Podzimní salát s pečenými jablky, mandlemi a královská Pražma

Mnoho z nás žen upouští od zdravé stravy právě v zimním období, přitom jsme měly už tak pěkně našlápnuto od léta že?! Pojďte to změnit a zkuste můj podzimní salát a k němu lehkou rybu. Zima vám jistojistě nebude, tyto chutě vám totiž připomenou letní dovolenou.

Obrázek: dd6a10b83ae45ff20f0dd2c1f1634ea9525c4f7e
Zdroj: Lucie Doležalová

Podzimní salát s pečenými jablky a mandlemi

V tomto období máte určitě spousty jablek od babiček, od známých či ze své zahrádky. Pojďme je zpracovat do výborné a zdravé podzimní večeře. Jablka mají nízký obsah cukrů i kalorií, přestože jsou tak slaďoučká. Zpomalují také proces stárnutí a pomáhají při nespavosti, takže pokud je povečeříte, ráno si poděkujete. 

  

Ingredience na 1 porci:

  • 1 mini římský salát nebo 1/2 velkého
  • 1 větší jablko
  • hrst rozinek
  • hrst plátků mandlí
  • olivový olej
  • jablečný ocet
  • sůl
  • pepř

Salát opereme a nakrájíme na kostičky. Přimícháme hrst plátků mandlí, olivový olej, špetku soli, špetku pepře a zakápneme lehce jablečným octem. Jablka nakrájíme na malé kostičky a lehce opražíme na teflonové pánvi. Před koncem pražení ještě přidáme hrst rozinek a také lehce opražíme. Rozinky se teplem příjemně rozvoní a jablka zkaramelizují. Ještě teplá jablka s rozinkami přidáme do salátu a promícháme. Dobrou chuť!

Dárek z cest

Recept na tento salát jsem vymyslela k rybě, kterou jsme koupili od rybáře na našich cestách po pobřeží Francie. Začínající podzim byl znát už i na plážích a my měli nasbíráno spoustu jablek. Jako můj dárek z cest přidávám recept na výbornou pečenou Pražmu, tak jak ji připravují v Baskicku. Nebojte se na podzim a v zimě jíst ryby. Z trouby chutnají výtečně a jsou cenným zdrojem vitaminu D, který běžně v létě čerpáme ze sluníčka a právě v zimním období nám chybí. Ryby se snažte kupovat čerstvé, zachovají si chuť i cenné vitamíny.

pečená Pražma královská 

Ingredience pro 2 osoby:

  • 2 Pražmy královské
  • 1/2 červené cibule
  • citrón 
  • mleté koření papriček d'Espelette
  • petržel
  • sůl
  • olivový olej

Čerstvou rybu očistíme, vykucháme a dobře nasolíme. Cibuli nakrájíme na plátky. Citrón také nakrájíme na plátky a zbavíme semínek. Cibuli a citrón vkládáme do rybího břicha na střídačku. Připravíme si obdélník z pečícího papíru a potřeme ho olivovým olejem. Rybu posypeme ještě kořením z papriček d'Espelette a čerstvou petrželí. Pokapeme olivovým olejem a zabalíme do připraveného papíru. Okraje dobře zahněte, aby pára při pečení zůstala v obalu. takto zabalenou rybu vložte do rendlíčku a postříkejte vodou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20-25 minut. Takto upravená ryba si v sobě ponechá nejvíce cenných látek. Dá se použít i alobal, ale ten se lehce přichytává k rybí kůži. Podávejte s podzimním salátem z receptu výše. Dobrou chuť!

Reklama

Podobné články

Obrázek: 720c7c5b60a59a722f2fbc375d6282db0fa271dd
Obrázek: 648e47832fafb55dcf1d3afe18330a2ca736446b
Obrázek: 4bc0df4a7b53b23dba67255b981d84c255393faf
Obrázek: 52c184d04b3d53c4cca4cf7da4ed155a59f6f9e7
Obrázek: d20cb833d0ba5012ec229b9ed8076e75fbaab3ad