Velikonoce - Salát s medvědím česnekem a velikonoční bochánek

Odlehčené ayurvédské recepty na období Velikonoc od naší redaktorky Ivy Georgievové.

Obrázek: 09d6c9a92001067f624392a9701a3b08569e66cb
Zdroj: pixabay.com

Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

Salát z pampeliškových listů a medvědího česneku

Pampeliškové listy (6 kusů) nakrájíme na drobno, přidáme 3 listy česneku medvědího (také nakrájíme), nastrouhanou mrkev a nastrouhané avokádo. Zakapeme olivovým olejem, osolíme. Přidáme na jemno nakrájené hlávkové zelí (asi 2 hrnky) a popřípadě dochutíme jablečným nebo vinným octem.

Medvědí česnek je přírodní antibiotikum a antiseptikum, je bohatý na mnoho živin např. vit. C, vit. řady B, hořčík, železo, dodává vitalitu a sílu.

Velikonoční bochánek

  • 10 dkg ječné mouky,
  • 40 dkg celozrnné pšeničné mouky,
  • 50 dkg celozrnné špaldové hladké,
  • 1 kostička droždí,
  • 2 vanilkové cukry,
  • 1 lžička soli,
  • 1 hrneček spařených rozinek,
  • 1 hrneček oloupaných a nadrcených ořechů, či mandlí,
  • 20 dkg třtinového cukru,
  • 14 dkg ghí,
  • 1 sladká smetana, teplá voda,
  • trošku citrónové chemicky neošetřené kůry,
  • troška skořice ( asi 1/3 lžičky) a kardamomu.

Z tohoto množství jsou zhruba tři až čtyři bochánky.

Droždí necháme v trošce teplé vody a s jedním vanilkovým cukrem vzejít, poté přidáme všechny ostatní suroviny a s citem a láskou vše zamícháme. Těsto má být polotuhé a mají se při jeho míchání v něm dělat bubliny. Těsto necháme na teplém místě nakynout, trvá asi 35 minut a poté tvarujeme bochánky. Nezapomeneme je potřít rozšlehaným vajíčkem. Vytvarované bochánky opět před pečením kynou na plechu a na teplém místě, asi 15 minut. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut. Pokud budete zadělávat z uvedeného množství tak pozor, na plech se vejdou jen dva bochánky, a proto musíte těsto zpracovat postupně, aby vám zbylé dva nepřekynuly. Pokud vám bochánek v troubě prasknul, tak to většinou znamená, že těsto nebylo dostatečně nakynuté. Ještě jedna rada, pokud se bojíte, aby se bochánek příliš seshora nepřipálil, je možné po první třetině pečení bochánek přikrýt pečícím papírem.

Reklama

Podobné články

Obrázek: f15c8cb07f32c1d14610b259a43d40f0ffcd6869
Obrázek: 7d78739526c1353f3ca9c99b5183755ddfeafc9c
Obrázek: 6b83e1cedd6dd9f3a64580c409f2784bcf97e7eb
Obrázek: 9cd6f9606ead8fb7b1d2d0ff3b028b83b09a4cd4
Obrázek: c0b10b409bc92a685d49395b426cb80ce849b6e7