnit. Ty šikovnější to zvládnou i v pohodlí svého domova, ať už se svou fantazií a představou, nebo s tou implantovanou díky tisícům videí a webových stránek, které každý den chrlí desítky nových nápadů na zajímavé účesy.


Každá dramatická proměna vlasového porostu týkající se jeho barvy, délky nebo střihu jako by odrážela nevědomou touhu ženy po životní změně, ať už prahne po nezávislosti, svobodě nebo má jen obyčejné přání uzavřít jednu kapitolu života a získat odvahu vkročit do té druhé. Výzkumy prokázaly, že opravdu existuje přímá vazba mezi tím, co se děje v ženské hlavě a na ní.

Vlasy jsou výborným tlačítkem na resetování našeho života

Když se příslušnice něžného pohlaví ocitnou na životní křižovatce a chtějí se zbavit stínů minulosti, používají své vlasy jako startovací prapor do nových časů. Ženy už dávno přišly na to, že barevná či střihová proměna jejich vlasů dokáže přerušit stereotyp a šeď života běhu, umí nabourat depresivní ladění, osvobozuje od dlouhotrvající bolesti duše a nakopne jejich myšlení úplně jiným směrem než tím, který je doposud trápil. Pokud prochází žena špatným obdobím nebo její život už dlouho stagnuje, je nová úprava vlasů tím nejrychlejším impulzem, jak narušit myšlenkový stereotyp a vrhnout své síly do dalších dnů, které mají být jiné. Zdá se, že nachází způsob, jak uplatnit okamžitě alespoň určitou kontrolu nad svým životem, když se zrovna nedaří. A nutno dodat, že někdy to bývá jediná možnost, kterou v nedobré situaci může udělat, aby zažila okamžitou úlevu. Aby cítila, že není jen ve vleku událostí a je schopna se sama rozhodnout a dát svému okolí najevo, že je paní svého života.

Naše hříva je důležitou součástí vlastní identity

Délka a barva vlasů bývá základem mnoha nepravdivých předsudků o charakteru lidí už od dávných věků. Dostat nálepku hloupá blondýna, vášnivá zrzka nebo duhová víla zažila nejedna z dívek i vážených dam a mnohá z nich se po ostříhání úplně nakrátko musela poprat s tázavými pohledy, jestli náhodou nepatří do homosexuální komunity nebo není představitelkou feministického hnutí.


Možná ani nechápeme, jak jsme s našimi vlasy svázány. Stačí si jen představit, co by s námi udělalo nucené vyholení celé hlavy, které je v současnosti spojováno nejvíce se slovem chemoterapie. Tento radikální akt, který se neptá na názor majitelky vlasové kštice, zvládá zpočátku mnoho žen hůře než samotnou léčbu rakoviny.


Vlastně si stačí jen vzpomenout na okamžik, kdy jsme trošku experimentovaly v náhlém hnutí mysli nebo jsme nechaly volnou ruku naší kadeřnici. Následující hodnotící pohled do zrcadla v nejedné hlavě vyvolal pocit blízký šoku, po kterém následovala horečná aktivita v nejbližší drogérii, a následně ve vlastní koupelně.

Vlasy nám zkrátka pomáhají definovat sami sebe a zároveň i vlastní osobu, kterou prezentujeme okolí. Někdy to bývá jeden a tentýž člověk. V mnoha případech (a zejména u žen) ale právě vlasy rafinovaně slouží k drobným či větším metamorfózám, které lidem pomáhají život změnit. Nebo ho alespoň udělat na chvíli zajímavějším.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 2ab558c82b66ee68554f5e30f7ba4e677fae69ce
Obrázek: 147b31254902f8cf850cff6aca7ba3c53e9d91eb
Obrázek: 4bb1420a6fc607cec8bcdd05dabba2eaa7e65724
Obrázek: 012b32a46f5cc5ea541630f733cf8c4a4420668a
Obrázek: jak své dceři budovat sebevědomí