Gleidshop
Eshop

Podzimní salát s pečenými jablky, mandlemi a královská Pražma

Mnoho z nás žen upouští od zdravé stravy právě v zimním období, přitom jsme měly už tak pěkně našlápnuto od léta že?! Pojďte to změnit a zkuste můj podzimní salát a k němu lehkou rybu. Zima vám jistojistě nebude, tyto chutě vám totiž připomenou letní dovolenou.

Lucie Doležalová

 

Podzimní salát s pečenými jablky a mandlemi

V tomto období máte určitě spousty jablek od babiček, od známých či ze své zahrádky. Pojďme je zpracovat do výborné a zdravé podzimní večeře. Jablka mají nízký obsah cukrů i kalorií, přestože jsou tak slaďoučká. Zpomalují také proces stárnutí a pomáhají při nespavosti, takže pokud je povečeříte, ráno si poděkujete. 

  

Ingredience na 1 porci:

  • 1 mini římský salát nebo 1/2 velkého
  • 1 větší jablko
  • hrst rozinek
  • hrst plátků mandlí
  • olivový olej
  • jablečný ocet
  • sůl
  • pepř

 

Salát opereme a nakrájíme na kostičky. Přimícháme hrst plátků mandlí, olivový olej, špetku soli, špetku pepře a zakápneme lehce jablečným octem. Jablka nakrájíme na malé kostičky a lehce opražíme na teflonové pánvi. Před koncem pražení ještě přidáme hrst rozinek a také lehce opražíme. Rozinky se teplem příjemně rozvoní a jablka zkaramelizují. Ještě teplá jablka s rozinkami přidáme do salátu a promícháme. Dobrou chuť!

 

Dárek z cest

Recept na tento salát jsem vymyslela k rybě, kterou jsme koupili od rybáře na našich cestách po pobřeží Francie. Začínající podzim byl znát už i na plážích a my měli nasbíráno spoustu jablek. Jako můj dárek z cest přidávám recept na výbornou pečenou Pražmu, tak jak ji připravují v Baskicku. Nebojte se na podzim a v zimě jíst ryby. Z trouby chutnají výtečně a jsou cenným zdrojem vitaminu D, který běžně v létě čerpáme ze sluníčka a právě v zimním období nám chybí. Ryby se snažte kupovat čerstvé, zachovají si chuť i cenné vitamíny.

pečená Pražma královská 

Ingredience pro 2 osoby:

  • 2 Pražmy královské
  • 1/2 červené cibule
  • citrón 
  • mleté koření papriček d'Espelette
  • petržel
  • sůl
  • olivový olej

 

Čerstvou rybu očistíme, vykucháme a dobře nasolíme. Cibuli nakrájíme na plátky. Citrón také nakrájíme na plátky a zbavíme semínek. Cibuli a citrón vkládáme do rybího břicha na střídačku. Připravíme si obdélník z pečícího papíru a potřeme ho olivovým olejem. Rybu posypeme ještě kořením z papriček d'Espelette a čerstvou petrželí. Pokapeme olivovým olejem a zabalíme do připraveného papíru. Okraje dobře zahněte, aby pára při pečení zůstala v obalu. takto zabalenou rybu vložte do rendlíčku a postříkejte vodou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20-25 minut. Takto upravená ryba si v sobě ponechá nejvíce cenných látek. Dá se použít i alobal, ale ten se lehce přichytává k rybí kůži. Podávejte s podzimním salátem z receptu výše. Dobrou chuť!

Celkové hodnocení:

Vaše hodnocení:

foto-redaktor

Lucie Doležalová

jídlem ke zdraví :)

Lucie je milovnicí jídla. Velmi ráda cestuje společně s manželem v obytném autě. Cesta je cíl. Na cestách se nechává inspirovat různými kulturami nejen ve vztahu k jídlu. V jejích článcích naleznete tipy jak neplýtvat, jíst zdravě a z dosažitelných zdrojů.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Rozhodli jste se omezit sladkosti, ale... nějaký ten zákusek by vám přece jen udělal radost? Přece to neporušíte, když už jste týden nevzali do úst ani sušenku...

5.10.2018
Hodnocení:

Až budete číst dětem pohádky o Šeherezádě nebo Aladinovi, zasněte se s těmito šneky s vůní orientu.

23.1.2020
Hodnocení:

Máme tu opět přísun čerstvých a ověřených receptů od úžasné Ivy Georgievové, která se zabývá praktickou ayurvédou. Nejen, že jsou její recepty snadné a ze sezónních potravin... Jsou dokonce zdravé a a dokonale se hodí na podporu organismu v daném období. 

23.8.2019
Hodnocení:

Už vás nenapadá co vařit? Vyzkoušejte jeden z mých receptů na oběd, večeři, svačinu a nechybí ani sladká hrušková tečka. Pokud si připravíte jakýkoli z těchto pokrmů, uděláte vašemu tělu dobře. Jsou totiž velmi vhodné do tohoto podzimního času.

27.11.2019
Hodnocení: