Proč je důležité mluvit o našem duševním zdraví

Podle Světové zdravotnické organizace žije každý osmý člověk s poruchou duševního zdraví, nejčastěji s úzkostí a depresí. I když jsou tyto stavy až neuvěřitelně rozšířené po celém světě – a počet lidí žijících s úzkostí a depresí se v důsledku pandemie Covid-19 výrazně zvýšil – většina lidí nemá přístup k účinné péči a mnozí stále čelí značnému stigmatu, přičemž většina z nich se vyhýbá důležitým rozhovorům o jejich problémech s duševním zdravím. Povzbuzujme proto lidi, aby se otevřeli a mluvme se svými přáteli a blízkými lidmi o duševním zdraví, protože věřte, že i obyčejný rozhovor může změnit život!

Obrázek: proč je důležité duševní zdraví
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Proč je důležité mluvit o našem duševním zdraví?

Duševní zdraví je klíčovou součástí našeho celkového zdraví a pohody. Být zdraví je mnohem víc než to, jak zacházíme se svým fyzickým tělem.

Ať už je to vyhledání odborné pomoci, když ji potřebujeme, nebo hledání jednoduchých způsobů, jak se emociálně nabít pomocí praktik jako je – meditace, vděčnost nebo čas bez sociálních sítí a obrazovek, být v kontaktu se svým duševním zdravím je klíčovým aspektem pro naši celkovou pohodu.
 

Přečtěte si také: Naučte se meditovat: Meditace pro začátečníky

 

Pro mnohé lidi je však mluvit o svém vlastním duševním zdravím a psychické pohodě nebo se zapojit do jakékoliv smysluplné konverzace s přáteli či blízkými stále tabu. Ale bohužel, přetrvávající negativní postoje a přesvědčení vůči lidem s duševním onemocněním jsou příliš běžné a často vedou k diskriminaci i když naštěstí v poslední době se tento přístup mění k lepšímu a léčbu začíná vyhledávat poměrně více lidí.

Vzhledem k tomu, že se mnoho lidí rozhodlo mlčet tváří v tvář svým vlastním osobním bojům se stavy, jako je úzkost a deprese, je zapotřebí více osvěty - jak například ve skutečném světě s těmito stavy žít, jak časté jsou a jak vypadá přiměřená podpora, kterou potřebují. To je jeden z mnoha důvodů, proč je zahájení smysluplné konverzace tak důležité.

 

Síla prvního kroku

Zahájení rozhovoru o tom, jak se skutečně cítíte a jakých potížích můžete čelit, je často prvním krokem při hledání odborné pomoci, následné péče a léčby. Tyto otevřené a upřímné diskuze jsou důležité, ať už jste ten, kdo bojuje, nebo ten, kdo někoho oslovuje.

Pokud tedy znáte někoho, kdo bojuje či vykazuje známky duševní choroby, tyto rozhovory mu nabídnou povzbuzení, podporu a mohou dotyčnému pomoci odhodlat se a navštívit odborníka.
 

Obrázek: přoč je důležité mluvit o duševním zdraví
Zdroj: Ilustrační obrázek Canva


Na jaké znaky byste si měli dát pozor?

Povzbuzujte lidi, aby se podívali na to, co dělají, co se děje v jejich životě. Střídají se jim například nálady? Mají obavy z budoucnosti? Jsou pod osobním či profesním tlakem? To jsou jen některé z příznaků, na které byste si měli dávat pozor, pokud přemýšlíte, že s nimi otevřete konverzaci – zeptejte se jich: ,,Jsi v pořádku?‘‘
 

Mezi další znaky patří také:

  • Vypadají zmateně
  • Myslí iracionálně
  • Zdají se být osamělí nebo postrádají sebeúctu
  • Mají obavy, že jsou pro ostatní přítěží
  • Mají obavy, že jsou v pasti nebo trpí bolestí
  • Vykazují změny v chování, včetně změn nálad a stávají se uzavřenými
  • Zdá se, že ztrácejí zájem o věci, které milovali
  • Zdá se, že se nemohou soustředit
  • Jeví menší zájem o svůj vhled a hygienu 
  • Začínají se chovat bezohledně
  • Mají problémy ve svém osobním životě – včetně vztahu, zdravotních problémů nebo nedávné osobní ztráty
  • Zažívají pracovní tlak nebo finanční potíže

 

Jak začít konverzaci 

Nejprve je vhodné vybrat si prostředí, kde se člověk bude cítit pohodlně a může tak mluvit bez přerušení. Zatímco ,,jsi v pořádku?‘‘ je skvělým výchozím bodem, doporučují se také pokládat další otázky, jako například:

  • Poslední dobou nevypadáš sám sebou, co se děje?
  • Všiml/a jsem si, že v poslední době nechodíš ven, je něco, o čem bys chtěl/a mluvit?
  • Co se s tebou děje, přijde mi, že nejsi ve své kůži
     

Další začátky konverzace by mohly být také obecnější a otevřenější, například: ,,jak to jde v práci?‘‘ nebo ,,vypadáš/ vypadáte smutně, co se s tebou/ vámi děje? Jen vám / ti chci říct, že mi na vás/ tobě záleží a můžeme to spolu probrat a vyřešit‘‘.

 

Pamatujte, že když zahajujete konverzaci, jako je tato, buďte připraveni na to, že vám někdo může odpovědět, že není v pořádku. V takovém případě byste jej měli povzbudit k akci (včetně případného vyhledání odborné pomoci) a poté se s ním spojit. Otevřít se duševnímu zdraví se svými přáteli a blízkými je neuvěřitelně odvážný krok a jakkoliv zastrašující může být první rozhovor, nakonec to stojí za to! Pokud rozpoznáme známky toho, že něco nemusí být v pořádku a zahájíme první rozhovor, můžeme pomoci lidem v našem životě cítit podporu a povzbudit je, aby se nebáli a vyhledali pomocnou ruku.
 

Reklama

Podobné články

Obrázek: be703ed0397ee07f88d89d0d18f5300cd29dd1f6
Obrázek: 493d587151b1d51d3ffa0b1a763a69a4429e0a01
Obrázek: e67be42f356c78507b2c23e4251e7d85e7dedf4c
Obrázek: fd32362e18536a21fc405a2602c56a22765933c8
Obrázek: 203c4b53d649e2efede35d7d620b4bfbdca66c3b