Gleidshop
Eshop

Velikonoce - Salát s medvědím česnekem a velikonoční bochánek

Odlehčené ayurvédské recepty na období Velikonoc od naší redaktorky Ivy Georgievové.

pixabay.com

 

Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

 

Salát z pampeliškových listů a medvědího česneku

Pampeliškové listy (6 kusů) nakrájíme na drobno, přidáme 3 listy česneku medvědího (také nakrájíme), nastrouhanou mrkev a nastrouhané avokádo. Zakapeme olivovým olejem, osolíme. Přidáme na jemno nakrájené hlávkové zelí (asi 2 hrnky) a popřípadě dochutíme jablečným nebo vinným octem.

Medvědí česnek je přírodní antibiotikum a antiseptikum, je bohatý na mnoho živin např. vit. C, vit. řady B, hořčík, železo, dodává vitalitu a sílu.

 

Velikonoční bochánek

  • 10 dkg ječné mouky,
  • 40 dkg celozrnné pšeničné mouky,
  • 50 dkg celozrnné špaldové hladké,
  • 1 kostička droždí,
  • 2 vanilkové cukry,
  • 1 lžička soli,
  • 1 hrneček spařených rozinek,
  • 1 hrneček oloupaných a nadrcených ořechů, či mandlí,
  • 20 dkg třtinového cukru,
  • 14 dkg ghí,
  • 1 sladká smetana, teplá voda,
  • trošku citrónové chemicky neošetřené kůry,
  • troška skořice ( asi 1/3 lžičky) a kardamomu.

Z tohoto množství jsou zhruba tři až čtyři bochánky.

 

Droždí necháme v trošce teplé vody a s jedním vanilkovým cukrem vzejít, poté přidáme všechny ostatní suroviny a s citem a láskou vše zamícháme. Těsto má být polotuhé a mají se při jeho míchání v něm dělat bubliny. Těsto necháme na teplém místě nakynout, trvá asi 35 minut a poté tvarujeme bochánky. Nezapomeneme je potřít rozšlehaným vajíčkem. Vytvarované bochánky opět před pečením kynou na plechu a na teplém místě, asi 15 minut. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut. Pokud budete zadělávat z uvedeného množství tak pozor, na plech se vejdou jen dva bochánky, a proto musíte těsto zpracovat postupně, aby vám zbylé dva nepřekynuly. Pokud vám bochánek v troubě prasknul, tak to většinou znamená, že těsto nebylo dostatečně nakynuté. Ještě jedna rada, pokud se bojíte, aby se bochánek příliš seshora nepřipálil, je možné po první třetině pečení bochánek přikrýt pečícím papírem.

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování

Iva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Koupit mamince ke Dni matek květinu a čokoládu, je klasika. Zkuste letos překvapit a sladkou dobrůtku jí vyrobit. Mám pro vás 3 snadné, rychlé a nesmírně dobré recepty, všechny navíc ve "zdravém" provedení!

 

10.5.2019
Hodnocení:
Zdravím vás z kouzelné Anglie, kde se nám letos urodilo opravdu hodně jablek a dýní nevídaných rozměrů. A tak jsem spojila pár věcí dohromady a vznikl z toho následující recept na knedlíčky, které se dají použít také jako příloha.
22.11.2017
Hodnocení:

Čím potěšit svoje chuťové buňky, ochladit se v horkém počasí a zároveň potěšit svoje tělo? Letní snadné a rychlé recepty podle praktické ayurvédy od Ivy Georgievové.

25.6.2019
Hodnocení:
Tento dort je nejen chuťově lehký, ale je zároveň bez lepku a tuku. Kdo z vás nemá rád přeslazené dorty, určitě si tento recept zamiluje jako já.
13.3.2018
Hodnocení: