Odlehčené ayurvédské recepty na období Velikonoc od naší redaktorky Ivy Georgievové.
Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.
Pampeliškové listy (6 kusů) nakrájíme na drobno, přidáme 3 listy česneku medvědího (také nakrájíme), nastrouhanou mrkev a nastrouhané avokádo. Zakapeme olivovým olejem, osolíme. Přidáme na jemno nakrájené hlávkové zelí (asi 2 hrnky) a popřípadě dochutíme jablečným nebo vinným octem.
Medvědí česnek je přírodní antibiotikum a antiseptikum, je bohatý na mnoho živin např. vit. C, vit. řady B, hořčík, železo, dodává vitalitu a sílu.
Z tohoto množství jsou zhruba tři až čtyři bochánky.
Droždí necháme v trošce teplé vody a s jedním vanilkovým cukrem vzejít, poté přidáme všechny ostatní suroviny a s citem a láskou vše zamícháme. Těsto má být polotuhé a mají se při jeho míchání v něm dělat bubliny. Těsto necháme na teplém místě nakynout, trvá asi 35 minut a poté tvarujeme bochánky. Nezapomeneme je potřít rozšlehaným vajíčkem. Vytvarované bochánky opět před pečením kynou na plechu a na teplém místě, asi 15 minut. Pečeme na 180 stupňů asi 40 minut. Pokud budete zadělávat z uvedeného množství tak pozor, na plech se vejdou jen dva bochánky, a proto musíte těsto zpracovat postupně, aby vám zbylé dva nepřekynuly. Pokud vám bochánek v troubě prasknul, tak to většinou znamená, že těsto nebylo dostatečně nakynuté. Ještě jedna rada, pokud se bojíte, aby se bochánek příliš seshora nepřipálil, je možné po první třetině pečení bochánek přikrýt pečícím papírem.
![]() |
Ivana GeorgievováAyurvéda a zdravé stravováníIva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích. Profil |
Zaujal vás článek? Sdílejte ho se svými přáteli |
Už vás nenapadá co vařit? Vyzkoušejte jeden z mých receptů na oběd, večeři, svačinu a nechybí ani sladká hrušková tečka. Pokud si připravíte jakýkoli z těchto pokrmů, uděláte vašemu tělu dobře. Jsou totiž velmi vhodné do tohoto podzimního času.
Pokud s vámi chce nevegetarián navést řeč, určitě začne slovy: "A co teda jíš? Kde bereš bílkoviny?" Odpovězte mu receptem.
Díky manželovu studiu jsem se mohla vypravit na třítýdenní dobrodružnou výpravu do Norska. Spaní v autě a na horských záchranných chatách, neskutečné výhledy, hromady sněhu, překrásné fjordy, sněžnice, polární lišky a sobi, plavba lodí, kilometry ve vlacích, výborná jídla i hlad na výpravách. Co všechno jsme na severu mohli vidět, a především ochutnat vám teď budu vyprávět ve třech příbězích, podle míst, která jsem navštívila.