Jaké rostliny vysázet teď na podzim do truhlíků?

Muškátům už odzvonilo. Je nejvyšší čas si vyladit truhlíky do podzimní sezóny. Které druhy jsou vhodné? A které vůbec existují?

Obrázek: 1edb17b33ea2e98aa4f2e05ff52bb93eb5a599dc
Zdroj: pixabay.com

Čím ozdobit podzimní truhlíky? Jaký vybrat vřes či vřesovec?

Nízké slunce, ranní mlhy, orosené pavučiny, barevné listy, houbami vonící les. Všude najdeme bobulky k jídlu i kocháni. Nejraději bych si všechnu tu krásu vzala domů. No. Vim, že to není moc reálný nápad, a tak si ho pojďme přiblížit aspoň tím, že si je dáme za okno. Vybrala jsem vám pár druhů, které jsou vhodné k výsadbě podzimních truhlíků nebo žardýn.
 

  • Calluna (vřes)

Nejspíš je pro všechny nejznámější. Jeho rozmanitost je nekonečná. Od bílé přes různé odstíny růžové až po temně růžovou s nádechem do červené. Výška i huňatost rostliny je též různá. Pokud v obchodě narazíte na modré nebo oranžové, jedná se většinou o barvené, které ne vždy tuto úpravu přežijí. 

  • Erica (vřesovec)

Často se zaměňuje za vřes. Rozdíl mezi nimi je v době kvetení. Vřesovec totiž kvete na jaře. Jak je tedy možné, že ho teď můžeme koupit? Pěstitelé jej narychlí tak, aby kvetly včas. Jsou zpravidla vyšší, mají bohatší kvetení i větší květy a jsou méně olistěné.

  • Calocephalus (drárovec)

Dokonce mu někteří říkají krásnohlávka. Aby to nebylo příliš jednoduché, letos dostal i nový latinský název Leucophyta, takže si můžete vybrat, jak ho budete jmenovat. Tato velice dekorativní rostlina je skvělá i po uschnutí. Já sama z ní moc ráda vyrábim velice zajímavé věnce. 

  • Gaultherie (okrasný druh brusinky)

Malá a svým plodem neobvyklá rostlina. Tvoří ji tmavě zelené lesklé listy, ve kterých se ukrývají postupně dozrávající červené bobulky. Vaše dekorace krásně dobarví. Je mrazuvzdorná, ale zároveň choulostivá na přeschunutí.  

  • Brassica (okrasné zelí)

Jednoletá a nejedlá forma zelí. Existují kadeřavé i klasické, bílé až fialové nebo jen zelené. A přesto se stále objevují nové variace. Nádherně doplní ostatní druhy, se kterými ji můžete kombinovat. 

  • Hebe (stálezelený neopadavý keř)

Myslím si, že se jedná o jedinečný keř. Můžete si vybrat z vyšších i nížších druhů. Velikost lupínků i jejich vybarvení má nekonečně mnoho variant a některé druhy i kvetou. Je plně mrazuvzdorný a neopadavý. 

Gaultherie keř
  • Solanum (okrasný lilek)

Vypadá jako rajče, ale nepleťte si ho s ním. Plody dozrávají od zelené přes oranžovou do červené. Stejně jako rajčata, ale k jídlu určitě nejsou.

  • Euonymus (brslen)

Stálezelený a neopadavý keř, jehož malé sazenice lze koupit v obchodech a snadno přezimují. Následující rok doporučuji okrasný keř hodně stříhat, protože rádi zvlčí a narostou do větších rozměrů.

  • Heuchera (dlužicha)

Heuchera je úžasná trvalka. Okrasnou ji tvoří spíše listy hrající různými barvami.

  • Senecio (starček)

U nás se pěstuje jako jednoletá rostlina. Pokud je mírná zima, dá se uchovat i na další rok. Jeho část se dá usušit, a tak se náramně hodí i jako doplněk do řezaných kytic. Jeho stříbrné a chlupaté listy osvěží každé aranžmá. 

  • Pernettya (libavka)

A zase tu máme bobulky, pro změnu bílé a růžové. Mrazuvzdorný a neopadavý keřík je krásný i svými lesklými, zelenými a lehce pichlavými listy.



Doporučuji vám si dobře vybrat prodejce. Obchodní domy sice nabízí skvělé ceny, ale kvalita a velikost rostlin odpovídají ceně. Často musite do nádob dát rostlin o mnoho více. Hlavně si rostliny vždy pořádně prohlédněte, jestli nejsou přeschlé nebo přemáčené. Také není nad to si nechat kombinaci rostlin poradit od prodejce. Teď už jen napsat seznam, změřit truhlík a můžete jít nakupovat!


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: bfecaf2977f98f7de25a2ecf116c989297b73474
Obrázek: eed492be294ba4ba5e880eec401504aaceb16a1d
Obrázek: 2bfb73411b127669c13560e1a3cb0c2bf31eb361
Obrázek: 8a7e360633d957ea222efea56d1725e5a53a7316
Obrázek: b30293e8115096a58eae3d12bbb39ca332abafc0